«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.4.2024
To See Me/ Tugay Kader.
Mια έκθεση σύγχρονης τέχνης έρχεται να «ανατρέψει» το παραδοσιακό πολιτιστικό τοπίο του χωριού

Μία νέα έκθεση άνοιξε τις πόρτες της σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, τα Λεύκαρα. Πρόκειται για την «Purity» η οποία φιλοξενείται στην γκαλερί «t.a.s.©» και συγκεντρώνει 16 Κύπριους καλλιτέχνες από όλες τις γωνιές του νησιού, τους οποίους προσκάλεσε να συμμετάσχουν και να αναδείξουν την έννοια της αγνότητας μέσα από μία γκάμα από ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές.


Η έκθεση

Το χωριό Λεύκαρα, αν και γνωστό για τα κεντήματά του, αυτή τη φορά για μία μεγάλη περίοδο, μέχρι και τις 13 Ιουλίου, φαίνεται πως θα φιλοξενήσει και τον τίτλο του εικαστικού καλέσματος στην αγνότητα μέσα από τη γκαλερί «t.a.s.©». Μία γκαλερί η οποία, αν και μετράει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής, διοργανώνει για πρώτη φορά μία ομαδική έκθεση, η οποία προέκυψε μετά από εκτεταμένη έρευνα της επιμελήτριας Σοφίας Ζλάτα Σεστακόφσκαγια. 

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κάλεσμα της Σοφίας, η οποία έψαξε, ερεύνησε και επισκέφθηκε τα εργαστήρια και τη δουλειά των καλλιτεχνών και αποφάσισε τη συμμετοχή 16 Κύπριων, καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών, ώστε να παρουσιάσουν έργα σε πολλαπλά ύφη. Αναδεικνύοντας έτσι τις διαφορετικές πρακτικές που αναπτύσσονται σήμερα στην Κύπρο, αφού οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες προέρχονται από διάφορες γωνιές του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος είναι οι: Ελίνα Χατζηνικόλα, Βασιλεία Αναξαγόρου, Δανάη Πατσάλου, Ελίνα Ιωάννου, Νικόλας Αντωνίου, Λεύκη Σαββίδου, Τούγι, Αλεύ Άντιλ, Παναγιώτης Δουκανάρης, Κοραλία Στεργίδη, Ουμάι Γιλμάζ Κουτάι, Μαριάντρι, Χρήστος Κυριακίδης, Σωτήρης Καλλής, Τζοάννα Λούκα και Ασλί Μπολαγίρ.

Όσον αφορά τα εκθέματα που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνουν βίντεο-εγκαταστάσεις, περφόρμανς, μικτές τεχνικές, τέχνη βασισμένη σε κείμενα, κλωστές σε καμβά, ζωγραφική και κεραμική. 

Παράληλλες δράσεις

Σημαντικό να αναφερθεί πως η ομαδική αυτή έκθεση, λόγω της συγκέντρωσης και των πολλών Κύπριων δημιουργών, έχει θέσει ως στόχο να φέρει το κοινό πιο κοντά στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή και στην τέχνη. Εξού λοιπόν, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα φιλοξενηθεί και μια σειρά από ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνών, υποστηρικτών των τεχνών και του πολιτισμού, επίσημων φορέων, κατοίκων του χωριού και οποιουδήποτε επιλέξει να εξερευνήσει τα όρια της «αγνότητας», όπως αναφέρει η Σοφία.

Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα εγκαίνια με την περφόρμανς «Bud» της καλλιτέχνιδας Κοραλίας Στεργίδη, ωστόσο ακολουθούν κι άλλες δράσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα ιδιωτικό δείπνο, δύο ομιλίες για την πνευματική αγνότητα με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, ένα πάνελ συζήτησης για τη σεξουαλική αγνότητα και ένα εργαστήρι με αντικείμενα και λέξεις με την καλλιτέχνιδα Λεύκη Σαββίδου. 

Η αγνότητα

Μιλώντας για τη σημασία της θεματικής, η επιμελήτρια Σοφία εξιστορεί πώς εμπνεύστηκε τη θεματική «αγνότητα» κατά τη διάρκεια ενός διαλογισμού. Μετά από συνομιλία της με την αρχιτέκτονα Σεββίνα Φλωρίδου, η Σοφία έμαθε για το «παρθένο» χώμα των χωριών Σαλαμιού και Λεμώνα στην Πάφο και άρχισε να διερωτάται «πώς αυτό το έδαφος μπορεί να είναι ξεχωριστό και διαφορετικό από το υπόλοιπο έδαφος στην Κύπρο». Μετά από έρευνα άρχισε να αμφισβητεί τα όρια του τι θεωρείται αγνό και τι όχι, και ακόμη ποιος το αποφασίζει.

«Η "αγνότητα" είναι μία έννοια που ανήκει στο ενεργητικό, πνευματικό πεδίο. Είναι κάτι προσιτό σε θεούς, θεότητες, ιδέες αλλά και στη συνείδηση. Η μόνη ευκαιρία που έχουν οι άνθρωποι να βιώσουν την αγνότητα είναι σε έναν προσωρινό ενδοιασμό συναισθημάτων που συμβαίνει ακριβώς πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε. Εκείνη τη στιγμή που κοιτάμε ένα έργο τέχνης, πριν είμαστε σε θέση να το αναλύσουμε συνειδητά, όπου και βιώνουμε μια αίσθηση ενθουσιασμού. Αυτό είναι αγνό, όλα όσα ακολουθούν έχουν ήδη επεξεργαστεί από γνώμες», σημειώνει.

