Η μεταμόρφωση της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων σε έναν «εξαιρετικό κήπο»

 • Η πιο διάσημη λεωφόρος της Γαλλίας, η λεωφόρος των Ηλυσίων πεδίων, η αλλιώς Avenue des Champs-Élysées θα μεταμορφωθεί σε ένα μέρος ανοιχτό, με περισσότερο πράσινο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους, ανακοίνωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό για τη λεωφόρο που οι Παριζιάνοι αγαπούν να μισούν αφού είναι ένα από τα πιο τουριστικά μέρη στον κόσμο γεμάτο καφέ, εστιατόρια, ακριβά καταστήματα και πολυκαταστήματα, στο οποίο δεν πατάνε πια.

  Ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια ενώνονται σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης της λεωφόρου που έχει 1,9 χιλιόμετρα μήκος και 70 μέτρα πλάτος, ξεκινάει από την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, όπου βρίσκεται και η Αψίδα του Θριάμβου για να καταλήξει στην πλατεία Κονκόρντ και το έργο θα στοιχίσει περίπου διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ.

  Το «λίφτινγκ» της ιστορικής λεωφόρου που πήρε το όνομά της από τα Ηλύσια Πεδία τα οποία αποτελούσαν τμήμα του Άδη και ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων, θα γίνει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Το σχέδιο είναι να γίνει ένας «εξαιρετικός κήπος» και ένας εξίσου αλησμόνητος περίπατος για ντόπιους και επισκέπτες. Η επιτροπή κατοίκων της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια ήταν ο πιο σοβαρός μοχλός πίεσης προς τη δημοτική αρχή για την κατάσταση που επικρατεί στην πολύβουη λεωφόρο και διαμαρτυρόταν έντονα υποστηρίζοντας ότι έχει χάσει τη λαμπρότητά της τα τελευταία τριάντα χρόνια. Πριν από ένα χρόνο το περίφημο σχέδιο αποκατάστασης εγκρίθηκε και το αρχιτεκτονικό γραφείο  PCA-Stream έχει πρόθεση να βελτιστοποιήσει τις λωρίδες κυκλοφορίας για τους πεζούς, να προσθέσει περισσότερο πράσινο για να βελτιώσει τις συνθήκες του αέρα και να μειώσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατά το ήμισυ. Η ανακαίνιση της πλευράς προς την πλατεία Place de la Concorde θα προηγηθεί για να είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2024 ενώ το υπόλοιπο έργο θα ολοκληρωθεί το 2030.

  Η λεωφόρος των Ηλυσίων πεδίων σχεδιάστηκε από τον André Le Nôtre, έναν κηπουρό του Λουδοβίκου 14ου, το 1667. Το 1709, μετονομάστηκε σε Champs-Élysées, σε Ηλύσια Πεδία και είναι ο τόπος που έχει συνδεθεί με τους μεγάλους εορτασμούς της πόλης και της χώρας, όπως η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου, ή η απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς το 1944. Είναι το μέρος στο οποίο τερματίζουν και οι ποδηλάτες του Tour de France στα τέλη του καλοκαιριού.
  elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018: τελευταίες εκδηλώσεις

  Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018, με δύο τελευταίες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη ...

  «Ιεροκήπια 2018»: το πρόγραμμα

  Κορυφώνονται οι προετοιμασίες του Δήμου Γεροσκήπου για τη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ιεροκήπια», που ...

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 23η

  Γράφει η Άρτεμις Ευαγόρου/Συγγραφέας «Το τζιέρρατο μου, γιατί να ππέσει το τέλος του κόσμου ...

  Συναντήσεις στο κάτω διάζωμα

  Μέσα στη συλλογική ζάλη της πανδημίας αμέσως μετά τον αποχαιρετισμό του περιβόητου 2020, ο ...

  Σηκώνει αυλαία η 58η Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό

  Εγκαινιάζεται σήμερα η 58η Γιορτή του Κρασιού, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στη μνήμη ...

  Υλοποίηση τοιχογραφίας «ELEMENTS»

  Το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού έχει προκαλέσει η τοιχογραφία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης (mural ...

  X