«Encounters | Συναντήσεις»: Ένα νέο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών παρουσιάζεται στις 03 και 04 Δεκεμβρίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.12.2023
Οι παραστάσεις των έργων «Εισαγωγή στην Θηλυκότητα 101», «Αχειροποίητος», «Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο» λαμβάνουν χώρα στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Οι Ασώματες Δυνάμεις εγκαινιάζουν το θεματικό φεστιβάλ «Encounters | Συναντήσεις» ,ένα νέο πρόγραμμα φιλοξενίας, εργαστηρίων και παραστάσεων που στοχεύει στην συνάντηση καλλιτεχνών από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών με σκοπό την ανταλλαγή προβληματισμού και πρακτικών μεθόδων που αφορούν τόσο στην δημιουργία μιας παράστασης, όσο και στην σχέση τέχνης και κοινωνίας.

Φέτος με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού μέσω του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» και την στήριξη της Στέγης Χορού Λευκωσίας, διοργανώνεται η πρώτη συνάντηση με θέμα την θηλυκότητα, τον διαχρονικό της ρόλο, τα στερεότυπα και την θέση της γυναίκας μέσα στα πλαίσια, ορατά κι αόρατα, της πατριαρχίας.

Συμμετέχουν οι δημιουργοί/performers Φιλιώ Τατιάνα Λούβαρη, Ανθη Κέττηρου, Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl. Οι τρείς καλλιτέχνιδες μέσα από τον λόγο, την κίνηση, την μουσική, το video art, αρθρώνουν ένα γυναικείο λόγο που μιλά για τα προσωπικά όσο και τα συλλογικά βιώματά τους, συνδέοντας παρελθόν με παρόν, αρχέτυπα, κώδικες, σύμβολα, ανέκδοτα ως και σύγχρονα λαϊκά άσματα.

Παραστάσεις

Η Φιλιώ Λούβαρη με τον μονόλογό της «‘Ενας Βράχος είναι καλύτερος από έναν Θρόνο» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα, συναντά την Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl στο έργο της «ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ» και την Ανθη Κέττηρου στο έργο της «Introduction towomanhood 101».

Την παράσταση προλογίζει η Μαρία Χατζηπαύλου, ακαδημαίκός, φεμινίστρια, ακτιβίστρια θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Στέγης Χορού Λευκωσίας, Πέτρο Κονναρή.

Τα έργα

«Εισαγωγή στην Θηλυκότητα 101»/ «Introduction towomanhood 101»

Ένας συνδυασμός κινητικού υλικού, video προβολής και άλλων στοιχείων, όπως κοστουμιών, αντικειμένων που δημιουργήθηκαν η χρησιμοποιήθηκαν στα τελευταία τρία έργα μου #crowslap, "She loves me...Not" και “ζω[ον]”, συγχωνευμένα με ιδέες που απορρέουν από την τρέχουσα φιλοξενία μου από την Στέγη Χορού Λευκωσίας σε συνεργασία με το Dance Gate. Μπορεί να περιγραφεί ως μια απόπειρα να μοιραστώ αποσπάσματα από την συνεχιζόμενη έρευνα μου που θίγουν θέματα έμφυλων ρόλων, έμφυλης βίας, κακοποίησης και απαξιωτικής στάσης της κοινωνίας προς τις γυναίκες.

Σύλληψη, δημιουργία, performance Άνθη Κέττηρου

Η Άνθη Κέττηρου είναι μία διεπιστημονική καλλιτέχνης που η πρακτική της εστιάζει στο θέμα της γυναικείας ύπαρξης , όσο αφορά το σώμα, την ταυτότητα και την θέση της στην σύγχρονη κοινωνία, μέσα από προσωπικά και συλλογικά βιώματα και αναμνήσεις, αλλα και μέσα από την μάστιγα της έμφυλης βίας.

Ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια του μη-κερδοσκοπικού, πολιτιστικούοργανισμού ART | HAUS, καθώς και δημιουργός και επιμελήτρια του διεθνούς φεστιβάλπαραστατικών τεχνών THE PODIUM.

