Βραβεύτηκε το αρχιτεκτονικό έργο «Origami House» του MSSM Associates

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.10.2024
«Το έργο δεν αφορούσε μόνο την κατασκευή ενός κτιρίου, αλλά αφορούσε τη δημιουργία ενός χώρου όπου η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η τέχνη θα μπορούσαν να ανθίσουν», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Παύλος Σχίζας.

Το βραβείο «European Architecture Single Residence 2024» του International Property Awards πήρε το αρχιτεκτονικό έργο, «Origami House» του MSSM Associates.

Ο αρχιτέκτονας Παύλος Σχίζας βρέθηκε στο Λονδίνο και παρέλαβε, εκ μέρους του γραφείου, το βραβείο.

4987364152915735 image

Σύμφωνα με ανάρτησή του αρχιτέκτονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «το έργο δεν αφορούσε μόνο την κατασκευή ενός κτιρίου, αλλά αφορούσε τη δημιουργία ενός χώρου όπου η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η τέχνη θα μπορούσαν να ανθίσουν. Το Origami House αντανακλά την ίδια την ουσία του σχεδιασμού, συνδυάζοντας την ομορφιά της απλότητας με την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας.»

Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ομάδα και τους συνεργάτες, καθώς όπως έγραψε: «η αφοσίωση και το πάθος σας είναι τα θεμέλια αυτής της επιτυχίας».

«Origami House»

4987364651376163 image

Σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο παρουσιάζουν στην ιστοσελίδα, το έργο είναι εμπνευσμένο από τη λογική του origami.

Όπως σημειώνεται, η τοποθεσία βρίσκεται στα όρια μιας οικιστικά αναπτυσσόμενης περιοχής στα δυτικά προάστια της Λευκωσίας. Με τη μορφή μιας δομής origami, οι εσωτερικοί χώροι τυλίγονται μέσα σε μια μορφολογικά πολύπλοκη, αλλά απλή σε κάτοψη δομή. Εσωτερικά, στόχος είναι να αναδειχθεί η ανεμπόδιστη θέα στη νοτιοδυτική πρόσοψη με τη χρήση μιας ανοιγόμενης πρόσοψης με μακρύ τζάμι, όπου έχουν κατανεμηθεί όλοι οι κύριοι χώροι. Αντίθετα, η βορειοανατολική πρόσοψη με μικρά διακριτικά ανοίγματα, φιλοξενεί όλους τους δευτερεύοντες χώρους, όλους σε διαμήκη σειρά, διατηρώντας την επιθυμητή ιδιωτικότητα μεταξύ των κοινόχρηστων και των ιδιωτικών χώρων του σπιτιού.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός βασίζεται επίσης στην πρόθεση προστασίας της μεγάλης γυαλιού επιφάνειας με τη χρήση έξυπνων προβολών και εξωτερικών μεταλλικών πλαισίων, που αποτρέπουν την ανεπιθύμητη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ επιτρέπουν στις απαλές χειμερινές ακτίνες του ήλιου να γεμίσουν τον εσωτερικό χώρο. Η θερμική άνεση ενισχύεται με την προσπάθεια επίτευξης φυσικού διασταυρούμενου αερισμού για κάθε χώρο.

Με βάση την αρχή του origami του τριγωνισμού, το ίδιο το κτίριο είναι στην ουσία ένα σύμπλεγμα διαγώνια διασυνδεδεμένων επιφανειών, που αναδεικνύουν τις αντανακλάσεις του περιβάλλοντος και την αντίθεση με τη γεωγραφία του εδάφους. Όλα αυτά, μαζί με τη διακριτική φυσική βλάστηση, παρουσιάζουν ένα λειτουργικό γλυπτό.

4987364866948118 image

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στην Εριέτα Αττάλι το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024

Στην Εριέτα Αττάλι το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024

Στην Εριέτα Αττάλι το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024

Ξεκίνησε η επισκευή του σπιτιού του λογοτέχνη Ηλία Βενέζη στο μικρασιατικό Αϊβαλί

Ξεκίνησε η επισκευή του σπιτιού του λογοτέχνη Ηλία Βενέζη στο μικρασιατικό Αϊβαλί

Ξεκίνησε η επισκευή του σπιτιού του λογοτέχνη Ηλία Βενέζη στο μικρασιατικό Αϊβαλί