Η National Gallery εκθέτει για 1η φορά πορτρέτο του Κοπέρνικου από τον Jan Matejko

 • Ένα πορτρέτο μεγάλων διαστάσεων του Κοπέρνικου, από τον Πολωνό καλλιτέχνη Jan Matejko, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο αγγλικό κοινό η National Gallery.

  Ο πίνακας έχει τρία μέτρα πλάτος και σκοπός της έκθεσης του στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας είναι το ευρύ κοινό να γνωρίσει έναν καλλιτέχνη που η φήμη του θα έπρεπε να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας του. Ο λόγος γίνεται για τον ζωγράφο του 19ου αιώνα από την Πολωνία, Jan Matejko, ο οποίος θεωρείται -σύμφωνα με την Πινακοθήκη- ο εθνικός καλλιτέχνης της χώρας του, για τις μεγαλειώδεις, γεμάτες λεπτομέρεια αναπαραστάσεις της ιστορίας του πολωνικού έθνους.

  Ένα από τα αριστουργήματά του είναι και το πορτρέτο του αστρονόμου Κοπέρνικου (Conversations with God), που έζησε στη διάρκεια του 16ου αιώνα και άλλαξε την παγκόσμια θεώρηση γύρω από το ηλιακό σύστημα. Το πορτρέτο βρίσκεται μόνιμα σε ένα Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας (Jagiellonian University) και έχει μετακινηθεί ελάχιστες φορές.

  Η National Gallery ανακοίνωσε πως το έργο θα εκτεθεί την άνοιξη (25 Μαρτίου-27 Ιουνίου) σε μία ρετροσπεκτίβα για τον Πολωνό καλλιτέχνη, με ελεύθερη είσοδο. Ο πίνακας αποτίει φόρο τιμής στα επιτεύγματα του Νικόλαου Κοπέρνικου, τον πρώτο αστρονόμο μετά τους αρχαίους Έλληνες που συνειδητοποίησε ότι ο ήλιος είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος και ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από αυτόν.

  Ο ζωγράφος αποτυπώνει τον αστρονόμο στη στέγη του σπιτιού του να γονατίζει έκθαμβος, συζητώντας με τον θεό για την ανακάλυψή του. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και ένα αντίτυπο του επίμαχου βιβλίου από τον Κοπέρνικο, De Revolutionibus Orbium Coelestium, καθώς και αστρονομικά όργανα από το μουσείο του Πανεπιστημίου Jagiellonian.

  Την εποχή που ο Jan Matejko ζωγράφισε τον πίνακα υπήρχε αντιμαχία μεταξύ της Πολωνίας και της Γερμανίας για την εθνικότητα του διάσημου αστρονόμου. Φυσικά, ο καλλιτέχνης με το έργο του πήρε θέση καθαρά υπέρ της πολωνικής εθνικότητας του Κοπέρνικου και το πορτρέτο απέκτησε μία συμβολική φήμη για την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

  Πηγή: culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Τιμητικό μετάλλιο στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη

  Με το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας τιμήθηκαν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Ρίτα ...

  FLUX: Η αρχιτεκτονική σε ρόλο χορογράφου

  Μια διαδραστική εγκατάσταση του ABR IN LAB παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art ...

  Μιχάλης Αρφαράς, σύγχρονος

  «Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τους Κύπριους χαράκτες», λέει ο Μιχάλης Αρφαράς, καθώς συζητάμε ...

  Open Call: 18η Ασιατική Μπιενάλε Τέχνης της Μπαγκλαντές

  Η 18η Ασιατική Μπιενάλε Τέχνης της Μπαγκλαντές θα πραγματοποιηθεί στην Ντάκα μεταξύ 1-30 Σεπτεμβρίου ...

  H εικαστική όψη του Βασίλη Μιχαηλίδη

  Η φετινή επετειακή χρονιά κατά την οποία συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του ...

  Κινητικότητα στον εικαστικό χώρο

  Τέσσερις νέοι χώροι -εκ των οποίων οι τρεις είναι ξεκάθαρα αφοσιωμένοι στη σύγχρονη τέχνη- ...

  X