Με στόχο την διερεύνηση των χώρων οι οποίοι ανασκάφηκαν εν μέρει το 2021 και με σκοπό να προσδιορίσει τα όριά τους, καθώς και να εξετάσει τους παρακείμενους χώρους στα βόρεια και νότια, διεξήχθη τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο η ανασκαφή στη θέση Πύλα-Κοκκινόκρεμος η οποία επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά του πλατώματος και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα 5, καθώς και στον Τομέα 7, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του πλατώματος.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, κατά την ανασκαφή ενός χώρου εντοπίστηκε ένα φρεάτιο που έχει περίπου τετράγωνο σχήμα, τρία μέτρα βάθος και καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του δωματίου.
Εντός του εντοπίστηκαν κομμάτια κράματος χαλκού και τμήμα λίθινης λεκάνης ενώ επιπλέον, εντοπίστηκαν ανθρωπογενείς εγκοπές στα τοιχώματα του πηγαδιού, που πιθανόν να χρησιμοποιούνταν σαν σκαλοπάτια ή για να στηρίζουν ξύλινα δοκάρια.
Εντοπίστηκαν ακόμα δύο ξεχωριστοί χώροι, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους και στους οποίους βρέθηκαν θραύσματα από πίθους. Επιπλέον, σε άλλο χώρο βρέθηκαν δύο αποσπασματικές πρόχοι τύπου Base Ring II και ένα χάλκινο αντικείμενο, πιθανώς από σπασμένο βραχιόλι.
Ανασκάφηκε επίσης χώρος που είχε ανασκαφεί εν μέρει σε προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους και το 2023 εντοπίστηκε η δυτική τομή και ο τοίχος αυτού του χώρου. Στο δάπεδο βρέθηκε σημαντικός αριθμός κεραμικών αγγείων, μεταξύ των οποίων ένα πώμα, μεγάλος αριθμός οστράκων από πίθους, ένας μικρός πίθος, ένα αβαθές αγγείο με ψηλό πόδι, ένας χαναανίτικος αμφορέας, τμήματα λίθινης λεκάνης, δύο πιθανώς λίθινα εργαλεία και χείλος ενός αλαβάστρινου αγγείου.
Νοτιότερα, άλλος χώρος απέδωσε τμήματα πίθων και μάλλον όστρακα από λεπτή κεραμεική. Υπάρχουν πιθανώς είσοδοι που οδηγούν βόρεια στο χώρο και δυτικά σε ένα μικρό δωμάτιο, εντός του οποίου εντοπίστηκαν δύο αποσπασματικοί χαναανίτικοι αμφορείς.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, χώρος της ανασκαφής απέδωσε θραύσματα χαναανίτικου αμφορέα, πήλινο βαρίδιο αργαλειού, και ακονιστήρι ή αμόνι ενώ αλλού υπάρχει μια μικρή αψίδα, στην οποία βρέθηκαν τρία ημιτελή αγγεία, ένας χαναανίτικος αμφορέας, ένας πίθος του Ακόσμητου Ρυθμού και μια κυπριακή πρόχους του Ακόσμητου Ρυθμού. Τα ευρήματα παραπέμπουν σε αποθηκευτικό χώρο.
Μεταξύ των ευρημάτων είναι επίσης μικρά δοχεία, λίθινο γουδί, αποσπασματικό αδράχτι καθώς και ένας καλά διατηρημένος πέλεκυς από κράμα χαλκού.
Βορειότερα, σε στενόμακρο χώρο, το δάπεδο του οποίου βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο, η ανασκαφή έφερε στο φως θραύσματα γραπτού μυκηναϊκού αμφοροειδούς κρατήρα με διακόσμηση από ελάφια, μαγειρικά αγγεία, χαανανίτικο αμφορέα, χάλκινα ελάσματα και ένα λίθινο βαρίδιο αργαλειού.
Χαμηλότερα στην πλαγιά ανασκάφηκε ακόμα ένα κτίσμα, το οποίο είχε εντοπιστεί το 2019. Έχει διαστάσεις 6x8 μέτρα και βρίσκεται κοντά στην πλαγιά, όπου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εκτιμά ότι ήταν η πρόσβαση προς το λιμάνι.
Όπως αναφέρεται "το δωμάτιο έχει δύο πόρτες και περιέχει θραύσματα από μαγειρικά αγγεία και ένα μικρό λεπτό αμφοροειδή κρατήρα και πήλινο βαρίδιο αργαλειού".
Το αξιοσημείωτο με αυτό το χώρο είναι ότι σε αυτόν εντοπίστηκε αμμώδες γέμισμα, που μοιάζει με άμμο από την παραλία, καταλήγει το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Η ανασκαφή διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Joachim Bretschneider του Ghent University, σε συνεργασία με τον καθηγητή Sorin Hermon (Ινστιτούτο Κύπρου), το δρα Reinhard Jung (Austrian Academy of Science) και την καθηγήτρια Λίνα Κασσιανίδου (Πανεπιστήμιο Κύπρου