«Fury tails» | Έκθεση πέντε καλλιτεχνών στις Αποθήκες Παπαδάκη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.12.2024
Οι Κατερίνα Νεοφυτίδου, Ilina Chervonnaya, Ρεβέκκα Ευσταθίου, B.C. Epker και Ευκλείδης Παπαδόπουλος έρχονται μαζί μέσα από τα έργα τους , σε μια συλλογική πράξη προβληματισμού.

Το «fury tails» φέρνει μαζί τα έργα πέντε καλλιτεχνών οι οποίοι εξερευνούν την απρόβλεπτη και μεταμορφωτική φύση της σύγχρονης πραγματικότητας μέσω μιας συλλογικής πράξης προβληματισμού. Εμπνευσμένοι από την τεχνική των Σουρεαλιστών «Exquisite Corpse»*, οι καλλιτέχνες ανταλλάζουν θραύσματα ιδεών των έργων τους, τα οποία συνδέονται ασυνήθιστα το ένα με το άλλο – ουρά με ουρά – σε μια εξελισσόμενη αφήγηση, έτοιμα να αποκαλυφθούν από έναν επιμελή θεατή.

~ai-ea41e527-c96b-4f31-b5c9-95b0fbabec81_

Ο τίτλος του έργου είναι φωνητικά όμοιος με το fairy tales (ιστορίες παραμυθιών) αλλά η αντικατάσταση των λέξεων με το ηχητικά όμοιο «fury tails» (ουρές οργής) ανατρέπει τις παραδοσιακές συσχετίσεις με τέτοιες αφηγήσεις. Ο τίτλος, έτσι, αντανακλά το ρευστό και κατακερματισμένο ψυχο-συναισθηματικό τοπίο της εποχής μας, στο οποίο οι δημιουργικές αφηγηματικές δομές (storytelling) υποβαθμίζονται σε μια περιστασιακή αφήγηση ( = storyselling σύμφωνα με τον σύγχρονο φιλόσοφο Byung Chul Han), αφήνοντάς μας να πλέουμε σε ένα ταραχώδες ρεύμα απρόβλεπτων συνεπειών.

Αν, οι αφηγήσεις μας ρίζωναν στο «είναι», δηλαδή μεταμορφώνοντας το «να είσαι στον κόσμο» στο «να είσαι στο σπίτι», τότε ο θόρυβος της αφήγησης, με τη σειρά του, δημιουργεί ένα αφηγηματικό κενό, που εκδηλώνεται σε σημασιολογικό κενό και απώλεια σημείων αναφοράς.

Η δομή ενός τυπικού παραμυθιού περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια: το ταξίδι του ήρωα σε άλλες πραγματικότητες, την αντιμετώπιση δοκιμασιών, τη συνάντηση με μέντορες, την εκτέλεση καθηκόντων, την επίτευξη της κορύφωσης, τη μεταμόρφωση μέσω βιωμένων εμπειριών και την επιστροφή στο σπίτι με διαφορετική (καλύτερη) ιδιότητα.

Αλλά τι γίνεται όταν η συνήθης δομή του παραμυθιού και οι συνθήκες του έχουν μεταλλαχθεί σημαντικά; Ο σύγχρονος ήρωας/ηρωίδα (κυρίως καταθλιπτικός/ή) – φορτωμένος/η με παραπληροφόρηση, γεμάτος/η από διάφορα θαυματουργά ελιξίρια και κατοικώντας σε δυσλειτουργικούς χώρους – αντιμετωπίζει δοκιμασίες που προκαλούν όχι μόνο την εξυπνάδα και την αντοχή του/της, αλλά και τον ίδιο τον ιστό της πραγματικότητάς του/της. Ποιο μέλλον περιμένει έναν τέτοιο ήρωα/ηρωίδα που πλοηγείται σε αυτό το μπερδεμένο τοπίο; Ποιες παγίδες και προκλήσεις κρύβονται στις σύγχρονες ιστορίες που παραληρούν, μαγεμένες από αλγόριθμους;

