Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία ανακάλυψαν σκήπτρο ηλικίας 2.500 ετών στη διάρκεια ανασκαφών στο προϊστορικό ορυχείο αλατιού και το αστικό κέντρο «Provadia - Solnitsata» στη βορειοανατολική Βουλγαρία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Βασίλ Νικολόφ, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών στην τοποθεσία. Το σκήπτρο βρέθηκε σε τάφο.
Ο λάκκος που ανασκάφηκε είναι διαφορετικός από αυτούς που βρέθηκαν μέχρι τώρα, εξήγησε ο Νικολόφ. Τόνισε ότι οι σκυθικοί τάφοι είναι κάτι πολύ σπάνιο στη σημερινή Βορειοανατολική Βουλγαρία. «Μόλις τέσσερις ή πέντε έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.
Οι Σκύθες ήταν ένας πληθυσμός που έφτασε στον Δούναβη τον 7ο αιώνα π.Χ. Μπήκαν στο έδαφος της σημερινής Βουλγαρίας, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πολέμησαν με τους ντόπιους, εξηγούν οι ειδικοί.
Οι Σκύθες είχαν εξαιρετικές παραδόσεις στην τέχνη της οστικής γλυπτικής. Το σκήπτρο είναι μια τέτοια απόδειξη, εξήγησε ο επικεφαλής των ανασκαφών.
Το σκήπτρο έχει μήκος 39 εκατοστά. Η λαβή είναι κατασκευασμένη από δύο κομμάτια κόκαλου κολλημένα μεταξύ τους. Η σύνδεση μεταξύ της κεφαλής και της λαβής του σκήπτρου είναι κατασκευασμένη με μεγάλη ακρίβεια. Από τη μια πλευρά μοιάζει με ράμφος αετού, αλλά από την άλλη ο αρχαίος τεχνίτης έχει σκαλίσει μια ανθρωπόμορφη εικόνα στην οποία το ράμφος μοιάζει με καπέλο.