«Αχειροποίητος»

Όρος της βυζαντινής εικονογραφίας, το φτιαγμένο όχι από χέρι ανθρώπου, υπονοώντας ότι κάτι είναι φτιαγμένο από μια άλλη μορφή δημιουργικής δύναμης. Εικόνες της Παναγίας. Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη θεμελιωμένη πάνω στον αρχαίο ναό της Αφροδίτης. Φροντίδα, λατρεία, προσευχές, αφιερώματα. Καταφύγιο προσφύγων, θυσιαστήριο αλλοθρήσκων, τρόπαιο κατακτητών. Όλα τα χωρεί, όλα τα υπομένει. Ναός ως σώμα, σώμα ως ναός. Στοχασμός εν κινήσει. Όψεις της θηλυκότητας, στιγμές και ιστορίες. Ρόλοι που ενδυθήκαμε και εκδυθήκαμε. Αχειροποίητος η ουσία της ύπαρξης μας. Αχειροποίητος και η αόρατη παρουσία Της που βεβαιώνει «Πήγαινε, θα είμαι εκεί».

Σύλληψη / δημιουργία / κείμενο / ερμηνεία: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Video art: Χριστόφορος Λάρκος

Η Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl είναι χορογράφος, performer, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας χορού Ασώματες Δυνάμεις, αντιπρόεδρος της Στέγης Χορού Λευκωσίας καθώς και δημιουργός και επιμελήτρια του φεστιβάλ Encounters | Συναντήσεις.

Τα έργα της εκφραστικά και λυρικά έχουν κέντρο την ανθρώπινη εμπειρία, τη μνήμη του σώματος, την ταυτότητα, την απώλεια, τη δυστοπία, τη βία. Θέματα φύλου και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, προσωπικές αφηγήσεις και ιστορίες γίνονται συχνά η αφορμή για αναστοχασμό και ο καμβάς όπου χορός, λόγος, μουσική και εικόνα συνθέτουν το ποιητικό της σύμπαν.

http://www.asomates.com

«Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο» | Σκηνική σύνθεση για Φωνή, Σώμα και Σημαία

Μιά πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου και φτάνοντας μέχρι τις γυναικοκτονίες των ημερών μας. Γυναικείες μορφές περνούν από τη σκηνή μέσα από τη μνήμη της Αφηγήτριας μιλώντας με ευθύτητα, συγκίνηση και χιούμορ για τη δική τους ιστορία, αλλα και για την ιστορία της Ελλάδας και τη θέση της Γυναίκας μέσα σε αυτήν.

Τι αντιπροσωπεύει ένας θρόνος; Γιατί οι Δαναΐδες έφυγαν από την Αίγυπτο; Ποια απλώνει τη μπουγάδα; Ποια βγαίνει στο βουνό; Με πόσους τρόπους μαγειρεύονται οι πατάτες; Μνήμη και λήθη, θραύσματα κειμένων, ιστορίες γυναικών και ιστορικά ντοκουμέντα συνθέτουν το «Μνημείο Θηλυκοτήτων» του χθες, που είναι έτοιμες να σκαρφαλώσουν στους βράχους του εδώ και τώρα.

Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας
Χορογραφία & Ερμηνεία: Φιλιώ Λούβαρη
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μαριέλλα Παπαγεωργίου
Βοηθός Παραγωγής: Στέλιος Ζούλιας

Η Φιλιώ Λούβαρη είναι χορογράφος, performer, χορεολόγος, ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της ΑΜΚΕ «Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου». Τα έργα της είναι διατομεακά και περιλαμβάνουν λόγο και κίνηση, και τα συνθέτει συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες, performers, μουσικούς και εικαστικούς. Με αμεσότητα, χιούμορ και λυρισμό, προσπαθεί να «μιλήσει» επί σκηνής στο «Εδώ και Τώρα» για τον άνθρωπο και τη σχέση του με τον Κόσμο και τον Εαυτό.

Ο Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας έχει εκπαιδευτεί και εργάζεται ως ηθοποιός. Στα πλαίσια της προσωπικής του εξερεύνησης στις παραστατικές τέχνες ασχολείται με την σκηνοθεσία και την δραματουργία. Του αρέσει να φτιάχνει κόσμους συνειρμικούς, όπου το σοβαρό μπερδεύεται με το φαιδρό, το πραγματικό με το φανταστικό, το εφήμερο με το αιώνιο.

Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου ΑΜΚΕ (https://milosdancetheater.com)
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Ανθη Κέττηρου

Πληροφορίες

Κυριακή 03 και Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023, Στέγη Χορού Λευκωσίας, ώρα 20.00.
Τιμή εισόδου: 10 ευρώ
Πληροφορίες / κρατήσεις: 99360503.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«More Than Dancing» : Μια μεταμορφωτική εμπειρία για εφήβους

«More Than Dancing» : Μια μεταμορφωτική εμπειρία για εφήβους

«More Than Dancing» : Μια μεταμορφωτική εμπειρία για εφήβους