Ανασκαφή Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στη Γερόνησο και στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 25.11.2024
DCIM\100MEDIA\DJI_0011.JPG
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και φοιτητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης συμμετείχε στο πρόγραμμα ανασκαφών, μελέτης υλικού και δημοσιεύσεων

Την ολοκλήρωση των εργασιών της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Joan Breton Connelly, ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείου Πολιτισμού. Οι εργασίες αφορούσαν τη συνέχιση των ανασκαφών στη Γερόνησο, καθώς επίσης και στο λιμάνι στη θέση Μανίκι και στη νεκρόπολη στη θέση Μελέτης, κοντά στον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και φοιτητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης συμμετείχε στο πρόγραμμα ανασκαφών, μελέτης υλικού και δημοσιεύσεων. Ο Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου, Προϊστάμενος του Κρητικού Τμήματος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, και ο Δρ. Αλέξανδρος Τούρτας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου εργάστηκαν πάνω στη δημοσίευση των παράκτιων, υποθαλάσσιων και εναέριων επισκοπήσεων και ερευνών που είχαν διεξαγάγει στο Λιμάνι Μανίκι και στη Γερόνησο. Η εργασία αυτή περιλαμβάνει την εξερεύνηση και την τεκμηρίωση περίπου 3,5 χιλιομέτρων της ακτογραμμής του Ακρωτηρίου Δρέπανον, από τις Θαλασσινές Σπηλιές στα νότια μέχρι τον Άσπρο Ποταμό στα βόρεια. Ο Δρ. Θεοδούλου μελέτησε 8 πέτρινες άγκυρες που ανελκύστηκαν από τον πυθμένα της θάλασσας το 2019 και το 2022, καθώς και αμφορείς που είχαν σταλεί για αφαλάτωση στο Μουσείο Λάρνακας. Ο Δρ. Τούρτας άρχισε την ψηφιοποίηση όλων των σχεδίων των περιοχών που ερευνήθηκαν καθώς και των σχεδίων και τομών, ενσωματώνοντας τις χερσαίες και υποθαλάσσιες έρευνες που είχε διεξαγάγει το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ανοίχθηκαν δύο τομές στο λιμάνι στη θέση Μανίκι, αποκαλύπτοντας στρώματα με όστρακα υστερο-ρωμαϊκών αμφορέων που είχαν απορριφθεί στην ακτή. Εντοπίστηκαν ποσότητες αμφορέων τύπου Late Roman 1, τοπικής παραγωγής Πάφου, καθώς και οι αμφορείς της Γάζας, πιστοποιώντας έτσι σημαντικές θαλάσσιες διασυνδέσεις κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. μεταξύ της περιοχής του Ακρωτηρίου Δρέπανον και της Νότιας Παλαιστίνης.

Στη Γερόνησο ανοίχθηκαν δύο μικρές τομές όπου εντοπίστηκαν τοίχοι της ύστερης Πτολεμαϊκής περιόδου. Η Καθηγήτρια Jolanta Mlynarczyk του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας μελέτησε την ελληνιστική και πρώιμη βυζαντινή κεραμεική που βρέθηκαν σ’αυτές τις τομές. Ο Philip Ebeling του Πανεπιστημίου του Munster συνέχισε τη μελέτη των ελληνιστικών κεραμίδων που είχαν βρεθεί σε προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους. Ύστερα από τη συγκόλληση χιλιάδων θραυσμάτων, έγινε κατορθωτό να καθοριστούν οι αρχικές διαστάσεις των λακωνικών και των κορινθιακών κεραμίδων. Το πλάτος των κεραμίδων είναι 53 εκ., μέγεθος που αντιστοιχεί στον αιγυπτιακό πήχη, τη μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιούνταν περισσότερο κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο. Ο αρχιτέκτονας Pieter Brouke, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στο Κολλέγιο Middlebury, συνέχισε τη μελέτη των αρχιτεκτονικών μελών που βρέθηκαν στη Γερόνησο.

Ο Δρ. Mariusz Burdajewiczς από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ολοκλήρωσε την τεκμηρίωση των υάλινων ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν το 2022 και 2023 σε τάφο της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου στη θέση Μελέτης. Η Καθηγήτρια Mlynarczyk συνέχισε τη μελέτη της κεραμικής και των λύχνων του ίδιου τάφου. Η Δρ. Marianna Dagi, από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, συνέχισε τη μελέτη των μετάλλινων αντικειμένων από τον τάφο. Επίσης, συμμετείχε με τον Δρ. Thilo Rehnen και τη Δρ. Meghna Desai στην ανάλυση hhXRF αυτών των μετάλλων, εγκαινιάζοντας έτσι μια συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση