Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού | Αναβάθμιση του υφιστάμενου χώρου υποστηρίζει η Υφ. Πολιτισμού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.2.2024
Οι στόχοι για τους νέους χώρους και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας για επισκέψεις κατά τα Σαββατοκύριακα

Τη θέση ότι το αρχαιολογικό μουσείο Λεμεσού πρέπει να παραμείνει στο χώρο που βρίσκεται και να αναβαθμιστεί, εξέφρασε η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου, η οποία πραγματοποίησε χθες περιοδεία στη Λεμεσό.

Η Δρ Κασσιανίδου επισκέφθηκε το αρχαίο λιμάνι, τον αρχαιολογικό χώρο και νέα ταφικά σημεία της Αμαθούντας, το αρχαιολογικό μουσείο της επαρχίας Λεμεσού, το μουσείο Επισκοπής καθώς και χώρο ανασκαφών στην κοινότητα Ερήμης.

Σε δηλώσεις της στο αρχαιολογικό μουσείο, τη μεταστέγαση του οποίου είχαν προτείνει στο παρελθόν οι Τοπικές Αρχές, η Υφυπουργός είπε πως «το μουσείο Λεμεσού έχει τεράστιους θησαυρούς, πολλά νέα ευρήματα, από τις ανασκαφές που έκανε το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Αμαθούντας και αλλού». ​

«Σίγουρα χρειάζεται μια αναβάθμιση για να εκτεθούν όλα τα νέα ευρήματα και τα τελευταία 20 χρόνια έχουν έρθει στο φως νέες αρχαιολογικές θέσεις, οι οποίες μπορεί να μην αντιπροσωπεύονται αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι «το μουσείο βρίσκεται σε έναν κεντρικό πυρήνα της πόλης και εμείς, ως Υφυπουργείο και ως Τμήμα Αρχαιοτήτων, θεωρούμε ότι εδώ πρέπει να μείνει το μουσείο, δεν θα μετακινηθεί από εδώ, αλλά χρήζει μιας αναβάθμισης για να μπορέσουν να μπουν τα νέα ευρήματα».

Υφυπουργός πολιτισμου αρχαιότητες

​Υπενθυμίζοντας πως είχε γίνει μια πρωταρχική μελέτη πριν κάποια χρόνια, υπέδειξε ότι αυτή είναι πλέον ξεπερασμένη λόγω των ευρημάτων και των νέων τάσεων και πως «στόχος είναι να δημιουργηθούν πιο εκπαιδευτικές αίθουσες, με πληροφορίες για τον επισκέπτη, εικόνες για τις ανασκαφές και για τις θέσεις».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ένα μουσείο είναι και ένας χώρος εργασίας για τους αρχαιολόγους, τους συντηρητές, τις ξένες αποστολές ή όσων κάνουν πανεπιστημιακές ανασκαφές, «άρα πρέπει να έχει και χώρους όπου μπορούν και αυτοί να εργαστούν και να μελετήσουν το υλικό».

Σε παρατήρηση ότι ο χώρος του αρχαιολογικού μουσείου Λεμεσού ενδεχομένως να μην είναι επαρκής, η Υφυπουργός είπε ότι το μουσείο έχει δυνατότητα να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει «είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέοι χώροι». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το ίδιο το κτίριο του μουσείου της Λεμεσού αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Ερωτηθείσα για τον χρόνο υλοποίησης, η Υφυπουργός σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν μελέτες, να ενταχθούν στον προϋπολογισμό και στόχος είναι, η αναβάθμιση να υλοποιηθεί σταδιακά.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι το μουσείο της Λεμεσού παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα, ανέφερε ότι «είναι ένας άλλος στόχος μας, με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, να ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία και το Σαββατοκύριακο».

Υπέδειξε ακόμη ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων ετοίμασε σχετική μελέτη για το αναγκαίο προσωπικό και πως θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Κασσιανίδου ρωτήθηκε, επίσης, για τον σκοπό της όλης περιοδείας της στη Λεμεσό και ανέφερε ότι αυτή ήταν «αφιερωμένη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων» και πως θα επαναληφθεί, ώστε να συζητηθούν με τους λειτουργούς θέματα που αφορούν στη συντήρηση και στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, στη βελτίωση, στην αναβάθμισή τους, «για να γίνεται και η εμπειρία των επισκεπτών καλύτερη».​

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ

Αναφερόμενη στην επίσκεψη της στην αρχαία Αμαθούντα, είπε πως «είναι ένας καταπληκτικός χώρος, ο οποίος συνδυάζει και το αρχαιολογικό κομμάτι και το φυσικό περιβάλλον και είναι από τα λίγα κομμάτια της περιοχής τη Λεμεσού που διατηρείται το πραγματικό τοπίο». Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχει ένα διαχειριστικό σχέδιο, μέσα από το οποίο στόχος είναι να καταστεί ο χώρος, με διαδρομές και πληροφορίες, πιο ελκυστικός στον επισκέπτη».

Η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως αναβάθμισης και συντήρησης χρήζει και το μουσείο στην κοινότητα Επισκοπής, ενώ υπέδειξε ότι εκκρεμεί το θέμα σε τεμάχια στην κοινότητα Ερήμης «που ανήκουν σε ιδιώτες που θέλουν να τα αξιοποιήσουν και πρέπει να δούμε πως προχωρούν οι σωστικές ανασκαφές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες