Μια Νέα Υόρκη που δεν υπάρχει πια: Έκθεση φωτογραφιών του Danny Lyon

 • Συνεχίζεται μέχρι τις 17 Ιανουαρίου στο Museo ICO στη Μαδρίτη, η έκθεση «Danny Lyon: The Destruction of Lower Manhattan», μια έκθεση φωτογραφιών μιας Νέας Υόρκης που αποτελεί παρελθόν.

  Το 1967, ο φημισμένος φωτογράφος Danny Lyon – και μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos – απαθανάτισε με τον φακό του την κατεδάφιση της ηλικίας 100 χρόνων συνοικίας του, ώστε να υπάρξει χώρος για την μετατροπή του Μεγάλου Μήλου σε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.

  Την έκθεση των 76 ασπρόμαυρων φωτογραφιών επιμελήθηκε ο ίδιος ο Danny Lyon. Στο πρώτο μέρος της έκθεσης, φωτογραφίες των εμβληματικών με χυτοσίδηρο προσόψεων της TriBeCa. Κτίρια του 19ου αιώνα κοντά στην Brooklyn Bridge, η Washington Square αλλά και η West Street αποκτούν μια διάσταση διεισδυτικών πορτρέτων των πρώην κατοίκων εκεί, με τα ίχνη της παρουσίας τους να παραμένουν στα άδεια πλέον διαμερίσματα.

  Πρόκειται για μια ελεγεία στις ζωές όσων ζούσαν προηγουμένως στην περιοχή, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αυτού που αποκαλούμε «αστική ανάπτυξη». Σταδιακά, η έκθεση επικεντρώνεται στην ανθρώπινη εργασία, στα συνεργεία κατεδάφισης: φωτογραφίες εργατών – “Housewreckers (καταστροφείς σπιτιών)” τους αποκαλεί το κείμενο σε τοίχο του εκθεσιακού χώρου – που αποξηλώνουν με τα χέρια τα σπίτια, τούβλο το τούβλο στην κυριολεξία. Εστιάζοντας με τον φωτογραφικό φακό του στη διαδικασία της καταστροφής, ο Danny Lyon προσπερνά τη ρασιοναλιστική λογική του αρμοδίων αστικού σχεδιασμού και αναδεικνύει το τίμημα των καθημερινών ζωών που καταβλήθηκε για αυτή την αναστάτωση στο άστυ.

  LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Αναδρομή στο «Βιβλίο του καλλιτέχνη» στην Κύπρο

  Μια αναδρομή στα «βιβλία του καλλιτέχνη» στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα παρουσιάζει ...

  “Me and my Friends (part 1)” στο Korai Project Space

  Το Korai Project Space παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο”Me and my Friends (part 1)”, ...

  Ομαδική Έκθεση Τέχνης στην Penelope Art Gallery

  Προσκαλείστε στην ομαδική έκθεση τέχνης: «Τέχνη για πάντα», την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 7:30 ...

  FLUX: Η αρχιτεκτονική σε ρόλο χορογράφου

  Μια διαδραστική εγκατάσταση του ABR IN LAB παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art ...

  Χλόη Βότση: «Ο πατέρας μου στεναχωριόταν πολύ γι’ αυτά τα έργα»

  «Ο πατέρας μου μας είχε πει πολλές φορές για αυτά τα έργα» αναφέρει η ...

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 5η

  Γράφει ο Κώστας Σιλβέστρος /Σκηνοθέτης θεάτρου 5η μέρα στο σπίτι Ξύπνησα και πάλι από ...

  X