«Μαζική κλοπή»: Χιλιάδες καλλιτέχνες ζητούν την ακύρωση δημοπρασίας τέχνης AI

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.2.2025
Επιστολή αναφέρει ότι πολλά από τα έργα που πωλούνται από τον οίκο Christie’s έχουν δημιουργηθεί από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης των οποίων η εκπαίδευση βασίστηκε σε έργα ανθρώπινων καλλιτεχνών, χωρίς άδεια.

Χιλιάδες καλλιτέχνες καλούν τον οίκο δημοπρασιών Christie's να ακυρώσει την πώληση έργων τέχνης που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία πίσω από τα έργα διαπράττει «μαζική κλοπή».

Η δημοπρασία Augmented Intelligence έχει περιγραφεί από τον οίκο Christie's ως η πρώτη πώληση που αφιερώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη από μεγάλο οίκο δημοπρασιών και περιλαμβάνει 20 έργα με τιμές που κυμαίνονται από 10.000 έως 250.000 δολάρια για έργα καλλιτεχνών όπως ο Refik Anadol και ο αείμνηστος πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Harold Cohen.

Μια επιστολή που ζητά να καταργηθεί η δημοπρασία έχει λάβει 3.000 υπογραφές, μεταξύ των οποίων από την Karla Ortiz και την Kelly McKernan, οι οποίες μηνύουν εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για τους ισχυρισμούς ότι τα εργαλεία παραγωγής εικόνων των εταιρειών έχουν χρησιμοποιήσει έργα τους χωρίς άδεια.

Η επιστολή αναφέρει: «Πολλά από τα έργα τέχνης που σκοπεύετε να δημοπρατήσετε δημιουργήθηκαν με τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που είναι γνωστό ότι εκπαιδεύτηκαν σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια. Αυτά τα μοντέλα, και οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτά, εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας το έργο τους χωρίς άδεια ή πληρωμή για τη δημιουργία εμπορικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που τους ανταγωνίζονται».

Καλώντας τον οίκο Christie's να ακυρώσει τη δημοπρασία, η οποία ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου, προσθέτει: «Η υποστήριξή σας σε αυτά τα μοντέλα και στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, επιβραβεύει και ενθαρρύνει περαιτέρω τη μαζική κλοπή του έργου ανθρώπινων καλλιτεχνών από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης».

Η χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης - η τεχνολογία που στηρίζει τα chatbots και τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων, όπως τα Stable Diffusion και Midjourney - έχει γίνει πεδίο μάχης μεταξύ δημιουργών και εταιρειών τεχνολογίας, με καλλιτέχνες, συγγραφείς, εκδότες και μουσικές εταιρείες να έχουν ξεκινήσει μια σειρά από αγωγές με τον ισχυρισμό της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Βρετανός συνθέτης Ed Newton-Rex, βασικό πρόσωπο της εκστρατείας των δημιουργικών επαγγελματιών για την προστασία της δουλειάς τους και υπογράφοντας την επιστολή, δήλωσε ότι τουλάχιστον εννέα από τα έργα που εμφανίζονται στη δημοπρασία φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει μοντέλα που έχουν εκπαιδευτεί σε έργα καλλιτεχνών. Ωστόσο, άλλα έργα στη δημοπρασία δεν φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια μοντέλα.

Εκπρόσωπος του οίκου Christie's δήλωσε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις» η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία έργων τέχνης στη δημοπρασία είχε εκπαιδευτεί με βάση τις καταχωρήσεις των καλλιτεχνών.

«Οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται σε αυτή την πώληση έχουν όλοι ισχυρές, υφιστάμενες διεπιστημονικές καλλιτεχνικές πρακτικές, ορισμένοι από τους οποίους αναγνωρίζονται σε κορυφαίες συλλογές μουσείων. Τα έργα σε αυτή τη δημοπρασία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν το έργο τους και στις περισσότερες περιπτώσεις η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με ελεγχόμενο τρόπο, με δεδομένα που εκπαιδεύονται με βάση τις ίδιες τις καταχωρήσεις των καλλιτεχνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ένας Βρετανός καλλιτέχνης του οποίου έργα περιλαμβάνονται στη δημοπρασία, ο Mat Dryhurst, δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει «βαθιά» το θέμα της τέχνης και της τεχνητής νοημοσύνης και απέρριψε τις επικρίσεις της επιστολής. Ένα έργο του Dryhurst και της συζύγου του, Holly Herndon -βασισμένο σε ένα έργο με τίτλο xhairymutantx- πωλείται στη δημοπρασία με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 70.000 και 90.000 δολαρίων.

Ο Dryhurst δήλωσε στον Guardian ότι το έργο τέχνης που δημοπρατείται ήταν μέρος μιας διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο η «έννοια» της συζύγου του εμφανιζόταν σε δημόσια διαθέσιμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

«Αυτό μας ενδιαφέρει και έχουμε φτιάξει πολλά έργα τέχνης που εξερευνούν και προσπαθούν να παρέμβουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως είναι μέσα στα δικαιώματά μας».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι παράνομο να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μοντέλο για να δημιουργήσουμε έργα τέχνης. Δυσανασχετώ που μια σημαντική συζήτηση που θα έπρεπε να επικεντρώνεται στις εταιρείες και την κρατική πολιτική εστιάζεται στους καλλιτέχνες που παλεύουν με την τεχνολογία της εποχής μας».

Η Anadol απέρριψε επίσης την κριτική. Σε ανάρτησή του στο X, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις ήταν συνέπεια «τεμπέλικων πρακτικών κριτικών και υστερίας της καταστροφής».

Πληροφορίες από The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εικαστική ψυχοθεραπεία για άτομα τρίτης ηλικίας: Mια Έρευνα για τη Μοναξιά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Εικαστική ψυχοθεραπεία για άτομα τρίτης ηλικίας: Mια Έρευνα για τη Μοναξιά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Εικαστική ψυχοθεραπεία για άτομα τρίτης ηλικίας: Mια Έρευνα για τη Μοναξιά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Ελλάδα: Απειλητικά mail και τηλεφωνήματα δέχονται η Εθνική Πινακοθήκη και ο καλλιτέχνης τα έργα του οποίου βανδαλίστηκαν

Ελλάδα: Απειλητικά mail και τηλεφωνήματα δέχονται η Εθνική Πινακοθήκη και ο καλλιτέχνης τα έργα του οποίου βανδαλίστηκαν

Ελλάδα: Απειλητικά mail και τηλεφωνήματα δέχονται η Εθνική Πινακοθήκη και ο καλλιτέχνης τα έργα του οποίου βανδαλίστηκαν

Χριστόφορος Κατσαδιώτης | «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Χριστόφορος Κατσαδιώτης | «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Χριστόφορος Κατσαδιώτης | «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

«Νυχτοπεταλούδες»

«Νυχτοπεταλούδες»

«Νυχτοπεταλούδες»