Διαγραφή γκράφιτι κορυφαίου street artist στην Πάφο

Έβαψαν τον τοίχο που φιλοτέχνησε στην Πάφο ο διεθνούς φήμης Ιταλός καλλιτέχνης και κορυφαίος street artist Millo στα πλαίσια του φεστιβάλ δημόσιας τέχνης που έλαβε χώρα κατά το 2017, όταν δηλαδή η Πάφος ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του γνωστού καλλιτέχνη ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν.

Η αντίδραση του καλλιτέχνη:

 

Δεν έγινε σύμβαση με τους ιδιώτες

Τα γκράφιτι που έγιναν στα πλαίσια του Πάφος2017 βρίσκονται στο έλεος των ιδιοκτητών αφού δεν επιλέχθηκαν τότε δημόσιοι χώροι για τη φιλοξενία των καλλιτεχνικών δημιουργιών με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο Δήμος της πόλης να προστατέψει τα γκράφιτι, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει στις τοπικές αρχές να εμποδίσει τον εκάστοτε ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε αλλαγές και ανακαινίσεις της ιδιωτικής περιουσίας.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η τοπική αρχή είναι να κηρύξει διατηρητέο ένα κτήριο με βάση δηλαδή το νόμο Περί Πολεοδομίας και Οικήσεως και έτσι να επιβάλει περιορισμούς στον ιδιοκτήτη

Το λάθος που έγινε τότε είναι ότι δεν προχώρησαν σε συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των κτηρίων όπου φιλοξένησαν τα γκράφιτι των καλλιτεχνών οι οποίες να προβλέπουν την διατήρηση και την προστασία των καλλιτεχνικών δημιουργιών.

Συνεπώς καμία σχετική σύμβαση δεν έγινε, άρα όλα τα καλλιτεχνικά έργα βρίσκονται στο έλεος των ιδιοκτητών.

Η αντίδραση του Φαίδωνα

Πάντως ο Δήμαρχος Πάφου κληθείς να σχολιάσει το συμφάν ανέφερε στο politis.com.cy ότι το 2021 ο Δήμος Πάφου θα επιλέξει τρία σημεία στο κέντρο της πόλης για τη δημιουργία νέων γκράφιτι με δαπάνη του δήμου.

«Έπρεπε», είπε, «να είχε γίνει επιλογή δημόσιων κτηρίων ώστε να μπορεί σήμερα ο Δήμος Πάφου να διατηρήσει και να προστατέψει τα γκράφιτι».

 

Η απάντηση των ιδιοκτητών

Πάντως οι ιδιοκτήτες του χώρου σε σχόλια που έκαναν στα σόσιαλ μίντια ανέφεραν ότι η ανακαίνιση του κτηρίου κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η μη ανατρέψιμη καταστροφή του.

«Στην εν λόγω ανακαίνιση», όπως υποστήριξαν, «έπρεπε να αναστηλωθεί η εξωτερική τειχοποιία από ζημιές και υγρασία, για να σοβατιστεί και να βαφτεί το κτήριο με τα κατάλληλα υλικά».

«Όπως προαναφέραμε», προσθέτουν, «οι σχετικές διαδικασίες έγιναν με κύριο γνώμονα την ασφάλεια της περιοχής και έπειτα την προστασία της περιουσίας μας, αφού αποτελεί ιδιωτική περιουσία».

Ενώ διευκρινίζουν ότι είναι θαυμαστές της τέχνης και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαν την καταστροφή των δημιουργιών.

Του Σταύρου Αντωνίου /ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανακοινώθηκε το ρεπερτόριο της νέας σεζόν στον ΘΟΚ

Δέκα νέες παραγωγές θα παρουσιάσει την θεατρική περίοδο 2013/14 ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, δίνοντας ...

Απεβίωσε ο συγγραφέας της φαντασίας, Τέρι Πράτσετ

Σε ηλικία 66 ετών απεβίωσε ο συγγραφέας Τέρι Πράτσετ, γνωστός από τα μυθιστορήματα της ...

Όλες οι δράσεις Dubitanda μέχρι το τέλος του χρόνου

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου Προβολή Θεία Κωμωδία- Καθαρτήριο-Παράδεισος: 20.30   Το δεύτερο μέρος της πολυβραβευμένης ...

Soul Kitchen από τον Τζ. Μπ. Τζόβι στην κοινότητα

Το δικό του Soul Kitchen, ένα εστιατόριο τύπου «πλήρωσε αυτό που μπορείς» άνοιξε ο ...

Απεβίωσε ο Βασίλης Τσιβιλίκας

Ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Τσιβιλίκας απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 70 ετών. Εμφάνισε πρόβλημα ...

O Βέρνερ Χέρτσογκ έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Πολυπράγμων, αταξινόμητος και πάντα καλλιτεχνικά ανορθόδοξος, ο Βέρνερ Χέρτσογκ έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένος της ...

X