Το Ρότερνταμ αποκτά το πρώτο μουσείο μετανάστευσης στην Ολλανδία

 • Συμβολίζοντας την ιστορία της ευρωπαϊκής μετανάστευσης, το μουσείο μοιάζει με τεράστια σκάλα, η οποία πρωταγωνιστεί στη δομή και στέκεται σαν γλυπτό, που προσκαλεί το κοινό να την εξερευνήσει.

  Χτισμένη στο Ρότερνταμ, στη χερσόνησο Katendrecht, το 1923, η αποθήκη του Fenix ​​ήταν κάποτε η μεγαλύτερη στον κόσμο. Το Ρότερνταμ υπήρξε σημαντικό λιμάνι μετανάστευσης στην ευρωπαϊκή ιστορία και καθ΄όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα η αποθήκη ήταν συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης που έχει πληθυσμό 1,3 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Ολλανδίας.

  Η τεράστια εμπορική και στρατηγική σημασία του λιμανιού του Ρότερνταμ καθόρισε τη μοίρα της πόλης. Στις 14 Μαΐου 1940 το Ρότερνταμ, μόλις πέντε ημέρες μετά την είσοδο της Ολλανδίας στον Πόλεμο, βομβαρδίστηκε από τη γερμανική Λούφτβαφε. Ο βομβαρδισμός διήρκεσε μόνο 15 λεπτά, αλλά ήταν τόσο σφοδρός, προκάλεσε παντού πυρκαγιές και η καταστροφή ήταν τεράστια. Περίπου 24.000 σπίτια ισοπεδώθηκαν, 800 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και 80.000 έμειναν άστεγοι.

  Σήμερα σε ορισμένα σημεία της πόλης ο διαβάτης μπορεί να δει, υπό μορφή φώτων προσαρμοσμένων στο οδόστρωμα ή στο πεζοδρόμιο, τα σημεία όπου έπεσαν οι βόμβες στην πόλη.

  Το λιμάνι του Ρότερνταμ ήταν στο επίκεντρο της οικιστικής ανάπτυξης της χώρας και το νέο μουσείο συνδέει την ιστορία του Ρότερνταμ με το παρόν. Συμβολίζοντας την ιστορία της ευρωπαϊκής μετανάστευσης, το μουσείο μοιάζει με τεράστια σκάλα, η οποία πρωταγωνιστεί στη δομή και στέκεται σαν γλυπτό, που προσκαλεί το κοινό να την εξερευνήσει και συμβολίζει το μέλλον της πόλης.

  Για τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς του κτηρίου, η ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου MAD συμβαδίζει με τα πράσινα ατσάλινα παράθυρα και τη συγκεκριμένη κατασκευή της αποθήκης Fenix. Στο κέντρο του κτηρίου, η πρόσοψη και η οροφή αφαιρούνται και αντικαθίστανται από γυάλινους τοίχους και οροφές, δημιουργώντας έναν ευέλικτο και προσβάσιμο χώρο. Οι μεγάλες τζαμαρίες προσφέρουν ένα αδιάκοπα κινούμενο πλαίσιο στη ζωή της πόλης. Οι δυο σπειροειδείς σκάλες εκτείνονται από το έδαφος και σχηματίζουν ένα παρατηρητήριο στην κορυφή. Με ανοξείδωτο ατσάλι και ξύλο, διαλύουν την αρχική δομή που είναι σχεδόν αχανής κι προσθέτουν ανθρώπινους και οικείους χώρους και προκαλούν τη φαντασία των επισκεπτών που μοιάζουν να ετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε πλοίο.

  Στο νέο αυτό κτίριο θα υπάρχουν χώροι δημιουργίας, που συνδέονται με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία και θα κάνουν την τέχνη μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Σε αντίθεση με άλλα, αυτό το μουσείο είναι μακριά από την αυστηρή δομή που επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες στους επισκέπτες, προσφέροντας ποικίλες δράσεις.

  Η υβριδική λειτουργία του από το ίδρυμα Droom En Daad, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια γέφυρα, μια πλατφόρμα και μια αγορά που συνδέει τον Βορρά και τον Νότο του Ρότερνταμ, εμπνέοντας περισσότερους ανθρώπους μέσα από το καθολικό θέμα της «μετανάστευσης». Το έργο, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018, θα ολοκληρωθεί το 2024.

  Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  «Amos Rex Museum»: Νέο υπόγειο Μουσείο στο Ελσίνκι

  Νέο υπόγειο Μουσείο Τέχνης άνοιξε τις πύλες του στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνκι. Το ...

  Συνεχίζεται η έκθεση «Γεώργιος Πολ. Γεωργίου – Γυναικεία Γυμνά»

  Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η προσωρινή έκθεση «Γεώργιος ...

  Ομαδική Έκθεση Τέχνης στην Penelope Art Gallery

  Προσκαλείστε στην ομαδική έκθεση τέχνης: «Τέχνη για πάντα», την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 7:30 ...

  Θετική εξέλιξη για έργα τέχνης στο κτήριο του ΘΟΚ

  Την ομόφωνη απόφαση να προχωρήσει στην προκήρυξη Διαγωνισμού για τον εμπλουτισμό του κτηρίου του ...

  Υπογραφές για την επαναλειτουργία της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή

  Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών απαιτώντας από το Κράτος να ανοίξει ...

  Ειδική ξενάγηση στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

  Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας κάνει αρχή στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που οργανώνει με ...

  X