Διαδικτυακή Έκθεση: (Un)Fixed Limits από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Οι σημερινές συνθήκες, λόγω πανδημίας, έδωσαν ακόμα περισσότερο την ευκαιρία στη Λεβέντειο Πινακοθήκη να επικοινωνεί με το κοινό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δράσεις μας είναι πολλές και διαφορετικές. Σε λίγες μέρες τα stories της σελίδας της Λεβεντείου Πινακοθήκης στο Instagram θα παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό! Για άλλη μια φορά, η Λεβέντειος Πινακοθήκη πρωτοτυπεί, καθώς για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί αποκλειστικά στο Instagram μια διαδικτυακή έκθεση.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι “(Un)Fixed Limits” και το concept της σχετικά απλό. Η ζωή είναι γεμάτη «όρια» και όλοι αντιμετωπίζουν αυτά τα όρια με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο περιορισμένοι αισθανόμαστε, πάντα υπάρχει επιλογή. Αυτή η έκθεση θέτει ερωτήματα σχετικά με αυτά τα όρια με τη μορφή δημοσκοπήσεων (polls) στα Instagram stories και το κοινό καλείται να δώσει τις απαντήσεις του.

«Οι πόρτες του μουσείου δεν αποτελούν πλέον όριο στην προβολή και τη διερμηνεία της τέχνης, οι συλλογές μας θα είναι διαθέσιμες στο κοινό για να δει την τέχνη, να την ερμηνεύσει και να συμμετάσχει με έναν τρόπο που δεν έχει γίνει ξανά στην Κύπρο», δηλώνει η Ειρήνη Δράκου, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Επικοινωνίας της Πινακοθήκης.

Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου 2020 και θα περιλαμβάνει πάνω από 50 ερωτήσεις από προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού, της τέχνης και του θεάτρου και θα συνδέονται με έργα από τις Συλλογές της Πινακοθήκης. Οι δημοσκοπήσεις κάθε εβδομάδας θα εστιάζουν θεματικά στο «όριο» που κάθε προσωπικότητα επιθυμεί να εξερευνήσει.

Σε κάθε story, οι followers της Πινακοθήκης και γενικότερα οι χρήστες του Instagram θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πιθανές επιλογές, να υποστηρίξουν μία από τις δύο προτεινόμενες δηλώσεις, να αποδεχθούν την απλοϊκή δυαδική λογική των ερευνών, να συμμετάσχουν σε ένα επιφανειακά εύκολο παιχνίδι το οποίο όμως εις βάθος θα περνά μηνύματα και θα ξυπνά συναισθήματα.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα σχολιάζονται από τους αντίστοιχους επιμελητές. Χρησιμοποιώντας ένα κείμενο, ένα βίντεο ή με κάποιο άλλο δημιουργικό τρόπο, καθένας από αυτούς θα εξηγήσει την επιλογή των έργων τους, πώς αντιλαμβάνεται τα όρια και θα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις απαντήσεις του κοινού, μεταδίδοντας έτσι το μήνυμα των βαθύτερων σκέψεων και συναισθημάτων τους συγκριτικά με τα συναισθήματα των συμμετεχόντων.

Η έκθεση αψηφά τον εφήμερο και στιγμιαίο χαρακτήρα του Instagram αφού το μετατρέπει σε μια εικονική κοινότητα για αλληλεπίδραση, καλλιτεχνικό προβληματισμό και πνευματική πρόκληση.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Nurture Nature: Ένα δημόσιο έργο τέχνης από την Kelly Anna στην Paddington Square

Η Kelly Anna δημιουργεί μία τοιχογραφία που ντύνει το νέο εργοτάξιο του Renzo Piano ...

Γιαννούλης Χαλεπάς 1851 – 1938

Σαν σήμερα, 14 Αυγούστου, το 1851, γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου ο γλύπτης Γιαννούλης ...

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μένουμε σπίτι με το ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ»

Με θέρμη και ενθουσιασμό χιλιάδες πολίτες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού και του ...

Έργο που εντοπίστηκε σε ναό στην Κρήτη αποδίδεται στον Ελ Γκρέκο

Τον εντοπισμό μιας εικόνας που πολύ πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα έργα ...

Ανακοινώθηκαν οι φετινές παραγωγές του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ

Το Διεθνές φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας της ...

Εικαστικοί καλλιτέχνες: Πλατφόρμα επικοινωνίας εν μέσω αγωνίας

Την πρόθεσή του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της καταγραφής προβλημάτων και εξεύρεσης μέτρων ...

X