«Πέτρινος Κήπος»: Το κτίριο-κόσμημα της Βηρυτού που σώθηκε από τη μεγάλη έκρηξη στην πόλη

 • Ο Πέτρινος Κήπος είναι ένα νέο συγκρότημα διαμερισμάτων που σχεδιάστηκε από τη Λιβανέζα αρχιτέκτονα Lina Ghotmeh, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν καταστραφεί μεγάλο μέρος της Βηρυτού από την τεράστια έκρηξη αυτό το καλοκαίρι.

  Η αρχιτέκτονας με ένα τρόπο καρμικό έχει δηλώσει ότι το κτίριο που σχεδίασε ήθελε να συμβολίσει την ανθεκτικότητα και τη μακρά ιστορία της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Αυτό ήταν το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο στην πατρίδα της. Η αρχιτέκτονας ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Παρά το ότι απέχει μόλις ένα μίλι από το επίκεντρο της έκρηξης στο λιμάνι της πόλης, το 13-όροφο κτίριο βγήκε αλώβητο από την έκρηξη με μικρές ζημιές.

  Με την στιβαρή κυματοειδή όψη του, το κτίριο στέκεται πάνω από έναν τόπο καταστροφής θυμίζοντας ραβδώσεις σε βράχους ή στρώματα εδάφους που έχουν σωρευθεί με τον χρόνο. Σε αντίθεση με το ψηλό κτίριο από σκυρόδεμα τα βαθιά μπαλκόνια του φυτεύονται με δέντρα και φυτά, σχηματίζοντας ξεχωριστούς κήπους για τους κατοίκους.

  Μεγαλωμένη στη Βηρυτό, η αρχιτέκτονας Lina Ghotmeh, έβλεπε πάντα την πόλη σαν ανοιχτή αρχαιολογία που αποκαλύπτει τα σπλάχνα της και τις ιστορίες που τη συγκρότησαν, αυτές των Φοινίκων, των Ρωμαίων ή των Οθωμανών.

  Η πρόσοψη του κτιρίου έχει λαξευτεί από ντόπιους τεχνίτες, ενώ η αρχιτέκτονας του έργου είπε πως το σχεδίασε έχοντας υπόψη της τις αναμνήσεις της από τα κτίρια μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ήταν όλα σημαδεμένα, ή ερειπωμένα, να μοιάζουν με αδύναμους ανθρώπινους σκελετούς, ενώ η φύση άνθιζε μέσα τους. Τα παράθυρα και τα μπαλκόνια του κτιρίου έχουν προσανατολισμό προς τη θάλασσα, ενώ τα ακανόνιστα ανοίγματά του δημιουργούν μια αίσθηση μήτρας. Σε αντίθεση με την τραχιά και υφή του εξωτερικού, η Ghotmeh σχεδίασε τους εσωτερικούς χώρους να είναι ομαλοί και φιλόξενοι – ιδιαίτερα στο λόμπι.

  Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Η διαχρονική, ανυπέρβλητη γοητεία των κτιρίων του Φρανκ Λόιντ Ράιτ σε vintage αφίσες.

  Το Ίδρυμα Φρανκ Λόιντ Ράιτ οργανώνει μια αλλιώτικη έκθεση των εμβληματικών έργων του μέσα ...

  Ο κυπριακός μοντερνισμός στο facebook

  Μια ομάδα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει τα κτίρια κυπριακού μοντερνισμού σε όλη την ...

  ANACHORESIS|Η κυπριακή συμμετοχή στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2020

  Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου παρουσιάζει την πρόταση των Επιμελητών που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο ...

  Ναυάγιο του 1749 θα μεταμορφωθεί σε υποβρύχιο μουσείο

  Μια θυελλώδη νύχτα του 1749, το ολλανδικό πλοίο “Amsterdam”, της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών ...

  H πρόσφατη απώλεια ιστορικών μνημείων

  Καθώς η Γαλλία θρηνεί για την μερική απώλεια του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των ...

  Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας Φοίβος Πολυδωρίδης

  Ένας από τους μοντερνιστές αρχιτέκτονες της Κύπρου, ο Φοίβος Πολυδωρίδης, έφυγε από τη ζωή ...

  X