Προκηρύχθηκαν τα επτά σχέδια του «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» με μερικές διαφοροποιήσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.11.2023
Illustration by Tim Enthoven
Όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις και την τελευταία ημερομηνία υποβολής

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» (2021‐2025), έχουν προκηρυχθεί τα 7 τομεακά Σχέδια Επιχορηγήσεων (χρηματοδοτήσεις πολιτιστικών δραστηριοτήτων φορέων και ομάδων φυσικών προσώπων) για τη Λογοτεχνία, τα Εικαστικά, τη Μουσική, τον Χορό, το Θέατρο, τον Παραδοσιακό Πολιτισμό και τον Κινηματογράφο, καθώς επίσης και το ειδικά διαμορφωμένο διατομεακό Σχέδιο για τους πολιτιστικούς δημιουργούς, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2024.

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ»

Το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» (2021-2025) είναι η συνέχεια του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο 2015–2020. Όπως και το προηγούμενο, έτσι και το νέο Πρόγραμμα αποτελεί ξεχωριστό και αυτόνομο πυλώνα της κρατικής πολιτικής για την ανάπτυξη στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος διαμορφώνεται γύρω από τον άξονα της δραστηριοποίησης του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού (Τμήμα) ως χορηγού, δηλ. της δραστηριοποίησης που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο ως του κατ’ εξοχήν δημόσιου φορέα που στηρίζει τις Τέχνες και τον Πολιτισμό με χορηγίες που παραχωρούνται στη βάση ειδικών Σχεδίων, μέσω των οποίων προσφέρεται στοχευμένη οικονομική στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ευρύτερα, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής των σχεδίων της προηγούμενης περιόδο έγιναν διάφορες αλλαγές και αναθεωρήσεις μετά από αξιολόγηση. Επομένως και τα αντίστοιχα Σχέδια του 2024 έτυχαν μερικών διαφοροποιήσεων.

Συγκεκριμένα, στο νέο Πρόγραμμα έχει ενταχθεί () και ένα νέο Σχέδιο ήδη από το 2021, το Σχέδιο Στήριξης Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Δημιουργών. Το Σχέδιο αυτό είναι διατομεακό και απευθύνεται αποκλειστικά στους πολιτιστικούς δημιουργούς που δραστηριοποιούνται ως μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα.

Όσον αφορά τα Σχέδια του Προγράμματος που εφαρμόστηκαν μετά το 2022, οι πιο βασικές αλλαγές και βελτιώσεις που έγιναν είναι οι ακόλουθες:

Α. Αυξήθηκαν τα ποσά που παραχωρούνται για τα ημερήσια επιδόματα συντήρησης, όπως επίσης και ο αριθμός των ημερών για τις οποίες μπορεί να καταβληθεί επίδομα συντήρησης.

Β. Αυξήθηκε το ποσό της πρώτης δόσης που παραχωρείται στους αιτητές (από 60% σε 75%). Γ. Καλύπτονται (σε ποσοστό 5%) οι υπερκεφαλικές δαπάνες των φορέων.

Δ. Οι αιτήσεις των φορέων και των ομάδων φυσικών προσώπων εξετάζονται από επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εξωτερικοί αξιολογητές.

Ε. Καταργήθηκαν οι 3 περίοδοι υποβολής αίτησης για το διατομεακό Σχέδιο «Σχέδιο Στήριξης Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Δημιουργών».

ΣΤ. Έγινε επανασχεδιασμός των Εντύπων Υποβολής Αίτησης (δημιουργήθηκαν ξεχωριστά έντυπα για κάθε κατηγορία δικαιούχων).

Ζ. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά (από το 2024 μόνο ηλεκτρονικά).

Σημειώνεται ότι, το Πρόγραμμα συγκροτεί το βασικό πλαίσιο-κορμό στο οποίο ενσωματώνονται, ως επί μέρους υποπρογράμματα («Σχέδια»), οι τομεακές και θεματικές ενότητες που αποτελούν το πεδίο ανάπτυξης και εφαρμογής χορηγικής πολιτικής από πλευράς του Τμήματος.

