Απεβίωσε η Maria Giulia Guzzo Amadasi - Είχε ασχοληθεί με τα φοινικικά κείμενα της Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.9.2024
Maria Giulia Guzzo Amadasi. Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Χάρισε πολύτιμες ματιές στην οργάνωση της αρχαίας πολιτείας και την μοναδική σε βάθος γνώση της στην Φοινικική γλώσσα της Κύπρου.

Απεβίωσε η κορυφαία ερευνήτρια της Φοινικικής επιγραφικής και της Σημιτικής Φιλολογίας, Maria Giulia Guzzo Amadasi. Την είδηση έκανε γνωστή το Τμήμα Αρχαιοτήτων με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται στο έργο της για το νησί μας.

Μελέτησε τη Φοινικική γλώσσα της Κύπρου

Ήδη από την δεκαετία του 1970, άρχισε να μελετά και να ασχολείται με την ερμηνεία των φοινικικών κειμένων της Κύπρου και ειδικότερα του αρχαίου Κιτίου, θεμελιώνοντας την εις βάθος μελέτη της φοινικικής επιγραφικής στην κυπριακή αρχαιολογία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

«Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει την ολοκλήρωση του τιτάνιου έργου που ανέλαβε, με την τελική δημοσίευση των σχεδόν 800 επιγραφών που ανέσκαψε στο ανάκτορο του αρχαίου Ιδαλίου η Μαρία Χατζηκωστή», επισημαίνεται.

Η κ. Amadasi, ωστόσο, κατάφερε να ολοκληρώσει τη μελέτη της, «χαρίζοντας μέσα από μέσα από κάποια πρώτα άρθρα που πρόλαβε να δημοσιεύσει, πολύτιμες ματιές στην οργάνωση της αρχαίας πολιτείας και την μοναδική σε βάθος γνώση της στην Φοινικική γλώσσα της Κύπρου.». Στενός συνεργάτης της σε αυτό το εξαιρετικής σημασίας έργο, όπως επισημαίνεται, ήταν ο José Ángel Zamora López.

Λίγα λόγια για την ερευνήτρια

Η Maria Giulia Guzzo Amadasi ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης, όπου δίδαξε για δεκαετίες. Συμμετείχε σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και δημοσίευσε βιβλία και άρθρα, που την καθιέρωσαν ως επιστήμονα με τεράστια ακτινοβολία στη μελέτη των σημιτικών γλωσσών και επιγραφών. Εξαιρετικά δραστήρια και παραγωγική στην έρευνά της, εργαζόταν ακούραστα μέχρι το τέλος.

Στοιχεία που την χαρακτήριζαν ήταν η καλοσύνη της, η διάθεσή της να στηρίζει τους νέους ερευνητές, η μέριμνά της για διάδοση των γνώσεών της. Επιγραφολόγος με ευαισθησία στην ανάγκη της ανάδειξης της ιστορικής (πέραν της γλωσσικής) κατανόησης των κειμένων, σοφή ακαδημαϊκός, με ευγένεια, συστολή και διακριτικότητα, θα την θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στην κυπριακή αρχαιολογία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«ΣΚΑΜΜΑΤΑ» | Πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου

«ΣΚΑΜΜΑΤΑ» | Πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου

«ΣΚΑΜΜΑΤΑ» | Πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου

Αντί αρχαία, αγριόχορτα...

Αντί αρχαία, αγριόχορτα...

Αντί αρχαία, αγριόχορτα...

Στον «πάγο» το αρχαιολογικό πάρκο Λάρνακας

Στον «πάγο» το αρχαιολογικό πάρκο Λάρνακας

Στον «πάγο» το αρχαιολογικό πάρκο Λάρνακας