«ENGRAM KOKORO» | Στην Ινδία η ομάδα του έργου «HA KO» - Επόμενη στάση η Αθήνα

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 26.9.2024
Το έργο ανεβαίνει από την Selas Dance Company και το πρόγραμμα «ENGRAM KOKORO», που δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες-παιδαγωγούς Μαρία Καμπέρη και Δημήτρη Γιασεμίδη.

Στην Ινδία βρίσκεται αυτές τις μέρες η παραγωγή του έργου «HA KO», καθώς λαμβάνει μέρος στο Durga Puja Art Festival,στην Κολκάτα, όπως και σε άλλες διοργανώσεις στην Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας.

​Το πρόγραμμα της περιοδείας στην Ινδία:

4965839164515936 de6e55b3-f8ac-4d83-afe6-12a6e53fce9d

Σημειώνεται ότι το έργο ανεβαίνει από την Selas Dance Company και το πρόγραμμα «ENGRAM KOKORO», που δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες-παιδαγωγούς Μαρία Καμπέρη και Δημήτρη Γιασεμίδη.

H νέα εκδοχή του «HA KO» θα παρουσιαστεί επίσης στο Παγκόσμιο Συνέδριο WAΑE Global Arts Education Summit, στην Αθήνα.

«HA KO»

Το έργο «HA KO» έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2024 στη Στέγη Χορού Λευκωσίας και έκτοτε σημειώνει μια πορεία εμφανίσεων, όπως στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων ICOM και συγκεκριμένα στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Majestic και στο Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος. Παρουσιάστηκε επίσης στα Βραβεία Νεολαίας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου καθώς και στο Windcraft Fest.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση χοροθεάτρου για παιδιά και ενήλικες, η οποία κινείται εν ώρα υλοποίησής της, προσφέροντας μια περιπατητική εμπειρία στο κοινό.

Αφόρμηση για τη δημιουργία του έργου αποτελεί ο ιαπωνικός μύθος από την ιστορία του Urashima Taro, με επίκεντρο μια ιστορία αγάπης και ένα κουτί. Αποδομώντας την κλασική ιστορία και φέρνοντάς την σε διάλογο με ιστορίες από άλλους πολιτισμούς με παρόμοια θεματική, το έργο καταλήγει στην ανάγνωση της ιστορίας από την πλευρά του κουτιού.

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αναρωτηθούν:

  • Τι θα γινόταν αν ποτέ κανείς δεν άνοιγε αυτό το κουτί; Θα παρέμεινε κλειστό για αιώνες;
  • Αν η εντολή ήταν να ανοίξει οπωσδήποτε το κουτί, θα το άνοιγε κανείς;
  • Αν δημιουργούσαμε το δικό μας κουτί, τι θα είχε μέσα;

Η μουσική, η κίνηση και ο λόγος συνδυάζονται με ένα μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας ένα ισχυρό εργαλείο για την εξερεύνηση των ανθρώπινων συναισθημάτων και των βαθύτερων εσωτερικών μας πόθων. Η αισθητική προσέγγιση ενστερνίζεται την αφαίρεση στην απόδοση του έργου.

Συντελεστές

Χορογραφία: Μαρία Καμπέρη

Μουσική σύνθεση, Performer: Δημήτρης Γιασεμίδης

Χορεύτρια: Μαρία Χρυσοστόμου

Σκηνογραφία: Χρήστος Πασαδάκης

Παραγωγή: Selas Dance Company

«ENGRAM KOKORO»

4965841978499001 image

To πρόγραμμα «ENGRAM KOKORO» έχει δημιουργηθεί από τους καλλιτέχνες-παιδαγωγούς Μαρία Καμπέρη και Δημήτρη Γιασεμίδη με σκοπό να προσφέρουν στους συμμετέχοντες μια μοναδική αισθητική εμπειρία η οποία είναι βιωματική.

Μέσω της κίνησης και της μουσικής οι συμμετέχοντες πειραματίζονται και ενσωματώνουν ιδέες ενστερνιζόμενοι τη δημιουργικότητα και την πιθανολογική σκέψη. Το σώμα καθώς κινείται είναι ένα κείμενο που παράγει λόγους και ως ζωντανό κέντρο αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τους άλλους.

Η σύζευξη μουσικής, ήχων και κινήσεων αποτελει το πεδίο σχεδιασμού και δράσης για τους δυο τους. Oι ίδιοι έχουν αναπτύξει μια μεθοδολογία δημιουργίας ενστερνιζόμενοι τη δημιουργικότητα, την αποδόμηση και τη σύνθεση. Μέσω αυτής σχεδιάζουν εργαστήρια κίνησης και μουσικής για το ευρύ κοινό καθώς και για επαγγελματίες.

Τα εργαστήριά τους έχουν ως βάση τα δικά τους έργα ή έχουν ως αφόρμηση αναξάρτητες θεματικές. Το ενδιαφέρον εστιάζει στους πολλαπλούς τρόπους έκφρασης μιας ιδέας μέσα από το σώμα σε σχέση με τη μουσική και τον χώρο.

[*Θερμές Ευχαριστίες, των διοργανωτών, στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στην Ινδία, στον Πρέσβη κύριο Ευαγόρα Βρυωνίδη καθώς και στον Amitava Bhattacharya για την όλη διοργάνωση. Το ταξίδι επιχορηγείται από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού.]

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συνεχίζεται το Queer Wave 2024 | Το πρόγραμμα των τελευταίων τριών ημερών

Συνεχίζεται το Queer Wave 2024 | Το πρόγραμμα των τελευταίων τριών ημερών

Συνεχίζεται το Queer Wave 2024 | Το πρόγραμμα των τελευταίων τριών ημερών