Ο Α’ Τόμος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κυπριακού Πολιτισμού και Αρχαιολογίας «Αλέξανδρος Μαλιός» για τις Κυπριακές Αρχαιότητες (AMRICHA) θα παρουσιαστεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ινστιτούτο, ο τόμος Alexander Malios Collection, Vol.1: Cypriot Antiquities, AMRICHA (Λειψία, 2023) θα παρουσιαστεί στη Λευκωσία, στις 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30, στους χώρους της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επιστημονική έκδοση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κυπριακού Πολιτισμού και Αρχαιολογίας «Αλέξανδρος Μαλιός» (AMRICHA gGmbH), σε επιστημονική επιμέλεια της Δρος Έλενας Πογιατζή-Ρίχτερ. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η καθηγήτρια Gabriele Koiner του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας, ως ειδική ερευνήτρια στον τομέα της Κυπριακής Αρχαιολογίας.
Υπογραμμίζεται ότι ο τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αείμνηστου Βάσου Καραγιώργη, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της Συλλογής Μαλιού. Περιλαμβάνει ανακοινώσεις για την προέλευση των αρχαιοτήτων της συλλογής και για αρχαιομετρικές αναλύσεις, καθώς και εκτεταμένα λήμματα 320 από τα συνολικά 1200 αντικείμενα της Συλλογής. Τα κείμενα υπογράφουν Κύπριοι και διεθνείς επιστήμονες, όπως ο Δρ Peter Cosyns, η Δρ Sabine Fourrier, ο Alexander Gatzsche, η Δρ Άννα Γεωργιάδου, η Δρ Άρτεμις Γεωργίου, η καθηγήτρια Άρτεμις Καρναβά, η καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου, η καθηγήτρια Gabriele Koiner, ο Δρ John Lund, η Δρ Ευαγγελινή Μάρκου, ο Δρ Σέργιος Μενελάου, η Irene Pamer, ο Δρ Νικόλας Παπαδημητρίου, η Δρ Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ, η Δρ Joanna Smith και η Δρ Christine Winkelmann.
Μεταξύ των τεχνουργημάτων της Συλλογής περιλαμβάνονται κεραμική, ασβεστολιθικά αγάλματα, πήλινα αγαλματίδια, νομίσματα, κοσμήματα, μεταλλικά και γυάλινα αντικείμενα, που χρονολογούνται σε όλες τις περιόδους της αρχαίας κυπριακής τέχνης, από τη Νεολιθική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημόσιων Διαλέξεων της ΕΜΑ, είναι υβριδική και ανοιχτή για το κοινό. Η παρουσίαση θα γίνει στα Αγγλικά, στην παρουσία του συλλέκτη, καταλήγει το δελτίο Τύπου.