Το παρεκκλήσι με έργα του Ρόθκο: Ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό

 • Το παρεκκλήσι του Ρόθκο, ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό άνοιξε πριν λίγες ημέρες ξανά στο κοινό μετά από μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση.

  Το παρεκκλήσι του Ρόθκο δε θυμίζει σε κανέναν μια τυπική εκκλησία. Δεν υπάρχει σύμβολο πίστης, μυρωδιά κεριών, όλα είναι βυθισμένα στη σιωπή και σε ένα βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο χρώμα, ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό, για μια στάση μέσα στην πνευματικότητά του. Άνοιξε πριν λίγες ημέρες ξανά στο κοινό μετά από μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση.

  Το παρεκκλήσι του Ρόθκο χτίστηκε αρχικά το 1971 στην Πανεπιστημιούπολη του Χιούστον. Ο Τζον και η Ντομινίκ Μενίλ, ήταν αυτοί που οραματίστηκαν την κατασκευή του. Το όραμα του Μαρκ Ρόθκο ολοκλήρωσε αυτό τον εξαιρετικό τόπο λατρείας και στην ίδια την τέχνη.

  Κλειστό από τον Μάρτιο του 2019, η αποκατάστασή του είναι μέρος ενός ολιστικού γενικού σχεδίου «ανοιχτών χώρων» που θα επιτρέψει στο παρεκκλήσι να εκπληρώσει καλύτερα τη διπλή αποστολή του – να προσφέρει χώρο για διαθρησκευτικούς εορτασμούς και στοχασμό, και να προωθήσει την κοινοτική εμπλοκή σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

  Η κληρονομιά των έργων του Μαρκ Ρόθκο που αποδίδονται στην κοινότητα είναι όχι μόνο συμβολική αλλά και εξαιρετικά σημαντική. Τα έργα προσκαλούν σε πνευματικό στοχασμό και δέσμευση ανεξάρτητα από πίστη, πνευματικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο σε μια καταβύθιση στα εμβληματικά έργα του Ρόθκο που η τέχνη του σε υποβάλλει και σε καθηλώνει με όρους που η θρησκεία υποβάλλει έναν πιστό.

  Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο συζητήσεων φιλοξενώντας συνομιλίες για μελετητές και θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για ζητήματα που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εργαστούν για μια κουλτούρα αμοιβαίας κατανόησης.

  Πηγή: elculture.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Έκθεση της Έβελυν Αναστασίου στην γκαλερί Eins

  Η γκαλερί eins στη Λεμεσό παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έβελυν Αναστασίου με τίτλο ...

  Mountaintop: περφόρμανς για ένα έργο τέχνης

  Γράφει η Δάφνη Νικήτα* Το βράδυ της 19ης Μαΐου, Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, παρουσιάστηκε στην ...

  10 έργα ζωγραφικής που μας φτιάχνουν τη διάθεση για τον χειμώνα

  Πολλοί από εμάς απεχθάνονται τις μικρές μέρες, το κρύο και τα αναπόφευκτα συνάχια που ...

  Μάθημα Ιστορίας

  Ένα διαδικτυακό, εναλλακτικό μάθημα Ιστορίας της Κύπρου θα δώσει η σκηνοθέτις Αργυρώ Νικολάου μέσα ...

  Η ανακοίνωση του Φυτώριου σχετικά με τον καλλιτέχνη και διευθυντή σχολείου, Γιώργο Γαβριήλ.

  Η ομάδα του Φυτώριου,  Συνδέσμου Εικαστικών και Θεωρητικών Τέχνης, εκφράζει τη διαφωνία της απέναντι ...

  «Όψεις-σπουδή στο φευγαλέο» στην Γκαλερί Opus 39

  Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει ομαδική έκθεση των μαθητών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου ...

  X