«Ακαμαντίς | Head and Hand»: Οι μνήμες, οι ιστορίες και οι μύθοι της Πόλης Χρυσοχούς

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 17.8.2023
Ένα ξεχωριστό εγχείρημα που ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης

Συνεχίζεται η έκθεση της Κύπριας εικαστικού και ερευνήτριας Κυριακής Κώστα υπό τον τίτλο "Ακαμαντίς | Head and Hand" μέσω της οποίας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό εγχείρημα που ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης προωθώντας τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του.

Αυτό επιτυγχάνεται, σημειώνει η εικαστικός, είτε μέσω της προσεκτικής χρήσης φυσικών πόρων, είτε μέσω της αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων και υλικών (φυσικό περιβάλλον, ευρήματα/ εκθέματα του μουσείου, και παλιά «άχρηστα» υλικά από ξενοδοχειακή μονάδα). Προσθέτει πως η επαναχρησιμοποίηση υλικών που βρίσκονται σε αχρησία, μετά την ευγενική παραχώρηση σχετικής άδειας από ξενοδοχειακή μονάδα, συνιστά ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Το νέο πρότζεκτ της Κυριακής Κώστα “Ακαμαντίς | Head & Hand”, αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από την επίκληση στη μνήμη, σε ιστορίες και μύθους της περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς.

Όπως η ίδια αναφέρει, το έργο "Ακαμαντίς | Head and Hand" τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενώ η έκθεση φιλοξενείται μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Anassa και στο Μουσείο Μαρίου Αρσινόης.

Η καλλιτέχνις αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς εμπνεόμενη από τα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και από άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν τελετές εξαγνισμού και την άμεση συσχέτιση του νερού με νεκρώσιμες ακολουθίες, προτείνει μια σειρά από έργα - σύγχρονα αφιερώματα για την ίαση και αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Αρχαίοι αγωγοί νερού από ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίοι παρουσιάζονται στην έκθεση, μαρτυρούν τις ενέργειες και τις επεμβάσεις του ανθρώπου στην προσπάθεια του να καταστήσει τον τόπο κατοικήσιμο.

Η ταινία μικρού μήκους του Άλεξ Ιωάννου, με τίτλο “No Drop to the Sea” και αφήγηση από τον Βραχίμη Ιωάννου, η οποία φιλοξενείται στην έκθεση, λειτουργεί συμπληρωματικά, καθώς εξετάζει τα τεχνικά επιτεύγματα σχετικά με τις υποδομές νερού που μεταμόρφωσαν τη χερσόνησο του Ακάμα και την περιοχή της Πάφου στα μέσα του 20ού αιώνα. «Με τα παραπάνω δημιουργείται ένας διάλογος που ενώνει το παρελθόν με το παρόν», συμπληρώνει η κ. Κώστα.

Αναφέρει επίσης πως τα έργα της, τα οποία φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Anassa, μαρτυρούν μια πιο ενδόμυχη ενασχόληση της με το θέμα της ροής του χρόνου και τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού.

Η καλλιτέχνις εξηγεί ότι εισέρχεται στις αποθήκες του ξενοδοχείου για να συλλέξει υλικά, άχρηστα πλέον για το ξενοδοχείο, όπως κλινοσκεπάσματα και διάφορα μέταλλα, τα οποία επαναχρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τα έργα της τοποθετώντας τα σε νέο κύκλο ζωής. Οι φόρμες των γλυπτικών έργων, καθώς και οι εικόνες που δημιουργεί «βρίσκονται στο μεταίχμιο της αναπαράστασης και της αφαίρεσης και μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο, όπου ο άνθρωπος συνυπάρχει με μυθικές και εξωπραγματικές δυνάμεις», προσθέτει.

Παράλληλα με τα έργα αυτά, ανοίγει έναν διάλογο με την κοινότητα και τον γλύπτη Α. Μοδίτη, εκθέτοντας έργα δικά του και δίνοντάς τους άλλη χροιά και υλικότητα.

Ένας ειδικά σχεδιασμένος χάρτης ενώνει το μουσείο και τις δύο εκθέσεις με την ευρύτερη περιοχή και με σημεία όπου έχουν εντοπιστεί πηγές νερού. «Μέσα από την περιδιάβαση αυτή, προκύπτει μια νέα ανάγνωση για την περιοχή με κεντρικά σημεία αναφοράς τους μύθους, το νερό και την οικολογία», λέει.

