ΒΙΒΛΙΟΚριτική|”Τρεις σκάλες ιστορία” του Σταύρου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τάκης Χατζηγεωργίου

Το βιβλίο αυτό με εμπότισε με το αναγκαίο υπόστρωμα λύπης . Εννοώ την ανάγκη , την υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία μας να έχουμε συνεχώς και αδιάλειπτα μέσα μας αυτό το αίσθημα της αθεράπευτης πληγής . Μιας πληγής που όσο κι αν περάσουν τα έτη , οι δεκαετίες , όσο και άν δέσει απο το χρόνο , πάντα γνωρίζουμε πως είναι εκεί και πως με το πρώτο άγγιγμα , με το πρώτο φως της μέρας αναγνωρίζουμε ξανά την παρουσία του. Στο σώμα και στην ψυχή μας. Στο σώμα και στην ψυχή αυτού που ονομάζομαι Πατρίδα. Και εγώ που διατείνομαι συχνά πως Πατρίδα κάθε σκεπτόμενου Ανθρώπου πρέπει να ειναι το Μέλλον, το  Μελλον ως χώρος  γεωγραφικός , σκέφτομαι ταυτόχρονα πως το μέλλον ποτέ δεν είναι ανεξάρτητο από το παρελθόν. Στο βιβλιο ´´τρεις σκάλες ιστορία ´´ του Σταύρου Χριστοδούλου , καταγράφεται επακριβώς αυτό που λέω. Πιο σωστά εγγράφεται αυτό ακριβώς που κάθε Κύπριος νιώθει στο πετσί του.

Δεν είμαι ειδικός στην ανάλυση βιβλίων, ούτε ανήκω σε εκείνους που μπορούν να γράψουν μια θεμελιωμένη κριτικη. Δικός μου στόχος είναι να πώ , πόσο αξίζει να διεξέλθει κανείς αυτό το έργο . Έργο ενός Κύπριου δημιουργού με δυνατότητες στη γραφή τέτοιες που τον καθιστούν ένα από τους λίγους μαστόρους του λόγου.

Οι τρεις σκάλες ιστορία είναι μια καταγραφή των βασάνων μιας νέας γυναίκας του τόπου μας, μέσα από τα οποία περνά σχεδόν όλος ο πόνος της Κυπρου όπως μας σημάδεψε όλους από το 1974 ως σήμερα .

Δεν θέλω απλώς να διαβάσετε αυτό το έργο. Θέλω να το διαβάσουν οι νέοι της Κύπρου. Θέλω να το διαβάσουν τα παιδιά μας. Θέλω αυτή η λύπη στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή να αποτελεί συνεχές εφαλτήριο, συνεχές αγγελτήριο των υποχρεώσεων μας απέναντι στο Μέλλον και στο παρελθον μας .

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του βιασμού μιας δεκαοκτάχρονης απο ενα Τούρκο στρατιώτη το καλοκαίρι του 1974.

Δεν είναι όμως ακριβώς αυτό. Ειναι η ανάγκη όπως η μνήμη αγγίζει και θωπεύει αν μπορώ να το πω έτσι όλα τα κακά που μας βρήκαν .

Προσωπικά ευχαριστώ τον Σταύρο Χριστοδούλου γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να αγγίξω ξανά και με νέο τρόπο , με νέα ματιά  ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση έργων τέχνης και βιβλίων βασισμένα στην Αρμενική κληρονομιά

Το Βιβλιοπωλείο Moufflon προσκαλεί το κοινό σε πώληση έργων τέχνης και νέων/σπάνιων βιβλίων σε ...

Κική Δημουλά: Σκόρπια λόγια

Σήκω μέρα. Νίψου έτοιμο το πρωινό σου σερβιρισμένος ο κόσμος φρέσκος μόλις τον έκοψαν ...

«Το Μαγεμένο Αμπέλι» του Φίλιππου Στυλιανού

Η Φυλλίς Εκδοτική και ο συγγραφέας Φίλιππος Στυλιανού προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του ...

Aπεβίωσε o διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ

Ο αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Μίλτον Ροθ, ο οποίος είχε εξυμνηθεί αλλά και επικριθεί διότι ...

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί αλά Κυπριακά

Στην κυπριακή διάλεκτο θα αποδοθεί το παγκοσμίως γνωστό παραμύθι-μυθιστόρημα «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ...

Φεστιβάλ Σαρδάμ: «Στόχος να φέρουμε το κοινό κοντά στη λογοτεχνία»

Με επίκεντρο τη λογοτεχνία σε όλο το φάσμα της, το Διεθνές Φεστιβάλ Σαρδάμ επιστρέφει ...

X