Καθεστώς του καλλιτέχνη και «Θυμέλη» σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτη

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 4.3.2024
Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου. Φωτ.: Χριστοθέα Ιακώβου.
Τι εκτιμά η Υφυπουργός για τα χρονοδιαγράμματα και το σχεδιασμό πολιτιστικής στρατηγικής

Περί τα τέλη του 2024 θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση το νομοσχέδιο κατοχύρωσης του επαγγέλματος του Καλλιτέχνη, εκτιμά η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, ενώ το Σχέδιο Θυμέλη θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα με στόχο να προκηρυχθεί περί τα μέσα του Μάρτη, όπως η ίδια δήλωσε σε συνάντησή της την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριο Κάρογιαν, στο πλαίσιο σειράς επαφών της με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, η κ. Κασσιανίδου, αναφέρθηκε στον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη ενώ μέσω της αξιοποίησής του μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τον τουρισμό, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους του κόμματος για το νομοσχέδιο που αφορά στο Καθεστώς του Καλλιτέχνη, το οποίο στοχεύει, όπως είπε, στη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου να συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα του θεάτρου, η Υφυπουργός μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων.

Αναφορικά με το Σχέδιο Θυμέλη, η κ. Κασσιανίδου ανάφερε ότι το Υφυπουργείο έχει προβεί σε αλλαγές, στη βάση των εισηγήσεων που έχουν προκύψει από τις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το προηγούμενο διάστημα.

Ενημέρωσε πως το Σχέδιο Θυμέλη θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα με στόχο να προκηρυχθεί περί τα μέσα του Μάρτη. Διαβεβαίωσε, περαιτέρω, τη βούληση του Υφυπουργείου να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ολιστικό σχεδιασμό, ο οποίος να στοχεύει στη βιωσιμότητα και αειφορία του χώρου του θεάτρου.

Η κ. Κασσιανίδου αναφέρθηκε, ακολούθως, στα μέτρα που λαμβάνονται για την προώθηση της πολιτιστικής παιδείας και εκπαίδευσης, μέσω των προγραμμάτων «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού- Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού» και Φιλαναγνωσίας που εφαρμόζονται για φέτος πιλοτικά, αλλά και στην Κάρτα Πολιτισμού Νέων που στοχεύει στο να δοθούν κίνητρα στους νέους να μετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του Υφυπουργείου για εισαγωγή φορολογικών μέτρων στη βάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η Κυβέρνηση.

Τέλος, μίλησε για την προτεραιότητα που δίνει το Υφυπουργείο Πολιτισμού στην Πολιτιστική Διπλωματία, σημειώνοντας πως οι διαδικασίες για το σχεδιασμό στρατηγικής για την πολιτιστική διπλωματία με στόχο την αξιοποίησή της για την ανάδειξη της Κύπρου ως πολιτιστικό κέντρο, έχουν προχωρήσει.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνών, και κυρίως μέτρα προώθησης για στήριξη του τομέα της μουσικής, όπως επίσης και το θέμα που αφορά στην αναθεώρηση των σχεδίων που σχετίζονται με τα κίνητρα που παραχωρούνται στα ιδιωτικά μουσεία με στόχο τη βιωσιμότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
24η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου|Οι παράλληλες δράσεις

24η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου|Οι παράλληλες δράσεις

24η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου|Οι παράλληλες δράσεις