Καταρρέει άλλο ένα διατηρητέο στη Λεμεσό - Τρέχουν να σώσουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 19.11.2024
Ανάγκη για νομοθετικές αλλαγές που να επιτρέπουν στους δήμους να παρεμβαίνουν έχοντας έσοδα

Στο επίκεντρο για ακόμα μια φορά στη Λεμεσό βρίσκονται τα παλιά ιστορικά και ενίοτε εγκαταλελειμμένα κτήρια της πόλης. Ο Δήμος Λεμεσού, ασκώντας πίεσης τόσο προς το κράτος όσο και σε ιδιώτες, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία επαφής και διαλόγου προκειμένου άμεσα να βρεθεί λύση για αποκατάσταση παλαιών οικοδομών και σταδιακή επαναχρησιμοποίησή τους, είτε από ιδιώτες είτε από τον ίδιο τον δήμο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε σε αίτημα για κήρυξη 16 ιστορικών κτηρίων του κέντρου πόλης σε διατηρητέα και αναμένει απαντήσεις από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που έχει την ευθύνη για κήρυξή τους μετά από μελέτη, με τις ενδείξεις να είναι θετικές για συμφωνία. Πρόκειται κυρίως για κτήρια του κυπριακού μοντερνισμού.

Η κλινική «Αυστριακού»

Αφορμή για να επανέλθει το θέμα στη δημόσια συζήτηση αποτέλεσε το σοβαρό πρόβλημα που εντοπίστηκε στο διατηρητέο κτήριο της Κλινικής Πάνου Αυστριακού, στην οδό Αγίου Ανδρέου. Όπως μαρτυρεί και το φωτογραφικό υλικό, έχουν αποκοπεί εντελώς οι κολόνες στήριξης που βρίσκονται στην πρόσοψη του κτηρίου, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την ασφάλειά του. Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο «Π», οι ιδιοκτήτες του κτηρίου βρίσκονται στη διαδικασία ετοιμασίας σχεδίων για αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Διατήρησης. Η κατάσταση πάντως του κτηρίου επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών για τις λεγόμενες άμεσες επεμβάσεις προκειμένου να μην υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα με την ασφάλεια και τη στατικότητά του, με τους ιδιοκτήτες να εμφανίζονται συνεργάσιμοι και να θέλουν άμεσα να προχωρήσουν.

Το εν λόγω κτήριο κατασκευάστηκε το 1947 από τον αρχιτέκτονα Πολύβιο Μιχαηλίδη και πρόκειται για κλασικό δείγμα κυπριακού μοντερνισμού. Το κτήριο κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την κλινική του Πάνου Αυστριακού στον όροφο και καταστήματα στο ισόγειο. Η λειτουργία της κλινικής σταμάτησε το 1960 και μέχρι το 2008, χρονιά κατά την οποία το κτήριο εγκαταλείφθηκε, ο όροφος μετατράπηκε σε διαμερίσματα.

Παραμένουν στους δήμους

Πάντως με αφορμή και το νέο περιστατικό, από πλευράς δήμου τονίζουν την ανάγκη για άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των επικίνδυνων οικοδομών. Ως γνωστόν, η αρμοδιότητα δεν θα πάει στον ΕΟΑ και θα παραμείνει ακόμα στους δήμους, με την Ένωση Δήμων όμως να ζητά αλλαγές για να μπορεί να το διαχειριστεί. Εκείνο που διαμηνύουν από τον Δήμο Λεμεσού είναι ότι εάν οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστικές επιτροπές των οικοδομών δεν ανταποκρίνονται, θα πρέπει οι δήμοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα να νομοθετηθούν διαδικασίες για άμεση ανάκτηση των εξόδων με ταχύτητα είτε για memo στις περιουσίες είτε ακόμα και πώληση είτε μακροχρόνια χρήση από τον εκάστοτε δήμο/τοπική Αρχή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες