Στην Kapwani Kiwanga το βραβείο Marcel Duchamp

 • Μετά το αμερικανικό Frieze Artist Award (2018) και την καναδικό Sobey, η δυναμικά ανερχόμενη Kiwanga πρόσθεσε από το βράδυ της Δευτέρας 19/10, ένα ακόμα σημαντικό βραβείο στις αποσκευές της: το Prix Marcel Duchamp.

  Η γεννημένη στον Καναδά και κάτοικος Παρισίων καλλιτέχνιδα βραβεύτηκε για την εγκατάσταση Flowers for Africa που παρουσιάζεται στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Το έργο αποτελείται από 13 ανθοσυνθέσεις πάνω σε λευκά βάθρα και βασίστηκε σε αρχειακό φωτογραφικό υλικό από σημαντικές διπλωματικές συναντήσεις που σχετίζονται με την ανεξαρτησία αφρικανικών κρατών.

  «Καταλάβαμε πόσο το πρότζεκτ σας άνοιξε ένα τεράστιο πρόγραμμα, ποιητικό και πολιτικό, και πώς είχατε επεξεργαστεί ένα εργαστήριο σκέψης για τη μνήμη και τη μεταμόρφωση του κόσμου μας σήμερα» ανέφερε κατά την τελετή απονομής ο πρόεδρος του γαλλικού μουσείου και της κριτικής επιτροπής Bernard Blistène αναγνωρίζοντας στη δουλειά της έναν «στοχασμό μεταξύ ανθρωπολογίας και τέχνης». Αυτά τα τελευταία άλλωστε είναι και βασικά συστατικά της ακαδημαϊκής διαδρομής της Kiwanga, η οποία σπούδασε ανθρωπολογία και συγκριτική θρησκειολογία στο Πανεπιστήμιο Mc Gill και κατόπιν στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι.

  Πέρα από το Κέντρο Πομπιντού όπου παρουσιάζεται το εν λόγω έργο μαζί με αυτά των συνυποψηφίων της για το βραβείο Alice Anderson, Hicham Berrada και Enrique Ramírez, το όνομα της Kiwanga φιγουράρει αυτό το διάστημα σε ακόμα τέσσερις εκθέσεις.

  Το Kunstinstituut Melly (το γνωστό μέχρι πρότινος ως Whitte de With) στο Ρότερνταμ, φιλοξενεί νέα δουλειά της, σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη, ενώ ατομική έκθεσή της τρέχει και στη γκαλερί Jerome Poggi στη γαλλική πρωτεύουσα. Παράλληλα, δημιουργίες της συμμετέχουν και σε δύο ομαδικές εκθέσεις, στη Rennaissance Society του Σικάγου και στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Le Credac στο Ivry-sur-Seine.

  Photo (c) Bertrand Prevost / Kapwani Kiwanga, Flowers of Africa, Centre Pompidou.

  Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Ιωάννα Γκομούζα)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Στο σπίτι με τέχνη από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη

  Τη συνεχή επικοινωνία με το κοινό, σε περιόδους «εγκλεισμού» για προστασία από τον κορωνοϊό ...

  Ο «Ποιητής» στο δημαρχείο Λευκωσίας

  Στο δημαρχείο Λευκωσίας, πάνω από την υπό ανάπλαση Πλατεία Ελευθερίας θα τοποθετηθεί το έργο ...

  Έκθεση φοιτητών Πανεπιστημίου Λευκωσίας

  Τα προγράμματα Γραφική Επικοινωνία, Εφαρμοσμένα Πολυμέσα, και Καλές Τέχνες, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζουν στις ...

  Αρχή με residency για την Art Seen

  Με τρεις εκθέσεις εγκαινιάζει τη νέα εικαστική σεζόν 2017-18 η γκαλερί Art Seen στη ...

  «Τα παιδιά της Ριτσώνας»: έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Νίκα

  Στα παιδιά πρόσφυγες εστιάζει το φακό του ο Ελληνας φωτογράφος Βασίλης Νίκας, έκθεση του ...

  Κλειστή μέχρι Σεπτέμβριο η Λεβέντειος Πινακοθήκη

  Κλειστή για το κοινό κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο θα παραμείνει η ...

  X