«Η ιδέα της αγνότητας αντιτίθεται σ’ αυτό που είναι "ακάθαρτο" και συχνά θεωρείται ως επιθυμητή και ιδεαλιστική ιδιότητα. Δεν είναι ανάμεικτη, διεστραμμένη ή διεφθαρμένη από εξωτερικές δυνάμεις. Αφήνεται στη φυσική, ανέγγιχτη κατάστασή της. Με άλλα λόγια, η αγνότητα είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει ή επηρεαστεί από τον εξωτερικό κόσμο και αντιμετωπίζεται ως κάτι που πρέπει να εκτιμάται και να θαυμάζεται. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που η αγνότητα θα είναι θέμα συζήτησης για τους επόμενους μήνες. Θεωρώ ότι το θέμα της σεξουαλικής, της εθνικής και της πνευματικής αγνότητας είναι τόσο σχετικό για την Κύπρο και επομένως κρίσιμο να επανεξεταστεί», προσθέτει.

Επίσης, στον κόσμο της τέχνης, αναφέρει, υπάρχει μια περιέργεια να εξερευνηθεί η αγνότητα των ιδεών και των προθέσεών μας.

«Είναι άραγε οι ιδέες που προέρχονται από τους δημιουργούς τους που τις καθιστούν αγνές ή συνυπάρχουν σε μια κοινή συλλογικότητα που μας καλούν να τις κάνουμε πραγματικότητα; Και τι χωρίζει κάτι αγνό από κάτι άλλο που δεν είναι; Υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί στην τέχνη, στον ατομικό μας κόσμο και στη συλλογική μας συνείδηση;»

Η έκθεση εξερευνά τις διάφορες πτυχές της αγνότητας που εκφράζονται μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης, όπως το αντιλαμβάνεται ο κάθε καλλιτέχνης. Ανάμεσα στους κύριους πυλώνες που εξερευνώνται είναι η εθνική αγνότητα, η σεξουαλική αγνότητα, η πνευματική αγνότητα και η πολιτιστική αγνότητα.


Για την γκαλερί «t.a.s.©»

Η «t.a.s.©» είναι μια σύγχρονη γκαλερί τέχνης που βρίσκεται στα γραφικά δρομάκια του χωριού Λευκάρων, η οποία άνοιξε το καλοκαίρι του 2023 από το αυστριακό δίδυμο Julian Epok και Christoph Pliessnig. Ο καλλιτέχνης Julian και ο επιχειρηματίας Christoph ένωσαν δυνάμεις για να δημιουργήσουν έναν χώρο που παρουσιάζει τέχνη, δημιουργούς από το νησί και από όλο τον κόσμο και προσφέρει υψηλού επιπέδου εμπειρίες που γιορτάζουν την τέχνη και την κομψότητα ως στάση ζωής.

Μέχρι στιγμής, η γκαλερί έχει φιλοξενήσει δείπνα και εκθέσεις τέχνης ενώ από τον Ιούλιο του 2023 λειτουργεί το πρώτο μπαρ σαμπάνιας στον χώρο της. Ο στόχος της γκαλερί είναι να δώσει παγκόσμια πνοή στην καρδιά του κυπριακού χωριού, γνωστού για τη χειροποίητη τέχνη του και να συνδέσει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία.

Εμπνευσμένη από την ιδέα της εμβληματικής παριζιάνικης μπουτίκ «Colette Mon Amour», η γκαλερί είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός χώρος τέχνης. Οι ιδρυτές δημιούργησαν ένα δικό τους άρωμα για την γκαλερί με μυρωδιές εμπνευσμένες από τη ζωή στο νησί της Μεσογείου, με την υπόσχεση να αφυπνίσει όλες τις αισθήσεις.

Η γκαλερί στα Λεύκαρα έχει στόχο να είναι η πρώτη από μια σειρά εικαστικών χώρων σε όλο τον κόσμο που ο Epok και ο Pliessnig σχεδιάζουν να ανοίξουν. Το ταξίδι «t.a.s.©» αναμένεται να επεκταθεί στη Βιέννη και στο Ντουμπάι φέτος με το άνοιγμα περισσότερων γκαλερί.

Πληροφορίες

Ομαδική έκθεση «Purity» 

Τοποθεσία: Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης t.a.s.© (Τιμίου Σταυρού 4, Πάνω Λεύκαρα, 7700)
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή 13.00-20.00
Διάρκεια Έκθεσης: Μέχρι και τις 13 Ιουλίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το instagram: @t.a.s.xyz

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Παρακαταθήκη στην ιστορία της κυπριακής τέχνης | Εικόνες και σκέψεις της Ελένης Νικήτα

Παρακαταθήκη στην ιστορία της κυπριακής τέχνης | Εικόνες και σκέψεις της Ελένης Νικήτα

Παρακαταθήκη στην ιστορία της κυπριακής τέχνης | Εικόνες και σκέψεις της Ελένης Νικήτα

Τα φύλλα συκής και η λογοκρισία στα έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα

Τα φύλλα συκής και η λογοκρισία στα έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα

Τα φύλλα συκής και η λογοκρισία στα έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα