Ντοκιμαντέρ του Κεν Μπερνς για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 19.2.2024
epa09714377 People visit an art installation of the 'Leonardo Da Vinci: Wisdom of AI Light Exhibition' (Leonardo Da Vinci: The Wisdom of Artificial Intelligence Light) exhibition by the artists collective Ouchhh studio at the new media and digital art museum X Media Art Museum (XMAM) in Istanbul, Turkey, 28 January 2022. The exhibition runs from 30 January until 29 April 2022. EPA/SEDAT SUNA
Με αφετηρία τα σημειωματάριά του

O βραβευμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Κεν Μπερνς στρέφει την προσοχή του μακριά από αμερικανικά θέματα και εστιάζει στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι που θα προβληθεί στο PBS τον Νοέμβριο.

Ο Λεονάρντο, γνωστός για το πολύτιμο έργο του στη ζωγραφική, υπήρξε επίσης εφευρέτης, επιστήμονας και μηχανικός κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Το νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει την προσπάθειά του να κατανοήσει τον κόσμο. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν ο Μπερνς, η κόρη του Σάρα Μπερνς και ο σύζυγός της Ντέιβιντ Μακμάχον.

«Καθώς αρχίσαμε να εξερευνούμε τη ζωή του Λεονάρντο, συνειδητοποιήσαμε ότι ενώ ήταν ένας άνθρωπος της εποχής του, ενδιαφερόταν επίσης για κάτι πιο οικουμενικό», δήλωσε η Σάρα Μπερνς σε ανακοίνωση του PBS. Πρόσθεσε ότι ο Λεονάρντο επικεντρώθηκε στην «εύρεση συνδέσεων σε όλη τη φύση, κάτι που μας φαίνεται πολύ σύγχρονο σήμερα».

Στην ταινία παρουσιάζονται ειδικοί και άλλοι που επηρεάστηκαν από τον Λεονάρντο και συνεχίζουν να βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ του καλλιτεχνικού και του επιστημονικού του έργου. Ο σκηνοθέτης Γκριγιέρμο ντελ Τόρο λέει ότι ο Λεονάρντο κατανοούσε ότι «η γνώση και η φαντασία είναι στενά συνδεδεμένες‘.

Το ντοκιμαντέρ δεν ακολουθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, αλλά χρησιμοποιεί τα σημειωματάρια του Λεονάρντο μαζί με αρχειακό υλικό για να βυθίσει τους θεατές στον κόσμο του.

To ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την εξέλιξη του Λεονάρντο ως πολυμαθή που χρησιμοποιούσε σημειωματάρια για να μελετήσει θέματα όπως η ζωγραφική, η μηχανική, η ανατομία και άλλα. Προβάλλει εντυπωσιακά σχέδια σημειωματάριων με τις εφευρέσεις του, όπως οι ιπτάμενες μηχανές, τα αλεξίπτωτα και τα πρώτα οχήματα.

Περιλαμβάνει επίσης, πρωτότυπη μουσική από τη συνθέτρια Caroline Shaw και ερμηνείες από τα μουσικά συγκροτήματα Attacca Quartet, Sō Percussion και Roomful of Teeth. Τη φωνή του Λεονάρντο δίνει ο Ιταλός ηθοποιός Αντριάνο Τζιανίνι, ενώ την αφήγηση κάνει ο Κιθ Ντέιβιντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