Η ίδια αναφέρει πως μετουσιώνει «μέσω σύγχρονων πρακτικών τα υλικά αυτά σε έργα τέχνης, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση των καλλιτεχνών με τις πρώτες ύλες και τις πιθανές πηγές άντλησής τους, ενώ το ξενοδοχείο αποτελεί αρωγό συμμετέχοντας σε αυτό το ιδιαίτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης». Επισημαίνει πως ένα πρόσθετο στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στην υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ είναι επίσης το άνοιγμα διαλόγου και η συνεργασία με την κοινότητα. Όπως αναφέρει στο δημιουργικό σκεπτικό της η Κυριακή Κώστα, «το «χνάρι» χιλιάδων βημάτων στην χερσόνησο του Ακάμα είναι εφήμερο».

Μια διαρκής σειρά «επισκέψεων» στην ευρύτερη περιοχή, που ξεκινά από την παιδική της ηλικία μέχρι και σήμερα, παράγει ένα έργο που εξελίσσεται διαρκώς. Θέματα, προσθέτει, «όπως ο φεμινισμός, η οικολογία, η έννοια της φροντίδας και ο μύθος, διαπλέκονται δημιουργώντας μία οργανική ενότητα που εγείρει ερωτήματα και επιτρέπει παράλληλα την ανάδυση διαλόγου, την εναλλαγή συζητήσεων και τον επαναπροσδιορισμό νοημάτων».

«Το έργο "Ακαμαντίς* | Head and Hand" προ(σ)καλεί εν τέλει τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να βιώσουν και να μοιραστούν στον τόπο του Ακάμα μια εσωτερική, συναισθηματική εμπειρία, με τρόπο αινιγματικό, υπαινικτικό, σιωπηλό, σχεδόν αόρατο», αναφέρει.

Επισημαίνει επίσης πως ο σχεδιασμός του πρότζεκτ αποτελεί ένα καθρέφτισμα των περιδιαβάσεων της στην περιοχή, πρακτική που καθόρισε τη δημιουργία των έργων για την παρούσα έκθεση.

Έργα της φιλοξενούνται στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης και στο ξενοδοχείο Anassa, ενώ παράλληλα σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται συμμετοχικές ξεναγήσεις τόσο στην Πόλη όσο και κατά μήκος των μονοπατιών μελέτης της φύσης στην περιοχή του Ακάμα. Σαν μια ανάγκη εκπλήρωσης επιθυμιών, δημιουργεί έργα, όπως υποστηρίζει,« όμοια με σύγχρονα τάματα, απ’ όπου αναφύονται αλληγορίες άμεσα συνδεδεμένες με το τελετουργικό και το ερωτικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την περιοχή».

Αναφέρει ακόμη πως με παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές, μέσα από μια ανθρωπολογική ματιά, στρέφει το ενδιαφέρον της στα «μαγεμένα» νερά και στα αντικείμενα του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής στη χερσόνησο του Ακάμα.

Σύμφωνα με την ίδια το εικαστικό της έργο Akamantis | Head and Hand σχεδιάζει περιπάτους στην Πόλη Χρυσοχούς και στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα. Συγκεκριμένα σημειώνει η πρώτη περιήγηση θα γίνει την Πρασκευή 25 Αυγούστου, 2023, μεταξύ 17:00 και 21:00.

Αφετηρία της περιήγησης είναι οι χώροι και οι θεματικές των εκθέσεων ενώ θα γίνονται σταθμοί σε σημεία θέασης - κλειδιά, «ακολουθώντας τα υπόγεια ρέματα των 5 ποταμών που χύνονται στον κόλπο Χρυσοχούς δημιουργώντας νέους συσχετισμούς με τον τόπο και τις ιστορίες του».

Ο στόχος, σημειώνει, «είναι η εμπλοκή της κοινότητας στην ερευνητική διαδικασία και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταξύ των κατοίκων και των επισκεπτών που θα στρέψει τα βλέμματα στην ανάγκη και στο σημαντικό ρόλο του ανθρώπου ως μέλος πλέον της βιοτικής κοινότητας».

Για συμμετοχή είναι υποχρεωτική η τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 26322955, 26321321 ή στο email: ~costakyriaki@gmail.com.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...