Η Τουρκία στήριξε το ελληνικό αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 4.6.2024
Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το φιρμάνι πώλησης των Γλυπτών στον Έλγιν - Kίνηση ματ καταρρίπτει επιχειρήματα των Βρετανών

Η επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας στην UNESCO στήριξε το ελληνικό αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καταρρίπτοντας τον βρετανικό ισχυρισμό περί νόμιμης αγοράς των Αρχαιοτήτων κατά την οθωμανική περίοδο.

Στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην εκτενή της παρουσίαση παρέθεσε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μέσα από μαρτυρίες περιηγητών και λογίων της εποχής του Έλγιν, τεκμηρίωσε τη βίαιη απόσπαση των αρχιτεκτονικών γλυπτών από το μνημείο και τόνισε εμφατικά ότι δεν υπήρξε φιρμάνι και σχετικό σουλτανικό έγγραφο που να νομιμοποιεί την ιδιοποίηση των Γλυπτών από τον λόρδο Έλγιν, προτού καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο.

«Δεν γνωρίζουμε κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά»

Η Τουρκία, που συμμετείχε ως παρατηρήτρια χώρα, διά στόματος της επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας στην UNESCO, επιβεβαίωσε την ελληνική θέση για την ανυπαρξία φιρμανιού (διάταγμα) που δήθεν νομιμοποιούσε την πώληση των Γλυπτών, όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τουρκάλα παρατηρήτρια, αφού χαιρέτισε την ελληνική αντιπροσωπεία για την αναλυτική και τεκμηριωμένη παρουσίαση της υπόθεσης επιστροφής των Γλυπτών -η οποία, όπως επισήμανε, τρέχει εδώ και 40 χρόνια-, πήρε θέση στο πλευρό της Ελλάδας, λέγοντας: «Ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, δεν γνωρίζουμε κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά από το τότε αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε για οποιαδήποτε νομιμοποίηση, ακόμη και σύμφωνα με το Δίκαιο της εποχής, και ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει την αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που έχει δοθεί παγκοσμίως. Γι' αυτό μείνετε δυνατοί», είπε η Τουρκάλα αντιπρόσωπος, απευθυνόμενη στην ελληνική αντιπροσωπεία και στην Επιτροπή.

Δείτε την τοποθέτηση της Τουρκίας στο 4:32:58

Μεγάλη η αποδοχή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας και τα επιχειρήματά της έτυχαν θερμής υποδοχής, και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Διακυβερνητικής Επιτροπής (Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία, Λιβύη, Ιράκ, Ινδία, Χιλή, Βενεζουέλα, Παναμάς, Γουατεμάλα, Γκαμπόν, Ζάμπια, Αίγυπτος), αλλά και κράτη-παρατηρητές (Τουρκία, Παλαιστίνη, Νικαράγουα, Ονδούρα, Βραζιλία), υποστήριξαν με σθένος τις ελληνικές θέσεις και ζήτησαν εμφατικά από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, προκειμένου να επανενωθούν με τον Παρθενώνα, μνημείο-σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε Σύσταση, στο κείμενο της οποίας, μεταξύ άλλων:

  • Παραπέμπει στις προηγούμενες συστάσεις και στις αποφάσεις της.
  • Εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα.
  • Καλεί για μία ακόμη φορά τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της διαφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος.
  • Καλεί τη γενική διευθύντρια της UNESCO να βοηθήσει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
  • Αποφασίζει να ενταχθεί το ζήτημα των Γλυπτών στην ατζέντα της 25ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν από πλευράς ΥΠΠΟ ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθ. Νικόλαος Σταμπολίδης, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου. Από πλευράς ΥΠΕΞ συμμετείχε η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου Άρτεμις Παπαθανασίου και από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO ο μόνιμος αντιπρόσωπος πρέσβης Γεώργιος Κουμουτσάκος.

Πηγές: iefimerida.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ακτιβιστές βανδάλισαν το Στόουνχεντζ ψεκάζοντάς το με μπογιά - Δύο συλλήψεις (βίντεο)

Ακτιβιστές βανδάλισαν το Στόουνχεντζ ψεκάζοντάς το με μπογιά - Δύο συλλήψεις (βίντεο)

Ακτιβιστές βανδάλισαν το Στόουνχεντζ ψεκάζοντάς το με μπογιά - Δύο συλλήψεις (βίντεο)

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το αρχαιότερο κρασί του κόσμου σε υγρή μορφή ανακαλύφθηκε μέσα σε ασύλητο ρωμαϊκό τάφο

Το αρχαιότερο κρασί του κόσμου σε υγρή μορφή ανακαλύφθηκε μέσα σε ασύλητο ρωμαϊκό τάφο

Το αρχαιότερο κρασί του κόσμου σε υγρή μορφή ανακαλύφθηκε μέσα σε ασύλητο ρωμαϊκό τάφο

Επαναπατρισμοί αρχαιοτήτων επί… πληρωμή: Τι συνέβη με τα κλοπιμαία Ντικμέν

Επαναπατρισμοί αρχαιοτήτων επί… πληρωμή: Τι συνέβη με τα κλοπιμαία Ντικμέν

Επαναπατρισμοί αρχαιοτήτων επί… πληρωμή: Τι συνέβη με τα κλοπιμαία Ντικμέν