World Press Photo | Παλαιστίνια που θρηνεί τη νεκρή ανιψιά στη φωτογραφία που πήρε το 1ο βραβείο

Τραβήχτηκε από τον φωτορεπόρτερ του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ

Το πρώτο βραβείο του World Press Photo, κέρδισε η φωτογραφία που απαθανατίζει τη στιγμή που μια Παλαιστίνια κρατά στην αγκαλιά της το σώμα της νεκρής ανιψιάς της που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτορεπόρτερ του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ και δείχνει την Ινάς Μαάμαρ να αγκαλιάζει σφιχτά το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, Σάλι, που σκοτώθηκε μαζί με την μητέρα και την αδελφή της από ισραηλινό πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους στη Χαν Γιούνες της Λωρίδας της Γάζας τον Οκτώβριο.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ βρισκόταν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνες στις 17 Οκτωβρίου όταν είδε την 36χρονη Ινάς Αμπού Μαάμαρ στο νεκροτομείο να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σώμα του νεκρού κοριτσιού τυλιγμένο σε σάβανο.

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σάλεμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του World Press Photo. Η φωτογραφία τραβήχτηκε 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα.

«Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε σύγχυση, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο με αγωνία να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους και πρόσεξα αυτήν την γυναίκα που κρατούσε το σώμα του κοριτσιού και δεν το άφηνε».

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ είναι Παλαιστίνιος, 39 ετών, και εργάζεται για το Reuters από το 2003. Έχει κερδίσει και το βραβείο του World Press Photo του 2010. Η γυναίκα του γέννησε το παιδί τους λίγες ημέρες πριν τραβήξει αυτή την φωτογραφία.

«Είναι μία πραγματικά βαθιά συγκινητική εικόνα...Όταν την δεις, με κάποιον τρόπο δεν σου φεύγει από το μυαλό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Φιόνα Σιλντς.

Άλλα βραβεία του διαγωνισμού World Press Photo

Η Νοτιοαφρικανή Lee-Ann Olwage, ντοκιμαντερίστρια και φωτογράφος του περιοδικού GEO, κέρδισε το βραβείο «Ιστορία της Χρονιάς» με το πορτρέτο μίας οικογένειας από την Μαδαγασκάρη που αφηγείται την ζωή με μία γιαγιά που πάσχει από άνοια. «Η ιστορία αυτή ασχολείται με ένα οικουμενικό πρόβλημα υγείας μέσα από το πρίσμα της οικογένειας και της φροντίδας» ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή.

«Οι εικόνες συνδυάζονται με θέρμη και τρυφερότητα, υπενθυμίζοντας την αγάπη και την εγγύτητα που είναι αναγκαίες σε περίοδο πολέμου και επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο φωτογράφος Αλεχάντρο Σεγκάρα από την Βενεζουέλα κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «long terme» με την μονοχρωματικές φωτογραφίες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να διασχίσουν τα νότια σύνορα του Μεξικού και τραβήχτηκαν για τους New York Times/Bloomberg.

Στην κατηγορία «ανοιχτό format»η Ουκρανή Γιούλια Κοσετόβα κέρδισε το βραβείο για την ιστοσελίδα της «που συνδυάζει φωτορεπορτάζ με το στιλ ντοκιμαντέρ του προσωπικού ημερολογίου που δείχνει στον κόσμο τι σημαίνει να ζεις με τον πόλεμο ως καθημερινή πραγματικότητα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση