Επαναπατρισμοί αρχαιοτήτων επί… πληρωμή: Τι συνέβη με τα κλοπιμαία Ντικμέν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.6.2024
Ο επίλογος της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας του τούρκου A. Dikmen στο Μόναχο.
Αγοράστηκαν προτού τεθούν σε δημοπρασία στη Γερμανία - Πέραν των 10 χιλιάδων το ποσό που κατεβλήθη

Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι μετά από πολύχρονη νομική και διπλωματική μάχη, μπήκε επιτέλους επίλογος στην πολύ σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αιντίν Ντικμέν. Τα τελευταία κειμήλια που καπηλεύτηκε ο Ντικμέν θα επαναπατριστούν στην Κύπρο εντός των επόμενων ημερών.

Το θέμα, ωστόσο, που προκύπτει είναι ότι για ακόμη μια φορά καταβλήθηκαν ποσά από την Εκκλησία της Κύπρου και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για να «κλείσει» η συμφωνία και τα αρχαία να επιστρέψουν στην Κύπρο. Εν ολίγοις, τα δικά μας αρχαία, τα δικά μας θρησκευτικά κειμήλια, τα αγοράσαμε για να βρεθούν σύντομα πίσω στο νησί μας. Και όλα αυτά ενώ υπήρχαν σε εξέλιξη δύο πρωτοβουλίες με στόχο να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση να πει το «ΟΚ» για παραχώρηση των αρχαίων που απέμεναν στην υπόθεση του Ντικμέν, γνωστή ως υπόθεση Μονάχου.

Η πρώτη πρωτοβουλία είναι από την οργάνωση «Walk of Truth», η οποία με επιστολή τον περασμένο Ιανουάριο προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ζητούσε την επιστροφή των κλοπιμαίων αρχαιοτήτων.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αναλήφθηκε από το Προεδρικό όπου κατά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier τον περασμένο Φεβρουάριο στο νησί μας, συζητήθηκε το θέμα. Από την κυπριακή πλευρά τονίστηκε ότι τα αρχαία πρέπει να επιστραφούν στην Κύπρο, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Αντί ωστόσο να αφαιθούν οι δύο αυτές πρωτοβουλίες να καρποφορήσουν, κάποιοι για περίεργο λόγο έκριναν ότι έπρεπε να πληρώσουν, καταβάλλοντας, όπως πληροφορείται ο «Π», το ποσό των €10.500. Αυτή δε δεν είναι η πρώτη φορά που καταβάλλονται χρήματα για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.

Από τον Ντικμέν.. στις Γερμανικές Αρχές για δημοπρασία

Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει κατά πόσον είναι συνήθης πρακτική να καταβάλλονται χρήματα για θρησκευτικά κειμήλια, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση με τον αρχαιοκάπηλο Ντικμέν είναι πολύπλοκη και σύνθετη.

Όπως εξήγησε, η υπόθεση εκδικάστηκε πρωτόδικα το 2010, ο Ντικμέν άσκησε έφεση και με την εκδίκαση της έφεσης, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για παράδοση μέρος των αντικειμένων. Για τα υπόλοιπα αντικείμενα ζητήθηκε πραγματογνωμοσύνη, για να πεισθεί το δικαστήριο για την κυπριακή προέλευσή τους. Η πραγματογνωμοσύνη παραδόθηκε στο δικαστήριο το οποίο, ωστόσο, δεν πείσθηκε για την προέλευσή τους και αποφάσισε να δοθούν στον Ντικμέν.

Λόγω χρέους που είχε ο αρχαιοκάπηλος, αποτράπηκε η παράδοση των αρχαίων στον Ντικμέν, με τις γερμανικές αρχές εν τέλει να αποφασίζουν να θέσουν σε δημοπρασία τα συγκεκριμένα αντικείμενα.

Σύμφωνα με το μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων, κυπριακή αντιπροσωπεία μετέβη στη Γερμανία όπου θα γινόταν η δημοπρασία. Η δημοπρασία δεν έγινε, όμως είχαν την ευκαιρία να δουν τον χώρο που ήταν φυλαγμένα τα αντικείμενα, όπου εντοπίστηκαν και άλλα που ήταν κλοπιμαία.

«Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία ώστε να μην τεθούν σε δημοπρασία τα αντικείμενα και να αγοραστούν στη χαμηλότερη τιμή, δηλαδή στην τιμή που θα ξεκινούσε η δημοπρασία, όπως και έγινε. Διευκρίνισε ότι κάθε περίπτωση με αρχαία κειμήλια είναι ξεχωριστή και ότι προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, προηγείται διαβούλευση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με στόχο την εξεύρεση της πιο συμφέρουσας λύσης για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, τα 60 κειμήλια αναμένεται να επιστραφούν στην Κύπρο μετά τις 20 Ιουνίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ακτιβιστές βανδάλισαν το Στόουνχεντζ ψεκάζοντάς το με μπογιά - Δύο συλλήψεις (βίντεο)

Ακτιβιστές βανδάλισαν το Στόουνχεντζ ψεκάζοντάς το με μπογιά - Δύο συλλήψεις (βίντεο)

Ακτιβιστές βανδάλισαν το Στόουνχεντζ ψεκάζοντάς το με μπογιά - Δύο συλλήψεις (βίντεο)

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα