Μύκητες, μικρόβια και παρουσία ανθρώπινου DNA στα σχέδια του Ντα Βίντσι.

Οι ειδικοί επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν αμέτρητους μύκητες και βακτήρια σε σχέδια του καλλιτέχνη, όμως δε βρήκαν μόνο μικρόβια που συσσωρεύονται εδώ και αιώνες, αλλά και την παρουσία ανθρώπινου DNA.

Τόσο τα έργα όσο και ο ίδιος ο Λεονάρντο Ντα βίντσι δεν έχουν πάψει να αποτελούν ένα άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες αλλά και ένα γοητευτικό παιχνίδι επιστημονικών θεωριών σε σύγκρουση, αποκαλύψεων και αμφισβητήσεων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, οι ειδικοί επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν αμέτρητους μύκητες και βακτήρια σε σχέδια του καλλιτέχνη που θεωρείται από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Όμως οι ειδικοί δε βρήκαν μόνο μικρόβια που συσσωρεύονται εδώ και αιώνες, αλλά και την παρουσία ανθρώπινου DNA. Αν και το θεωρούν σχεδόν απίθανο, δεν αποκλείεται μέρος αυτού του βιολογικού υλικού να ανήκει στον Ιταλό ιδιοφυή ζωγράφο και γλύπτη και να έχει παραμείνει από τότε στο χαρτί.

Εξαιτίας των μοναδικών σχεδίων του, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αναβάθμισε την ύπαρξή τους στην ιστορία της τέχνης. Έργα όπως το Autoritratto ή το Uomo della Bitta είναι από τα πιο αξιόλογα της Ιταλικής Αναγέννησης. Τα περισσότερα είναι ζωγραφισμένα με κόκκινη κιμωλία σε χαρτί πριν από 500 χρόνια και είναι ιδιαίτερα εύθραυστα, γεγονός που περιπλέκει τη μελέτη τους. Τώρα, μια πολυεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από συντηρητές, ιστορικούς, μικροβιολόγους, μοριακούς βιολόγους έχει βρει πολλά υπολείμματα από αυτά τα ίχνη.

H Ισπανή επιστήμονας Guadalupe Piñar, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Βιέννης, δήλωσε στην El Pais ότι μπόρεσαν να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα του μικροβιακού συμπλέγματος (microbiome) που συμπληρώνει το χαρτί. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για τη ζωή σε απόλυτους όρους, αφού το DNA δεν αποτελεί εγγύηση βιωσιμότητας. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι μέρος του DNA που είναι απολιθωμένο, δηλαδή από οργανισμούς που δεν είναι πλέον βιώσιμοι (δεν ζουν), αλλά των οποίων το DNA μπόρεσε να παραμείνει υπό συγκεκριμένες συνθήκες για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αντικείμενα», πρόσθεσε.

Για να μελετήσουν κάτι τόσο ευαίσθητο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα είδος μικρο ηλεκτρικής σκούπας για να παγιδεύσουν τα σωματίδια που εναποτίθενται στα σχέδια σε μια μεμβράνη. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν την τεχνολογία τρίτης γενιάς (που ονομάζεται Nanopore) για να ταξινομήσουν το γενετικό υλικό που βρέθηκε. Διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με το αναμενόμενο, οι βακτηριακές αποικίες ήταν πολύ πιο άφθονες από αυτές των μυκήτων. Άλλη απρόσμενη ανακάλυψη ήταν τα ίχνη Streptococcus pseudpneumoniae, ενός παθογόνου κόκκου που προκαλεί πνευμονία.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Microbiology, δείχνει επίσης ότι η προέλευση των σχεδίων του Ντα Βίντσι μπορεί να ερευνηθεί από τα μικρόβια τους που και αυτά αποτελούν ένα μέρος της ιστορίας των έργων και της εποχής τους.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πολιτιστική κληρονομιά: Τα πρωτοσέλιδα του 2019

Αρνητικό πρόσημο είχαν οι ειδήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά που βρέθηκαν στα διεθνή πρωτοσέλιδα ...

Παρουσιάσθηκε η υπό αποκατάσταση σαρκοφάγος του Τουταγχαμών

Η Αίγυπτος παρουσίασε σήμερα τη χρυσή σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών, που υποβάλλεται σε εργασίες ...

Η ταξιδιωτική γραμματεία στην Κύπρο από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου επιλέγηκε ως Ανάδοχος Φορέας ενός νέου ερευνητικού έργου, με ...

Ο Νεχρού στην Κύπρο, 1963

Από την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, το 1960, μέχρι και μετά την ...

Η πολιτιστική μας κληρονομιά: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον

Ένα σύντομο φιλμάκι με την ευκαιρία του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 ...

Ο «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου στη σκηνή του Ριάλτο

Μετά από αρκετές παραστάσεις σε όλη την Κύπρο, το εμβληματικό ποιητικό έργο του Γιάννη ...

X