Τα έργα της πρώτης μέρας του 3ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.9.2024
Το Showcase στοχεύει στην προώθηση της εγχώριας χορογραφικής δημιουργίας στο εξωτερικό και τη δημιουργία μεγαλύτερης ορατότητας για τη σύγχρονη κυπριακή πολιτιστική παραγωγή.

Το 3ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου (SΧΚ) πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και του θεάτρου Ριάλτο. Το Showcase στοχεύει στην προώθηση της εγχώριας χορογραφικής δημιουργίας στο εξωτερικό και τη δημιουργία μεγαλύτερης ορατότητας για τη σύγχρονη κυπριακή πολιτιστική παραγωγή. Αποτελεί θεσμό, ο οποίος περιλαμβάνει την παρουσίαση επίλεκτων χορογραφικών έργων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των περασμένων 2 χρόνων. Ειδικότερα, το SΧΚ προσφέρει ευκαιρίες στους χορογράφους που δημιουργούν στην Κύπρο να παρουσιάσουν, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, τα έργα τους σε καλλιτεχνικούς διευθυντές και διοργανωτές φεστιβάλ σύγχρονου χορού του εξωτερικού, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης εξωστρέφειας και συνεργασίες με διεθνή δίκτυα. Με τον τρόπο, αυτό ενισχύονται οι προσπάθειες των χορογράφων για διεθνή προβολή και παρουσίαση των έργων τους στο εξωτερικό. Παράλληλα, μέσω της διοργάνωσης του SΧΚ προσφέρεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν εκ νέου σημαντικά χορογραφικά έργα στο τοπικό κοινό.

Η πρώτη μέρα του Showcase Χορογραφίας Κύπρου ξεκινά και περιλαμβάνει τα πιο κάτω έργα:

Παρασκευή, 27/9/2024 στις 20:30

Παναγιώτης Τοφή - Mon Otage, 25´

Σε μια αλλοιωμένη πραγματικότητα, ένα αγόρι, γεννημένο σε μια ηλιόλουστη χώρα, αδυνατεί να αντιληφθεί, μεγαλώνοντας, την ύπαρξη των άλλων ανθρώπων. Χρόνια αργότερα, συνειδητοποιώντας το νόημα της λέξης «μόνος», αποφασίζει μέσω μιας ιδιαίτερης, σουρεαλιστικής ιδέας να διεκδικήσει και να ασφαλίσει την προσοχή και αγάπη που δεν του έχουν δοθεί. Το έργο Mon Otage, αποτελεί ένα χορογραφικό έργο βασισμένο στην αυτοβιογραφική φαντασία, μέσω του οποίου ο χορογράφος/ ερμηνευτής πραγματεύεται και συνδέει ανολοκλήρωτες υποσχέσεις αποδοχής, στοργής και φροντίδας μεταξύ ανδρών. Το αποτέλεσμα προκύπτει από μια συνδημιουργική διαδικασία μεταξύ του χορογράφου/ερμηνευτή και του συνθέτη/μουσικού.

CCS_social_performances

Ο Παναγιώτης Τοφή, αρχικά επαγγελματίας εικαστικός καλλιτέχνης, αποφοίτησε από το Trinity Laban του Λονδίνου με πτυχίο στον Σύγχρονο Χορό (2014) και Δίπλωμα Σπουδών Χορού (2011). Πρόσφατα χορογραφικά του έργα: Erroneous Encounters (2024), Body of Mine (2022), Excavated Anatomies (2020). Αρκετά από τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, συνεργάζεται ως επιμελητής κίνησης και χορογράφος σε θεατρικές παραγωγές πλάι σε γνωστούς σκηνοθέτες, ενώ βραβεύθηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως «Δημιουργός της Χρονιάς» στα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2018 για την καλλιτεχνική ευελιξία, την ευρηματικότητα και την τόλμη του για πειραματισμό. Βασισμένος στη χορογραφική έρευνα και σε ένα εν εξελίξει κινησιολόγιο, έχει διδάξει εργαστήρια αυτοσχεδιασμού, σύνθεσης και σύγχρονης τεχνικής σε Κύπρο, Ελλάδα, Σουηδία και Ιταλία.

