“Zero Energy-Cadenza” του Άντρου Ευσταθίου στην Gallery Apocalypse

 • Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και μετά από πολλές μελέτες και πειραματισμούς, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Άντρος Ευσταθίου επιστρέφει στη Λευκωσία με μια σειρά συναρπαστικών έργων που τα χωρίζει σε δύο ενότητες.

  Και οι δύο αυτές ενότητες, έχουν προκύψει από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τα συναισθήματα που προκάλεσε ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας. Αυτά τα συναισθήματα που πάλλονταν για τους περισσότερους των ανθρώπων, από τη μια η απόλυτη σιωπή στους δρόμους και από την άλλη οι ζωηρές φωνές των πουλιών που ακούγονταν συνεχώς, οι εσωτερικές ανησυχίες του καθενός για ένα εχθρό απόλυτα αόρατο που τσάκισε το παγκόσμιο, δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο ένα καλλιτέχνη.

  «Zero energy» λοιπόν, «ενέργεια μηδέν», ονομάζεται η νέα δουλειά του Άντρου Ευσταθίου, μια δουλειά που αποτελεί το απαύγασμα των απόλυτων συναισθημάτων της ευαίσθητης ψυχής του καλλιτέχνη, αποδίδοντας συνθέσεις εκρηκτικές, εντυπωσιακές, γεμάτες από υπαινικτικά φυσικά φαινόμενα, ίχνη από ανθρώπινες παρουσίες, νέες ανακατατάξεις στοιχείων ωσάν μια μεγάλη καταστροφή έχει επισυμβεί και όλα τα στοιχεία της φύσης έχουν φορμαριστεί σε ένα νέο δεδομένο, σε μια νέα πλατφόρμα.

  Υπέροχες υφές επικρατούν μέσα στο σουρεαλιστικό τοπίο, ο ουρανός βρίσκεται παντού αναλλοίωτος, γαλάζιος και με χρωματισμούς να μοιάζουν τόσο αληθινοί μέσα από έμφωτισμένο φόντο, όπως ακριβώς η φύση ξαναγεννιέται μετά από μια βροχή κάθαρσης ελπίδας και αισιοδοξίας. Ταυτόχρονα τα ανάμεικτα αυτά συναισθήματα έχουν στρέψει την προσοχή του καλλιτέχνη και σε μια άλλη σειρά έργων που χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και ένταση ανάμεσα στα δύο αντίθετα χρώματα, μαύρο και άσπρο. Είναι αυτές οι συνθέσεις στις οποίες αφήνεται ο καλλιτέχνης σε μια απόλυτη ελευθερία έκφρασης, οδηγούμενη άλλοτε από θυμό και άλλοτε από συναισθήματα αυθορμητισμού. Χοντρές πινελιές, ελεύθερες χειρονομίες, μεγάλα πλάνα χωρίς προγραμματισμό, χωρίς προετοιμασία.

  Η έκφραση είναι αυτή που οδηγεί την σύνθεση ως το τέλος και καταλήγει ξανά σε εικόνες αφηρημένες που υπονοούν θάλασσες, φουρτουνιασμένους ουρανούς, σπηλιές, γέφυρες σε κατάρρευση… Τα υπαινικτικά στοιχεία που εμπεριέχονται και στις δύο ενότητες οδηγούν τον θεατή σε ένα ταξίδι συμμετοχής με προσωπικούς συνειρμούς.

  Το όνομα της ενότητας “Cadenza” όπως ακριβώς ένας αριστοτέχνης μουσικός παίζει solo, έτσι και ο Ευσταθίου μπροστά σε αυτά τα έργα αφήνεται εξολοκλήρου αφήνοντας βαριές πινελιές που κυλούν ρυθμικά, άλλοτε ακολουθούν ηρεμία και άλλοτε μια βίαιη εκρηκτικότητα. Αν το άσπρο-μαύρο θεωρείται απαγορευτικό και δεν λογαριάζεται σαν αληθινό χρώμα είναι ακόμη πιο προκλητικό και ταυτόχρονα απολαυστικό να φέρνεις το μαύρο χρώμα, να του δίνεις ζωή στο πανί χρησιμοποιώντας στοιχεία, χειρονομίες, ρίσκο, αυθορμητισμό.

  Ο Άντρος Ευσταθίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κυριότερους σύγχρονους καλλιτέχνες με εξαιρετικό έργο και με σημαντικές εκθέσεις, συμμετοχές, διακρίσεις και βραβεύσεις. Έχει σπουδάσει τέχνη στο New York Studio School in Richwood Art institute όπου το 2004 κατέκτησε το MA Fine Arts of North Hampton University. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στη Κύπρο, στην Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε μουσεία κ.α. Τα τελευταία χρόνια ο Ευσταθίου αντιπροσωπεύεται σαν καλλιτέχνης στην Ελβετία από την γκαλερί ArtGentharius.

  Την Παρασκευή 30 του Οκτώβρη, η νέα έκθεση του Άντρου Ευσταθίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 17:00. Διάρκεια της έκθεσης μέχρι τις 14 του Νοέμβρη.

  ΑΝΤΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
  “Zero Energy-Cadenza”

  30 Οκτωβρίου – 14 Νοεμβρίου 2020 / Τρίτη – Παρασκευή, 11:00 – 13:00 και 16:00 – 19:00 / Σάββατο 10:30 – 13:00  / Gallery Apocalypse – Λευκωσία /

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Two days of print + a party

  Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ), πρόκειται να διοργανώσει τρία θεματικά διήμερα που ...

  Οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη

  Από τον πολιτιστικό οργανισμό Arts Embrace μια διαδραστική μουσικοχορευτική παιδική παράσταση, βασισμένη στο μυθιστόρημα ...

  «Οι πέτρες»: ένα θεατρικό έργο για τη νεανική παραβατικότητα

  Η «Σκηνή 8» και το Θέατρο Αντίδοτο παρουσιάζουν τη θεατρική συμπαραγωγή «Οι Πέτρες», από ...

  Ο Ai Weiwei μιλά, με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ «Ai Weiwei: Yours Truly»

  Νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο, παρουσιάστηκε από τη First Run Features το καινούργιο ντοκιμαντέρ του ...

  10 έργα ζωγραφικής που μας φτιάχνουν τη διάθεση για τον χειμώνα

  Πολλοί από εμάς απεχθάνονται τις μικρές μέρες, το κρύο και τα αναπόφευκτα συνάχια που ...

  «Πατώματα βρεγμένα» από τη Μαρία Πανοσιάν

  Τον δίσκο της με τίτλο «Πατώματα Βρεγμένα» θα παρουσιάσει η Μαρία Πανοσιάν σε δύο ...

  X