“The Whale”: Ένα μουσείο – παρατηρητήριο φαλαινών στον Αρκτικό Κύκλο

 • Ένα πανέμορφο κτίριο, που θα λειτουργήσει ως μουσείο – παρατηρητήριο φαλαινών, αλλά και ως μέρος όπου θα θαυμάζεις το μαγευτικό βόρειο Σέλας, χτίζεται στον Αρκτικό Κύκλο, στη βόρεια ακτή της Νορβηγίας.

  Το επιβλητικό κτίριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό στούντιο Dorte Mandrup, οικοδομείται στην νήσο Andøya του Αρκτικού Κύκλου, θα αποτελέσει μουσείο – παρατηρητήριο φαλαινών, και μοιάζει σαν έναν βραχώδη λόφο που ξεπροβάλλει από την ακτή. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζει ουρά φάλαινας που βγαίνει σιγά – σιγά από το νερό, όταν το κοιτά κανείς από την θάλασσα. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας της οικοδόμησής του βρίσκεται η ιδέα του ελάχιστα επεμβατικού σχεδιασμού.

  Η οροφή του καλύπτεται με γκρι φυσικές πέτρες (σχιστόλιθος, γρανίτης) και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη βρύων για να το βοηθήσει να συνδεθεί καλύτερα με το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Επίσης ολόκληρη η οροφή του, που μοιάζει σαν τεχνική πλαγιά, θα είναι προσβάσιμη από τους επισκέπτες, καθώς ανεβαίνοντας την θα έχουν την ευκαιρία θα θαυμάσουν την μαγευτική θέα στον ατελείωτο ωκεανό. Μάλιστα, -όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν- θα μπορούν να απολαύσουν από εκεί και το μαγευτικό βόρειο Σέλας.

  Η περιοχή Andenes, όπου και στεγάζεται το μοναδικό αυτό κτίσμα, είναι ιδανική για παρατήρηση φαλαινών, καθώς αποτελεί μία υδάτινη «κοιλάδα» από όπου περνούν χιλιάδες φάλαινες όλο τον χρόνο. Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν αυτά τα μοναδικά θηλαστικά  στο φυσικό τους περιβάλλον. Πέρα από παρατηρητήριο φαλαινών, το “The Whale” θα λειτουργεί και ως μουσείο, χώρος γραφείων, κατάστημα αλλά και ως καφέ με υπέροχη θέα.

  Πηγή: culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Κύπρια αρχιτέκτονας ανάμεσα στους νικητές του “Europe 40 Under 40” 2019

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής και Αστικών Σπουδών και το Chicago Athenaeum ανακοίνωσαν τους νικητές ...

  H πρόσφατη απώλεια ιστορικών μνημείων

  Καθώς η Γαλλία θρηνεί για την μερική απώλεια του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των ...

  Όταν οι αρχιτέκτονες ζωγραφίζουν

  Οι αρχιτέκτονες διαχρονικά επέλεγαν τη ζωγραφική ως μέσο δημιουργικής έκφρασης· αρκετοί από αυτούς, δε, ...

  To MοΜΑ παρεμβαίνει για διάσωση οικοδομήματος στο Οσλο με τοιχογραφίες του Πικάσο

  Τα σχέδια για την κατεδάφιση ενός κενού κυβερνητικού κτιρίου στο Οσλο που είναι διακοσμημένο ...

  Ο Gaby Schwartz στη διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη

  Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η οικογένεια Παρασκευαΐδη πραγματοποίησαν στις 8 Μαρτίου 2018 την 6η ...

  FLUX: Η αρχιτεκτονική σε ρόλο χορογράφου

  Μια διαδραστική εγκατάσταση του ABR IN LAB παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art ...

  X