«Akamantis | Head and Hand»: Σχεδιάζει περιπάτους στην Πόλη Xρυσοχούς και στον Ακάμα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.8.2023
Η διαδρομή θα ακολουθήσει τα υπόγεια ρέματα των πέντε ποταμών που χύνονται στον κόλπο Χρυσοχούς

Διαδρομές και συζητήσεις διοργανώνει το εικαστικό έργο «Ακαμαντίς | Head & Hand» της Κυριακής Κώστα, βασισμένες στον χάρτη που σχεδιάστηκε και ενώνει τους εκθεσιακούς χώρους με την ευρύτερη περιοχή και με σημεία όπου έχουν εντοπιστεί πηγές νερού. Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου.

Με αφετηρία τους χώρους και τις θεματικές των εκθέσεων και σταθμούς σε σημεία θέασης – κλειδιά για το εικαστικό πρότζεκτ, η διαδρομή θα ακολουθήσει τα υπόγεια ρέματα των πέντε ποταμών που χύνονται στον κόλπο Χρυσοχούς. Μέσα από την περιδιάβαση αυτή, προκύπτει μια νέα ανάγνωση για την περιοχή με κεντρικά σημεία αναφοράς την ιστορία, τους μύθους, το νερό και την οικολογία.

Δημιουργώντας νέους συσχετισμούς με τον τόπο και τις ιστορίες του, η περιήγηση στοχεύει στην εμπλοκή της κοινότητας στην ερευνητική διαδικασία και τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των κατοίκων και των επισκεπτών που θα στρέψει τα βλέμματα στο σημαντικό ρόλο του ανθρώπου ως μέλος πλέον της βιοτικής κοινότητας του τόπου.

Στην ερευνητική μας ομάδα είναι ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή, ο Λαϊκός Καλλιτέχνης Αντρέας Μοδίτης, η εκπαιδευτικός και ποιήτρια Κυριακή Δράκου, ο ιστορικός Σωφρόνης Λαζάρου, ο πρώην φύλακας του μουσείου κύριος Αντρέας Συμεωνίδης και ο δάσκαλος κύριος Γιώργος Γεωργίου.

1η ξενάγηση - Παρασκευή 25.08.2023

Ώρα: 17.00 Ξενοδοχείο Άνασσα

19.00 Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μάριoν-Αρσινόη,

19.15 Δημαρχείο Πόλεως Χρυσοχούς (πίσω αυλή και αίθουσα συνεδριάσεων)

Γλώσσα ξενάγησης: Αγγλική & Ελληνική γλώσσα

Τηλεφωνική κράτηση: 26322955, 26321321 ή στο email: costakyriaki@gmail.com.

Επιμελητές Ξενάγησης:

Αντιγόνη Μιχαήλ: Αρχαιολόγος – ξεναγός, ειδικός σε θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δρ. Χριστίνα Λάμπρου: Ιστορικός Τέχνης

Έρευνα και Οργάνωση:

Μαργαρίτα Κουάλη Σύμβουλος Τμήματος Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνος Περικλέους, Terra Cypria: Βιολόγος – Επιστήμονας Διατήρησης και Άγριας Ζωής

Δρ. Μαίρη Αθανασίου: Γεωλόγος Παλαιοντολόγος

Κυριακή Κώστα: Εικαστικός / Ερευνήτρια

Υποστηρικτές: Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, Visit Cyprus, Οινοποιείο Vasilikon, Thanos Hotels

Το εικαστικό έργο Ακαμαντίς | Head & Hand

Στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς η καλλιτέχνις, εμπνεόμενη από τα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και από άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν τελετές εξαγνισμού και την άμεση συσχέτιση του νερού με νεκρώσιμες ακολουθίες, προτείνει μια σειρά από έργα - σύγχρονα αφιερώματα για την ίαση και αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Αρχαίοι αγωγοί νερού από ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίοι παρουσιάζονται στην έκθεση, μαρτυρούν τις ενέργειες και τις επεμβάσεις του ανθρώπου στην προσπάθεια του να καταστήσει τον τόπο κατοικήσιμο. Η ταινία μικρού μήκους του Άλεξ Ιωάννου, με τίτλο “No Drop to the Sea”, που φιλοξενείται στην έκθεση, λειτουργεί συμπληρωματικά, καθώς διερευνά, μέσα από τη φωνή του Βραχίμη Ιωάννου, τα τεχνικά επιτεύγματα σχετικά με τις υποδομές νερού που μεταμόρφωσαν τη χερσόνησο του Ακάμα και την περιοχή της Πάφου στα μέσα του 20ού αιώνα. Με τα παραπάνω δημιουργείται ένας διάλογος που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

Τα έργα στο ξενοδοχείο Άνασσα μαρτυρούν μια πιο ενδόμυχη ενασχόληση της Κώστα με το θέμα της ροής του χρόνου και τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού. Η καλλιτέχνις εισέρχεται στις αποθήκες του ξενοδοχείου Άνασσα για να συλλέξει υλικά, άχρηστα πλέον για το ξενοδοχείο, όπως κλινοσκεπάσματα και διάφορα μέταλλα, τα οποία επαναχρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τα έργα της τοποθετώντας τα σε νέο κύκλο ζωής. Οι φόρμες των γλυπτικών έργων, καθώς και οι εικόνες που δημιουργεί η καλλιτέχνις, βρίσκονται στο μεταίχμιο της αναπαράστασης και της αφαίρεσης και μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο, όπου ο άνθρωπος συνυπάρχει με μυθικές και εξωπραγματικές δυνάμεις. Παράλληλα με τα έργα αυτά, ανοίγει έναν διάλογο με την κοινότητα και τον γλύπτη Α. Μοδίτη, εκθέτοντας έργα δικά του και δίνοντάς τους άλλη χροιά και υλικότητα.

Τέλος, ένας ειδικά σχεδιασμένος χάρτης ενώνει τους εκθεσιακούς χώρους με την ευρύτερη περιοχή και με σημεία όπου έχουν εντοπιστεί πηγές νερού. Μέσα από την περιδιάβαση αυτή, προκύπτει μια νέα ανάγνωση για την περιοχή με κεντρικά σημεία αναφοράς τους μύθους, το νερό και την οικολογία.

Εκθέσεις

Χώρος 1: Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης, Πόλη Χρυσοχούς

Χώρος 2: Ξενοδοχείο Άνασσα

Οδός Αλεξίου Μιχαηλίδη 40, Νέο Χωριό, 8852

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουλίου - 27 Οκτωβρίου 2023

Ώρες Λειτουργίας Μουσείου

Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30 - 16:00, Σάββατο: 09:00 - 15:00, Κυριακή και Δημόσιες Αργίες: κλειστό

Επιμέλεια εκθέσεων: Ευαγόρας Βανέζης, Δρ. Μόνικα Ασημένου

Επιμέλεια Χάρτη: Δρ. Χριστίνα Λάμπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Πάφος αναδεικνύει τον μύθο της Θεάς Αφροδίτης - Μελέτη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης

Η Πάφος αναδεικνύει τον μύθο της Θεάς Αφροδίτης - Μελέτη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης

Η Πάφος αναδεικνύει τον μύθο της Θεάς Αφροδίτης - Μελέτη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' ηλικίας 3.400 ετών

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' ηλικίας 3.400 ετών

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Πλάτωνα στην Αθήνα

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Πλάτωνα στην Αθήνα

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Πλάτωνα στην Αθήνα