Στόχος του Υφυπουργείου, μέσω αυτού του Προγράμματος, είναι η προσφορά ευκαιριών και προοπτικών για την υλοποίηση δημιουργικών και αξιόλογων δραστηριοτήτων, οι οποίες προάγουν και ενισχύουν τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους σκοπούς του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» (2021-2025), καθώς επίσης και τους όρους, κριτήρια, προϋποθέσεις και διαδικασίες που ισχύουν σε σχέση με τα επιμέρους Σχέδια που θα εφαρμοστούν το 2024, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Τμήματος http://www.culture.gov.cy/sxedia, όπου έχουν αναρτηθεί όλα τα έγγραφα (περιλαμβανομένων των Εντύπων Υποβολής Αίτησης) που αφορούν στο Πρόγραμμα.

Πληροφορίες για τις αιτήσεις

Για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων από τα διάφορα επιμέρους Σχέδια του Προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούν τα ειδικά διαμορφωμένα Έντυπα Υποβολής Αίτησης: το ΕΝΤΥΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1 (Έντ. ΠΟΛ. 1) για τους φορείς, το ΕΝΤΥΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2 (Έντ. ΠΟΛ. 2) για τις ομάδες φυσικών προσώπων και το ΕΝΤΥΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3 (Έντ. ΠΟΛ. 3) για τα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σχεδιάστηκαν για την κάθε περίπτωση.

Διευκρινίζεται ότι οι αιτητές μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τα Έντυπα Υποβολής Αίτησης, τους Πίνακες Οικονομικού Απολογισμού και τις Εκθέσεις Αξιολόγησης. Εναλλακτικά, μπορούν να τα συμπληρώνουν και ιδιοχείρως, αφού προηγουμένως τα εκτυπώσουν. Ανεξαρτήτως του τρόπου συμπλήρωσής τους, όλα τα πιο πάνω έντυπα (αιτήσεις, πίνακες, εκθέσεις) πρέπει να υποβάλλονται στο Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού μόνο ηλεκτρονικά (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση: politismos@culture.gov.cy ).

Για τυχόν ερωτήσεις και απορίες σε σχέση με την υποβολή αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται γραπτώς (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) προς τον/την υπεύθυνο/η Λειτουργό για το κάθε ξεχωριστό Σχέδιο. Πληροφορίες αναφορικά με τα ονόματα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υπεύθυνων Λειτουργών υπάρχουν στα Σχέδια.

Τονίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από φορείς και ομάδες φυσικών προσώπων είναι η Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
FANEROMENI24 | «Αναζητώντας την Ευρώπη – Βαρώσι 2024 μ.Χ.»

FANEROMENI24 | «Αναζητώντας την Ευρώπη – Βαρώσι 2024 μ.Χ.»

FANEROMENI24 | «Αναζητώντας την Ευρώπη – Βαρώσι 2024 μ.Χ.»

Τιτανικός: 112 χρόνια μετά βρέθηκε «χαμένο» μπρούτζινο αγαλματίδιο

Τιτανικός: 112 χρόνια μετά βρέθηκε «χαμένο» μπρούτζινο αγαλματίδιο

Τιτανικός: 112 χρόνια μετά βρέθηκε «χαμένο» μπρούτζινο αγαλματίδιο

Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες

Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες

Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες

Ευρωβουλή: Συνέχιση κονδυλίων για ΔΕΑ και Επιτροπή για Πολιτιστική Κληρονομιά

Ευρωβουλή: Συνέχιση κονδυλίων για ΔΕΑ και Επιτροπή για Πολιτιστική Κληρονομιά

Ευρωβουλή: Συνέχιση κονδυλίων για ΔΕΑ και Επιτροπή για Πολιτιστική Κληρονομιά