Το έργο βασίζεται στις καλλιτεχνικές εξερευνήσεις της χορογραφίας των αποκαλούμενων «ουρών»— Κρυφές κινήσεις δυνάμεως — στον τομέα του σώματος, της αρχιτεκτονικής και των μίντια. Στο πλαίσιο αυτό, οι καλλιτέχνες αναφέρονται στην φιλοσοφική έννοια της πλαστικότητας από τη σύγχρονη Γαλλίδα φιλόσοφο Catherine Malabou ως βασικό στοιχείο που επιτρέπει στα όντα να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να ανοίγονται στο μέλλον. Η Malabou αντιπαραβάλλει την πλαστικότητα με την ευκαμψία, θεωρώντας την τελευταία ως ιδεολογικό προϊόν του καπιταλισμού. Η ευκαμψία είναι η ικανότητα προσαρμογής σε όλα, μειώνοντας το ον σε παθητικό αντικείμενο εξωτερικής επιρροής, σαν πηλό. Η πλαστικότητα, από την άλλη πλευρά, είναι μια ενεργητική ικανότητα αντίστασης και ανταπόκρισης στις εξωτερικές δυνάμεις, διατηρώντας όμως ακεραιότητά. Η πλαστικότητα περιλαμβάνει όχι μόνο την ικανότητα να παίρνεις μορφή, αλλά και να καταστρέφεις τη μορφή, καταφέρνοντας να αντισταθείς στην πλήρη υποταγή στις εξωτερικές επιρροές.

*Exquisite corpse (από τα Γαλλικά «Cadavre exquis») είναι ένα συλλογικό παιχνίδι που αναπτύχθηκε από τους σουρεαλιστές πριν από περίπου έναν αιώνα. Το παιχνίδι αντανακλά την επιθυμία των συμμετεχόντων να συνδυάσουν ασύμβατα στοιχεία σε ένα ενιαίο σύνολο. Θεωρούνταν μια ξεχωριστή τεχνική, όχι μέσο διασκέδασης. Ένα από τα πρωτότυπα θεωρείται το Burime (από τα Γαλλικά «bouts-rimés» που σημαίνει «ρυμμένα τέλη/ουρές») — ένα λογοτεχνικό παιχνίδι που αποτελείται από τη σύνθεση ποιημάτων με δοσμένη ρίμα και θέμα. Συνήθως, γράφονται μερικές γραμμές αρχικά και στη συνέχεια το χαρτί διπλώνεται και περνά στον επόμενο συμμετέχοντα για να συνεχίσει, αφήνοντας μόνο την τελευταία ουρά ορατή.

Εικαστικοί που συμμετέχουν: Κατερίνα Νεοφυτίδου, Ilina Chervonnaya, Ρεβέκκα Ευσταθίου, B.C. Epker, Ευκλείδης Παπαδόπουλος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Λεμεσού, κ. Γιάννη Αρμεύτη, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 19:00

Πληροφορίες

«Fury Tails» | Ομαδική έκθεση

Διάρκεια: 20 Δεκεμβρίου 2024 έως 11 Ιανουαρίου 2025

Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λεμεσού -Αποθήκες Παπαδάκη

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00-18:00 / Σάββατο 10:00-14:00 / Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Είσοδος: Ελεύθερη

Το έργο Fury Tails χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και χορηγείται από τον Δήμο Λεμεσού. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στην Δρ Νάτια Αναξαγόρου, Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών Δήμου Λεμεσού όπως και στον Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λεμεσού- Αποθήκες Παπαδάκη, κ.Γεώργιο Α. Ταξιαρχόπουλο για την υποστήριξή του.

Γραφικά:Βικτώρια Λεωνίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η Θάλασσά μου/Mare Meum»| Έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στη Γκαλερί Gloria

«Η Θάλασσά μου/Mare Meum»| Έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στη Γκαλερί Gloria

«Η Θάλασσά μου/Mare Meum»| Έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στη Γκαλερί Gloria

Topophilia | Έκθεση ζωγραφικής της Τάτιανα Ταβουτζιάν-Φεραχιάν

Topophilia | Έκθεση ζωγραφικής της Τάτιανα Ταβουτζιάν-Φεραχιάν

Topophilia | Έκθεση ζωγραφικής της Τάτιανα Ταβουτζιάν-Φεραχιάν

Καθεστώς καλλιτέχνη: Θα το δούμε να εφαρμόζεται το πολυπόθητο νομοσχέδιο;

Καθεστώς καλλιτέχνη: Θα το δούμε να εφαρμόζεται το πολυπόθητο νομοσχέδιο;

Καθεστώς καλλιτέχνη: Θα το δούμε να εφαρμόζεται το πολυπόθητο νομοσχέδιο;