Κέντρο Πομπιντού: Η βασική αρχιτεκτονική προσέγγιση της ανακαίνισης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.7.2024
Η πρόθεση είναι να διατηρηθεί το DNA της εμβληματικής παρισινής δομής που σχεδιάστηκε από τους Renzo Piano και Richard Rogers με μια οικολογικά υπεύθυνη προσέγγιση

«Mâ» είναι η βασική αρχιτεκτονική προσέγγιση της ανακαίνισης του Κέντρου Πομπιντού που στα ιαπωνικά σημαίνει «ενδιάμεσος», από το αρχιτεκτονικό γραφείο Moreau Kusunoki σε συνεργασία με το Frida Escobedo Studio, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ύστερα από διαγωνισμό.

Η ανακαίνιση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030 και πρόθεση είναι να διατηρηθεί το DNA της εμβληματικής παρισινής δομής που σχεδιάστηκε από τους Renzo Piano και Richard Rogers, με μια οικολογικά υπεύθυνη προσέγγιση που θα αναζωογονήσει το συγκρότημα για σύγχρονη χρήση κατά τη διάρκεια πέντε ετών.

Χωρίς πρόσθετες κατασκευές ή επεκτάσεις, η παρέμβαση θα μετατρέψει μέρος του συγκροτήματος σε νέους χώρους πολιτιστικής αξίας και συναναστροφής με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τη φυσική εμπειρία να έχουν κεντρική θέση στο σχεδιαστικό τους όραμα.

Για τους αρχιτέκτονες, τέσσερις βασικές κατευθυντήριες γραμμές δομούν την εννοιολογική προσέγγιση που ευθυγραμμίζεται με τις ιδρυτικές αρχές του Κέντρου: δημιουργία φυσικών και οπτικών διαδρομών και χώρων, εξασφάλιση ρευστών στοιχείων των διαδρομών, ενεργοποίηση και αναμόρφωση των χώρων και σεβασμός του υπάρχοντος περιβάλλοντος.

4915738325390255 image
Moreau Kusunoki σε συνεργασία με το Frida Escobedo Studio
4915738424801626 image
Moreau Kusunoki σε συνεργασία με το Frida Escobedo Studio
4915738584181019 image
Moreau Kusunoki σε συνεργασία με το Frida Escobedo Studio

«Η διερεύνηση του νοήματος και του ρόλου του μουσείου στον 21ο αιώνα είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο έργο μας. Η πρότασή μας καθοδηγείται από τη βασική μας προσέγγιση στην αρχιτεκτονική – την έννοια του “ενδιάμεσου”, ή mâ στα ιαπωνικά – στην οποία οι παντοδύναμοι, ενδιάμεσοι χώροι δίνουν χώρο στη ζωή και το νόημα να εξελιχθούν και να εμφανιστούν με φυσικό τρόπο ανάμεσα σε καθορισμένους χώρους. Από την ίδρυσή του, το Κέντρο Πομπιντού έχει προσπαθήσει να είναι ένας πειραματικός χώρος, επανεφευρίσκοντας συνεχώς τον εαυτό του προκειμένου να παραμένει επίκαιρο και να εμπνέει νέες ιδέες. Είδαμε αυτό το έργο ανακαίνισης ως μια ευκαιρία να ενισχύσουμε όλες αυτές τις πτυχές και, μέσω μιας προσαρμοστικής επισκευής, να δημιουργήσουμε ένα μουσείο που ενισχύει το άνοιγμα και τη συνέχεια με την πόλη.

Η πρότασή μας έχει τις ρίζες της σε έναν διάλογο με τον υπάρχοντα ιστό. Με τον πολλαπλασιασμό των φυσικών και οπτικών χώρων και την αποκατάσταση της σαφήνειας των διαφορετικών διαδρομών των χρηστών, ο σχεδιασμός ενθαρρύνει την επαναδραστηριοποίηση και την αναπλαισίωση των χώρων. Φιλοδοξούμε να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερη ελευθερία οικειοποίησης, να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό κέντρο που να αντανακλά τις γενναιόδωρες αξίες με βάση τις οποίες σχεδιάστηκε, όπου η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η φυσική εμπειρία έχουν κεντρική θέση», δηλώνουν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες Νίκολας Μορό και Χιρόκο Κουσουνόκι.

Στο κέντρο του εσωτερικού, εκεί από όπου ξεκινούν όλες οι διαδρομές επίσκεψης θα διαμορφωθεί ένας νέος ενοποιημένος χώρος εκτεινόμενος σε τρία επίπεδα, δημιουργώντας μεγαλύτερο χώρο και προσκαλώντας τις κοινωνικές ανταλλαγές, θεατρικά δρώμενα ή αυθόρμητες εκδηλώσεις, καθώς και ατομικές στιγμές διαλείμματος. Οι λειτουργίες υποδοχής των επισκεπτών ομαδοποιούνται όλες και τοποθετούνται κοντά στην κύρια είσοδο, ενώ τα οπτικά εμπόδια αφαιρούνται για να ενισχυθεί η διαπερατότητα με την πόλη και να εισέλθει περισσότερο φυσικό φως.

Η Αγορά, σε μεγάλο βαθμό διευρυμένη κάτω από την Piazza, θα συγκεντρώνει τις αίθουσες συναυλιών, συνεδρίων και προβών και δύο κινηματογράφους. Ένας ελεύθερος χώρος στο κέντρο τους μπορεί να ενεργοποιηθεί για να προσφέρει «εφήμερη στέγαση» φιλοξενώντας τέσσερα ευέλικτα «κουτιά». Με διάφορες μορφές και δυνατότητα διασύνδεσης μέσω κινητών χωρισμάτων, τα κουτιά δύναται να διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες προγραμματισμού εκδηλώσεων και λοιπών εγκαταστάσεων ή παραστάσεων.

4915739753749131 image
4915739820708854 image
4915739970437024 image
4915740046274638 image

Ιδιαίτερη σημασία για τους Moreau Kusunoki και Frida Escobedo έχει η διαμόρφωση μιας Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πληροφοριών με μια παιχνιδιάρικη αρχιτεκτονική προσέγγιση που επιδιώκει να εμπνεύσει μια χαρούμενη και σύγχρονη οικειοποίηση χώρων για χρήστες με πολλαπλά προφίλ.

«Είμαι ενθουσιασμένη που το στούντιό μας ανέλαβε την εξαιρετική ευθύνη, ως συνεργαζόμενος σχεδιαστής του Moreau Kusunoki Studio, να επανασχεδιάσει το κτίριο για το σήμερα και το μέλλον. Ο αρχιτεκτονικός μας σχεδιασμός εξυπηρετεί έναν ευρύτερο σκοπό, ο οποίος επιτρέπει στο Κέντρο Πομπιντού να συνεχίσει την παράδοση της διαρκούς αυτοεφεύρεσης», δηλώνει η ιδρύτρια του γραφείου Frida Escobedo, Φρίντα Εσκομπέντο.

4915740207584492 image

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου / Πηγή: elculture.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες