Ονήσιλος: Η νέα τοιχογραφία του Φίκου στη Λευκωσία

Η νέα τοιχογραφία του Φίκου βρίσκεται στη Λευκωσία και είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του Ονήσιλου και το ποίημα του Παντελή Μηχανικού “Ονήσιλος” (1974).

Ο Ονήσιλος ήταν ο βασιλιάς που κατάφερε να ενώσει όλα τα βασίλεια της Κύπρου (πλην των Αμαθούσιων) σε μια εξέγερση εναντίον των Περσών (499 π.Χ.). Προδόθηκε, σκοτώθηκε και οι Αμαθούσιοι τον αποκεφάλισαν και κρέμασαν το κεφάλι του σε δημόσια θέα στο κέντρο της πόλης. Αργότερα, το κρανίο του έγινε κυψέλη από ένα σμήνος μελισσών – Μετά από αυτό οι Αμαθούσιοι ζήτησαν χρησμό από μαντείο το οποίο τους προέτρεψε να τον θάψουν με τιμές ήρωα και να του προσφέρουν θυσίες, όπως και έγινε.

 

 

«Βρίσκω αυτό το ποίημα τόσο εντυπωσιακό και συγκινητικό: οι συμβολισμοί, οι εικόνες που δημιουργεί … Λίγους μόλις μήνες μετά την τουρκική εισβολή (1974), ο νεκρός Ονήσιλος – που χρησιμοποιείται ως σύμβολο του αγώνα της Κύπρου για ελευθερία – ξαναζωντανεύει, κοιτάζοντας το κρανίο του, δεν περιπλανιέται “να είναι ή να μην είναι” αλλά “να πολεμήσεις ή να μην πολεμάς”- άξιζε τον κόπο; Είναι ενδιαφέρον ότι ο ποιητής δεν κατηγορεί τους εισβολείς, ούτε τις Μεγάλες Δυνάμεις για αυτήν την τραγωδία, αλλά τον Κυπριακό λαό, ο οποίος, επικεντρώθηκε σε μια καταναλωτική ευημερία, δεν μπόρεσε να υποκλέψει τα μαθήματα της ιστορίας. Όλες οι μέλισσες που έστειλε ο Ονήσιλος “πέθαναν πάνω στο παχύ δέρμα τους”. Βρίσκω αυτήν την αλήθεια τόσο διαχρονική, τόσο οικουμενική. Όποιος – είτε είναι άτομο, ομάδα ή έθνος – αγνοεί τα μαθήματα της ιστορίας, θα έχει δύσκολες στιγμές στο μέλλον. Ο Ονήσιλος ζει ακόμα, στέλνοντας μας τις μέλισσες για να μας υπενθυμίσει αυτήν την αλήθεια. 47 χρόνια από την εισβολή, 47 μέλισσες στην τοιχογραφία. Μπορούμε να ακούσουμε τον βουητό ήχο των φτερών τους;»

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

To νέο λογότυπο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τον σχεδιασμό Λογοτύπου για τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ανακοίνωσε σήμερα ...

World Press Photo | από την Παλαιστίνη η φωτογραφία της χρονιάς

Ο Σουηδός φωτογράφος Πάουλ Χάνσεν απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό World Press ...

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ στη σκηνή μετά από 25 χρόνια

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά ...

«Χρυσό Μήλο» για τον Μάριο Ιωάννου Ηλία

Η συναυλία αυτοκινήτων με τίτλο «Αutosymphonic», του Κύπριου μουσικού Μάριου Ιωάννου Ηλία, ανακηρύχθηκε και ...

Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής, κεραμικής και χαρακτικής με τίτλο «1 σημείο, 5 διαδρομές» παρουσιάζει ...

Στην Πάφο η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ

Επίσημη επίσκεψη στην Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, πραγματοποιεί από ...

X