Το αντίο στην Φάρμα

 • Πρέπει να ήταν γύρω στο 2011 όταν η αδελφή μου, την οποία άφησα περίπου για μισή ώρα με τον πιτσιρικά γιο μου, του έδωσε να παίξει FarmVille. Του είπε ότι είναι ένα ωραιότατο παιχνίδι στο οποίο θα μπορούσε να καλλιεργήσει τα χωράφια του: να τα οργώσει, να τα φυτέψει, να μαζέψει την σοδειά και τα φρούτα κι ακόμα να φροντίσει τα ζώα αρμέγοντας τις αγελάδες ή μαζεύοντας τ’ αυγά από τις κότες.

  Ακόμα διπλώνομαι από τα γέλια όταν θυμάμαι τις φωνές και την απελπισία της καθώς ο μικρός της έφαγε όλα τα λεφτά, υποχρεώνοντάς την να ξεκινήσει τα πάντα από την αρχή και ν’ αποχαιρετήσει τα 50 της ευρώ. Ακόμα αναρωτιέμαι για ποιο λόγο έδωσε σ’ ένα τόσο μικρό παιδί πρόσβαση σ’ ένα παιχνίδι, το οποίο παίζεται σε μια πλατφόρμα, το Facebook, που απαγορεύει την πρόσβαση στους κάτω των 13 ετών.

  Ναι, το FarmVille δεν σχεδιάστηκε το 2009 για παιδάκια αλλά για ενήλικες. Κι εκείνη την εποχή, ήταν ακόμα στα μεγάλα του φόρτε. Τα δύο πρώτα χρόνια από την κυκλοφορία του, ήταν το δημοφιλέστερο παιχνίδι στο Facebook με 35 εκ. καθημερινούς χρήστες. Και να φανταστείτε ότι τότε το Facebook είχε συνολικά 800 εκ. χρήστες ενώ σήμερα έχει τους διπλάσιους. Τον Μάρτιο του 2011 βγήκε η βερζιόν «αγγλική εξοχή», τον Μάιο δημιουργήθηκε η  GagaVille όπου οι παίκτες μπορούσαν να ακούν τραγούδια από το άλμπουμ της Lady Gaga, Born This Way.

  Παρ’ όλο που αργότερα άλλα παιχνίδια όπως το CityVille το ξεπέρασαν σε χρήστες, το FarmVille  παρέμενε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές παιχνίδι μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όταν η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Zynga ανακοίνωσε ότι θα το παύσει στις 31 Δεκεμβρίου.

  Αιτία είναι η ίδια η τεχνολογία: η εταιρεία Adobe  σταματά να υποστηρίζει την τεχνολογία Flash, πάνω στην οποία είχε χτιστεί όχι μόνο το FarmVille αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές και παιχνίδια, και ταυτόχρονα το Facebook σταματά να υποστηρίζει το Flash Player, το λογισμικό με το οποίο μπορούσες να τα «τρέξεις».

  Παρά την επίσημη ημερομηνία θανάτου, ήδη από τις 17 Νοεμβρίου δεν θα είναι πλέον δυνατόν να ξοδέψεις στο παιχνίδι. Άρα, όσοι έχετε λεφτά είναι ώρα να τα ξοδέψετε, κάτι που ο γιος μου βλέποντας μπροστά το έκανε για την αδελφή μου πολλά χρόνια πριν.

  Προσέξτε μόνο να μην μπερδευτείτε. Το FarmVille 2 θα συνεχίσει να υπάρχει (δεν είναι το ίδιο παιχνίδι και δεν είναι φτιαγμένο με Flash). Και μάλιστα μια νέα έκδοση του FarmVille 3 έχει ήδη κυκλοφορήσει για έξυπνα κινητά σε «target» χώρες και σε λίγο θα βγει παντού. Ωστόσο, ενώ η σελίδα του FarmVille έχει 32 εκ. Like, του FarmVille 2 έχει μόνο 13,6.

  Πιθανόν την είδηση να την έχετε δει ήδη. Για πολλούς από εμάς δεν θα ήταν καν είδηση εάν το FarmVille δεν είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είναι ο πρόδρομος όλων των free to play παιχνιδιών, όλων εκείνων δηλαδή που τα έχεις δωρεάν αλλά μπορείς να ξοδέψεις χρήματα για να πάρεις περισσότερα πράγματα. Είναι το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην τεράστια επιτυχία παιχνιδιών όπως το Fortnite και που σιγά σιγά κατακτά ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Ακόμα και παιχνίδια όπως το PES ή το Just Dance που είναι για όλους προσφέρουν μια αρχική -επί πληρωμή όμως- βερζιόν και μετά αν θέλεις περισσότερα (εμφανίσεις ή τραγούδια αντίστοιχα) πληρώνεις. Κάτι λίγα αλλά εάν τα μαζέψεις βγαίνει μια περιουσία.

  Να μην ξεχνάμε ότι στις μέρες της υγειονομικής (και της οικονομικής που έπεται) κρίσης, η βιομηχανία των βίντεο games αναμένεται να φτάσει τα 159,3 δις δολάρια φέτος σημειώνοντας αύξηση 9,3%. Οι δε προβλέψεις για το 2023 την θέλουν να ξεπερνά τα 200 δις. Με κάτι αυγά που μαζεύουμε και με κάτι κακούς που σκοτώνουμε.

  You May Also Like

  Μπράβο ρε Ίλον

  Στις 31 Αυγούστου ο Ίλον Μασκ έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (πίσω ...

  2017: Η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης

  Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Φεβρουάριος ήδη και είναι λίγο αργά να μιλάμε ...

  Το ανεπιθύμητο TikTok

  Για την εφαρμογή TikTok δεν έχουμε πει πολλά μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί και ...

  Λίγη προσοχή ακόμα δεν βλάπτει

  @valia_kaimaki Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τα κοινωνικά δίκτυα, προσπάθησα να ...

  Η γνώση πάει παντού

  @valia_kaimaki Όποιος ανακαλύψει τον κόσμο της online γνώσης, δύσκολα ξεκολλάει. Έχετε χαζέψει καθόλου τι ...

  Μια βροχερή Κυριακή

  Έχω απλώσει τα ρούχα και είμαι στην κουζίνα για το γνωστό βραδινό μάζεμα. Ακούω ...

  X