Ταυτότητα παράστασης

Ιδέα, Xορογραφία, Κείμενα, Eρμηνεία: Παναγιώτης Τοφή

Ζωντανή Μουσική Σύνθεση: Ανδρέας Οικονομίδης

Γαλλική Μετάφραση: Πόπη Κοντολαίμη

Σχεδιασμός Κοστουμιού: Ρέα Ολυμπίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης

Φωτογραφίες Προώθησης: Θεοδώρα Ιακώβου

Φωτογραφίες Παράστασης: Παύλος Βρυωνίδης

Ιδιαίτερες Ευχαριστίες: Crisanto Alonso Arias Benavides

Παρασκευή, 27/9/2024 στις 21:00

Aneesha - Οδός Λύτρωσης (12+), 25´

Μια σόλο παράσταση με θέμα την κακοποίηση, το τραύμα που αφήνει, την πορεία επούλωσης μέχρι τη λύτρωση… Αφιερωμένο στις γυναίκες που είχαν τη δύναμη να ανασηκώσουν τις ρίζες από κάτω τους και να φυτέψουν τις πληγωμένες τους καρδιές, αντικρίζοντας ένα καινούργιο φως. Η παράσταση μιλά στη βαθιά γλώσσα του Butoh, μιας διαφορετικής προσέγγισης του σύγχρονου χορού, στην οποία τα συναισθήματα είναι αυτά που γεννούν την κίνηση.

CCS_social_performances

Η Aneesha αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου το 2012. Από το 2014 χορογραφεί και παρουσιάζει σόλο έργα, με θέματα που πηγάζουν από τον άνθρωπο και την πνευματικότητά του. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Aneesha είναι ότι εκτελεί και χορογραφεί με διαλογιστικό τρόπο. Κύριος στόχος της είναι να επικοινωνήσει βαθύτερες έννοιες και συναισθήματα που αφορούν το εκάστοτε έργο μέσω της δραματουργίας και της κίνησης, η οποία σχετίζεται με το Butoh, τον χορό της ψυχής.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη, Χορογραφία, Περφόρμανς: Aneesha

Δραματουργία: Αντώνης Κατσαρής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης

Φωτογραφία: Sergio Vaccaro

Ευχαριστίες στη Χαρίτσα Μουγιάση

Παρασκευή, 27/9/2024 στις 21:45

Λία Χαράκη - CHANNELS, 40´

Το έργο είναι ένα μικρό παράθυρο μέσα στον κόσμο μιας μεσήλικης γυναίκας από την Κύπρο σήμερα, μέσα από την συνάντηση, τη συνομιλία και τη συνύπαρξη των διαφορετικών σωμάτων της στη σκηνή. Σε μια εποχή ακραίων οικολογικών αλλαγών και υπό τη διαρκή απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, το υποσυνείδητο, το συναισθηματικό, το κινησιολογικό και το δημιουργικό σώμα του ατόμου είναι σε αναζήτηση για την πολυπόθητη ισορροπία. Στο CHANNELS, η περφόρμερ βρίσκει καταφύγιο στο χιούμορ και στην άμεση σύνδεσή της με το κοινό ως υπενθύμιση ότι τουλάχιστον έχουμε o ένας τον άλλον.

CCS_social_performances

Η Λία Χαράκη είναι καλλιτέχνις που δραστηριοποιείται στα πεδία της περφόρμανς, της χορογραφίας, του επινοημένου θεάτρου, και αυτό που η ίδια αποκαλεί επαναλαμβανόμενη ποίηση. Παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί διεθνώς σε φεστιβάλ όπως Φεστιβάλ Αθηνών, Bozar Βrussels, Tanec Praha, Μπιενάλε Βενετίας (εύφημος μνεία για το περίπτερο της Κύπρου και της Λιθουανίας 2014) και έχουν διακριθεί δύο φορές στο ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves. Οι πρακτικές της διδάσκονται σε δομές όπως τo Impuls Τanz στη Βιέννη και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το έργο της The Performance Shop Concept επιλέχθηκε ως μία από τις 25 καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη από το EDN (2016). Το 2005 προέτρεψε τη δημιουργία της Στέγης Χορού Λεμεσού και ήταν πρόεδρος του συμβουλίου της από το 2007 μέχρι το 2024.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη, Δραματουργία, Χορογραφία, Τραγούδι, Ερμηνεία: Λία Χαράκη

Σχεδιασμός Ήχου: Χρίστος Χατζηχρίστου

Σκηνογραφία: Γιώργος Γιάννου

Φώτα: Aλεξάντερ Γιότοβιτς

Τεχνική Διεύθυνση: Γιάγκος Χατζηγιάννης

Εικόνες: Παύλος Βρυωνίδης

Παραγωγή: pelma.lia Haraki

Πληροφορίες

Εισιτήρια: € 8

E-ticket: www.rialto.com.cy

Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00)

Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού - Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και Θέατρο Ριάλτο

Χορηγός Φιλοξενίας: Alinea

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, ΡΙΚ

Στηρίζουν: Στέγη χορού Λεμεσού, Στέγη Χορού Λευκωσίας, Νέα Κίνηση, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Vestnik Kipra

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Open House Festival 2024

Open House Festival 2024

Open House Festival 2024

3ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

3ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

3ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου