Σε μια τρίωρη ανασκόπηση ηχητικού, φωτογραφικού, κινηματογραφικού και μιντιακού υλικού, ο συγγραφέας Σωφρόνης Σωφρονίου θα παρουσιάσει μια ενδελεχή ανασκόπηση των διαδικασιών αρχειοθέτησης που είτε διευκόλυναν, είτε καθυστέρησαν την ετοιμασία του νέου του βιβλίου.
Τι μπορεί να αποτελέσει ένα αρχείο; Μέσα από ποιες διαδικασίες μπορεί το υλικό να αποκτήσει υπόσταση;
Λίγα λόγια για τον ίδιο
Ο Σωφρόνης Σωφρονίου σπούδασε ψυχολογία στο Παν. Λευκωσίας και νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη.
Το πρώτο του βιβλίο, «Οι Πρωτόπλαστοι» (Το Ροδακιό), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου και με το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου μυθιστοριογράφου της Εταιρείας Συγγραφέων Ελλάδας. Το δεύτερό του βιβλίο, «Αργός Σίδηρος» (εκδ. Αντίποδες), έχει παρουσιαστεί σε μορφή όπερας και έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά (Zulma Editions, 2023).
Πρόσφατα συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας της Εταιρείας Συγγραφέων της Σανγκάης.
Θκιό Ππαλιές: Αρχείο Κυπριακών Κινημάτων
Το Αρχείο Κυπριακών Κινημάτων (https://movementsarchive.org/doku.php) είναι μια διαρκής προσπάθεια ψηφιοποίησης, δημοσιοποίησης και δωρεάν διαδικτυακής διάθεσης των εκδόσεων των κυπριακών ριζοσπαστικών κινημάτων σε όλο το νησί. Περιλαμβάνει περιοδικά, φυλλάδια, κείμενα, μπροσούρες, ακαδημαϊκά άρθρα και άλλο υλικό. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του το Αρχείο συντήρησε και κατέστησε προσιτά εκατοντάδες έγγραφα από τη ριζοσπαστική παράδοση της Κύπρου, ιδιαίτερα στη μετά το 1974 εποχή, νότια της πράσινης γραμμής.
Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο διατηρήθηκαν τα ντοκουμέντα από τη διάβρωση του χρόνου, αλλά και διαδόθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε ευρύτερο κοινό. Πολλά από αυτά τα έγγραφα θα ήταν κρυμμένα σε προσωπικά ή άλλα αποθετήρια για χρόνια.
Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να τα δουν για πρώτη φορά και να αναλογιστούν ιστορίες και στιγμές του παρελθόντος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αρχεία δεν είναι απλώς μια ουδέτερη συλλογή εγγράφων, αλλά ότι κρύβουν προθέσεις, συναισθήματα, σχέσεις εξουσίας και ηγεμονίας, οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τις πολλαπλές έννοιες του αρχείου στις ανθρώπινες κοινωνίες και ειδικότερα στην Κύπρο.
Το Αρχείο Κυπριακού Κινήματος είναι ωστόσο μονοτροπικό, αποτελείται από μια σειρά εγγράφων που βασίζονται κυρίως σε κείμενο, με περιστασιακό γραφικό υλικό σε συγκεκριμένες εκδόσεις όπως περιοδικά.
Έναρξη διαλόγου και σφυρηλάτηση καλλιτεχνικών εκφράσεων
Υποστηρίζουμε ότι μια ιστορία ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης θα μπορούσε επίσης να συντεθεί από φωτογραφίες, βίντεο, αφηγήσεις βιωμένων εμπειριών, δημοσιεύσεις στον κυρίαρχο τύπο, χαρτογραφήσεις τόπων και εποχών, αρχιτεκτονικές φόρμες, επιλογές μόδας και αισθητικής. Επιπλέον, αυτή η ιστορία αποτελείται επίσης από τη λειτουργική και επίσης συναισθηματική αλληλεπίδρασή μας με όλα αυτά τα υλικά.
Αυτό το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας στοχεύει στην έναρξη διαλόγου και στη σφυρηλάτηση καλλιτεχνικών εκφράσεων σε σχέση με την ιστορία της ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης στο νησί της Κύπρου, όπως αυτό τεκμηριώνεται στο Αρχείο Κυπριακών Κινημάτων.
Οι τρεις επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν και θα εξοικειωθούν με το αρχείο και θα αλληλεπιδράσουν με τις διάφορες ιδέες και προβληματισμούς που ζουν μέσα από αυτό. Στόχος του έργου είναι η αναζωογόνηση και η επέκταση του αρχείου μέσω καλλιτεχνικών μέσων και εκφράσεων, που θα φτάσουν στο ευρύτερο κοινό.
Οι τρεις καλλιτέχνες προέρχονται από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς κλάδους και καλούνται να παρουσιάσουν το αποκορύφωμα της έρευνάς τους στο μέσο της επιλογής τους σε μια ομαδική έκθεση, με δυνατότητα πραγματοποίησης ανεξάρτητων δραστηριοτήτων/ δράσεων/ παραστάσεων σε δημόσιους ή άλλους χώρους.
Το έργο θα προσφέρει επίσης στους επιλεγμένους καλλιτέχνες και στην κοινότητα μια σειρά από σχετικές συνεδρίες και εργαστήρια σχετικά με το αρχείο, την αρχειοθέτηση και άλλα χρήσιμα αναλυτικά εργαλεία.
Οι επιμελητές θα προσκαλέσουν ειδικούς, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς να παραδώσουν αυτά τα εργαστήρια για τους επιλεγμένους καλλιτέχνες.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, κάθε καλλιτέχνης θα δουλέψει το προσωπικό του κομμάτι που θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έργου. Σε συνεργασία με το «Sessions», θα προσφέρουμε τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να χρησιμοποιήσουν έναν χώρο στούντιο στην ΣΠΕΛ καθ' όλη τη διάρκεια του έργου ως ευκαιρία να δημιουργήσουν δεσμούς και συνεργασίες σε μια ευρύτερη κοινότητα καλλιτεχνών, ερευνητών και ακτιβιστών.
Ταυτότητα
Επιμελητές/τριες: Ιουλίτα Τουμαζή, Πάνος Αχνιώτης
Καλλιτέχνες/ιδες: Έμιλυ Δημητρίου, Μπελίντα Παπαβασίλείου, x.ypno