ΠΛΗΜΜΥΡΑ από το Φανταστικό Θέατρο στο DriveDrive

 • Τέσσερις Κύπριοι συγγραφείς εμπνέονται από έναν αρχαίο μύθο για να μιλήσουν για το σήμερα. Μια πολυφωνική παράσταση, μια υβριδική φόρμα παρουσίασης, που εξερευνά καινούργιους δρόμους στην πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε τώρα.

  Την άνοιξη του 2020 αναθέσαμε σε τέσσερις Κύπριους/ες συγγραφείς να εμπνευστούν από μια από τις πιο βαθιά ανθρώπινες ιστορίες από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Τους καλέσαμε να χρησιμοποιήσουν σαν αφετηρία την ιστορία του Φιλήμωνα και της Βαυκίδας, του φιλόξενου ζευγαριού που ζήτησαν να πεθάνουν μαζί, την ίδια μέρα. Μέσα από τέσσερα καινούργια κείμενα οι συγγραφείς μιλούν για το συλλογικό τραύμα που έφερε στις ανθρώπινες σχέσεις η πανδημία, μέσα από την ξεχωριστή προσωπική σκοπιά του/της ο καθένας και η κάθε μια.

  Αυτό τον Δεκέμβριο θα παρασταθεί αυτή η πολυφωνική σύνθεση, ενώ ακόμα τα πράγματα είναι δύσκολα και αβέβαια για τις ζωντανές παραστατικές τέχνες.

  Τι μπορεί αλήθεια να κάνει το θέατρο μπροστά στην τραγωδία της πραγματικότητας; Το μέσο έκφρασής μας και το πεδίο της εξερεύνησής μας είναι οι αμέτρητες αποχρώσεις της ανθρώπινης ζωής και συμπεριφοράς.

  Στην Πλημμύρα τέσσερα σύντομα έργα συνυφαίνονται σε μια υβριδική φόρμα παρουσίασης.

  «Το Μπάνιο»

  Ο Αντώνης Γεωργίου βρίσκει την οικουμενικότητα σε ένα πολύ προσωπικό στιγμιότυπο: η τρυφερή ιστορία του έχει αφορμή τη σχέση ανάμεσα σε ένα γιο και έναν ανήμπορο ηλικιωμένο πατέρα. Η παρουσία της νεκρής μάνας/συζύγου έντονη και ζωντανή και για τους δύο.

  «Η Πλημμύρα»

  Η Νάσια Διονυσίου ξανα-αφηγείται τον αρχαίο μύθο του Οβίδιου μέσα από το πρίσμα της οικολογικής καταστροφής και της κλιματικής κρίσης. Το αρχέγονο, το μυθικό και η δυστοπία συνυπάρχουν στο έργο της.

  «Απόψε θα περάσω τη νύχτα μαζί σου»

  Η Αυγή Λίλλη θίγει το τεράστιο θέμα της άνοιας, αλλά και της μνήμης, μέσα από τη σχέση ενός ζευγαριού. Έχοντας ζήσει ένα μεγάλο έρωτα, έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη δοκιμασία που φέρνει η σωματική και πνευματική παρακμή.

  «Λόγω βροχής»

  Ο Χαράλαμπος Γιάννου βάζει στο μικροσκόπιο την ανθρώπινη συμπεριφορά την ύστατη ώρα, μπροστά στον ίδιο τον θάνατο, σε ένα κείμενο που συνδυάζει τον σουρεαλισμό με τη διεισδυτική παρατήρηση της ανθρώπινης φύσης.

  Η περίοδος από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα μας καλεί και μας εμπνέει να εξερευνήσουμε νέες φόρμες. Το ραδιοφωνικό έργο, το online streaming, το video art και ο κινηματογράφος είναι πια εργαλεία που μπαίνουν στο οπλοστάσιο των καλλιτεχνών του θεάτρου.

  Η πολυεστιακότητα, οι υβριδικές μορφές στην τέχνη έχουν διεισδύσει στον τρόπο που εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά και διαθέτουν ένα δυναμισμό ο οποίος μπορεί να υπερβεί παραδοσιακούς τρόπους αφήγησης και εμπειρίας και να προσαρμοστεί σε προκλήσεις.

  Έτσι, όσον αφορά την φόρμα, η «Πλημμύρα» είναι μια σύμπραξη που αντικατοπτρίζει την πολυφωνία της δραματουργίας: συνεργαζόμαστε με την Έλενα Αλωνεύτη στην κινηματογραφική σκηνοθεσία και video art, τον Αντώνη Αντωνίου στα ηχοτοπία, την Έλενα Κατσούρη στη σκηνογραφία, τον Ιάκωβο Χαραλάμπους στη διεύθυνση φωτογραφίας και την Καρολίνα Σπύρου στο σχεδιασμό φωτισμού.

  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

  Πρεμιέρα: 10 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ.
  Παραστάσεις: 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου στις 6:30 μμ
  και 13 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ.

  Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά.

  Χώρος: DriveDrive, Σαπφούς 6, Παλιά Λευκωσία.

  Τηλέφωνα κρατήσεων: 99-602428 / 97-626798

  Τιμή Εισιτηρίου: 15€ / μειωμένο – 12€

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

  Συγγραφείς: Αντώνης Γεωργίου, Χαράλαμπος Γιάννου, Νάσια Διονυσίου και Αυγή Λίλλη.
  Ιδέα/Θεατρική Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
  Κινηματογραφική Σκηνοθεσία: Έλενα Αλωνεύτη
  Διεύθυνση Φωτογραφίας/Μοντάζ: Ιάκωβος Χαραλάμπους
  Επιπλέον Κινηματογράφηση/Μοντάζ: Έλενα Αλωνεύτη
  Σκηνικά/Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
  Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
  Σχεδιασμός Ήχου: Αντώνης Αντωνίου
  Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο σε συνεργασία με τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

  Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάρσια Αδάμου, Νέδη Αντωνιάδη, Διομήδης Κουφτερός, Μάριος Κωνσταντίνου, Ντίνος Λύρας, Ελένη Μολέσκη και Έρικα Μπεγέτη.

  Η θεατρική παράσταση «Πλημμύρα» αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στο Φανταστικό Θέατρο και την πλατφόρμα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες.

  Μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα μας στο Facebook @FantasticoTheatro
  https://www.facebook.com/FantasticoTheatro/

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ημερίδα για τον Μποστ από την ΕΘΑΛ

  Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (Ε.Θ.Α.Λ.),στο πλαίσιο των εορτασμών των τριάντα χρόνων λειτουργίας της ...

  Ανοικτή πρόσκληση: ερευνητικό πρόγραμμα «Platform : A Climate Challenge»

  Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή πρότασης συμμετοχής στο ερευνητικό πρόγραμμα ...

  Το Φεστιβάλ Φέγγαρος έχει αναλυτικό πρόγραμμα

  Καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ ...

  Crash course στον ιταλικό νεορεαλισμό

  Ο όρος ιταλικός νεορεαλισμός, που καλύπτει ένα φάσμα εννέα χρόνων (1942-51), παρ’ ότι απροσδιορίστου ...

  «Οι Μαννοί» (Οι Ηλίθιοι) του Neil Simon

  Την επίκαιρη και εξαιρετική κωμωδία «Οι Μαννοί» (Οι Ηλίθιοι) του Neil Simon σε διασκευή/ ...

  Πέθανε ο καλλιτέχνης Christo

  O καλλιτέχνης Christo Vladimirov Javacheff, γνωστός ως Christo, πέθανε στις 31 Μαΐου 2020, από ...

  X