Λατρευτικός λάκκος 8 αιώνων με κρανίο αλόγου βρέθηκε στη Βουλγαρία

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 21.8.2023
Φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η περιοχή κατοικήθηκε από όψιμο νομαδικό πληθυσμό

Ένας λατρευτικός λάκκος με ένα κρανίο ζώου, που ανάγεται σχεδόν οκτώ αιώνες πριν, ανακαλύφθηκε σε έναν αρχαιολογικό χώρο κοντά στο φρούριο Ριαχόβετς κοντά στην Γκόρνα Οριαχόβιτσα (Βόρεια-Κεντρική Βουλγαρία). Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα κρανίο αλόγου 50 εκατοστών τελετουργικά στραμμένο προς τον νότο, το τρίτο τέτοιο εύρημα μετά από αυτό ενός κρανίου αγελάδας και ενός άλλου κρανίου αλόγου, δήλωσε στο BTA ο επικεφαλής της αποστολής, Ίλιγιαν Πετράκιεφ.

Οι ανασκαφές κοντά στην Γκόρνα Οριαχόβιτσα συνεχίζονται εδώ και τρία χρόνια και καλύπτουν μια περιοχή όπου έχουν βρεθεί νεκρόπολη, κατοικημένη περιοχή και τελετουργικοί λάκκοι του 13ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Πετράκιεφ, τα φετινά ευρήματα υποστηρίζουν την επιστημονική υπόθεση ότι η περιοχή κατοικήθηκε από όψιμο νομαδικό πληθυσμό στη διαδικασία του εκχριστιανισμού.

Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν είναι ασυνήθιστοι, είπε. Βλέπουν νοτιοδυτικά-βορειοανατολικά, τα άνω άκρα του νεκρού είναι σε διάφορες στάσεις ασυνήθιστες των χριστιανικών ταφικών τελετουργιών και κοντά τους υπάρχουν τελετουργικοί λάκκοι με υπολείμματα ζώων.

Σύμφωνα με μια υπόθεση, η περιοχή κατοικούνταν από Κουμάνους, η φυλή των οποίων στα τέλη του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα ήταν σύμμαχος των Βούλγαρων ηγεμόνων της εποχής. Τα ευρήματα θα υποβληθούν σε άλλου τύπου ανάλυση εκτός από την αρχαιολογική για να αποδειχθεί η υπόθεση.

Το κρανίο του αλόγου αφαιρέθηκε από τον λάκκο από τον αναστηλωτή Ρούεν Χατζινικόλοφ από το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο Βέλικο Τάρνοβο χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνολογία για τη διατήρηση της ακεραιότητάς του. Το εύρημα θα μελετηθεί στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και θα εκτεθεί, αν είναι δυνατόν, στο Ιστορικό Μουσείο της Γκόρνα Οριαχόβιτσα.

Ένα άλλο εύρημα από τις φετινές ανασκαφικές εργασίες στην τοποθεσία είναι τα καμένα δοκάρια σπιτιών, τα οποία είναι πολύτιμα υπό την έννοια ότι η ανάλυση του ξύλου μπορεί να βοηθήσει στη χρονολόγησή του.

Στην ανασκαφή συμμετέχουν φοιτητές αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Βέλικο Τάρνοβο. Η χρηματοδότηση ύψους 20.000 λέβα παρέχεται από τον Δήμο της Γκόρνα Οριαχόβιτσα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση