«Σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες»: Έφυγε λίγο πριν κλείσει τα 100 ο Μίμης Πλέσσας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9:02 πμ Ενημερώθηκε 9:12 πμ
Βαθιά υπόκλιση στον κορυφαίο συνθέτη που έφυγε λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, κλείνοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ελληνική μουσική. Ο μουσικοσυνθέτης με τις αμέτρητες επιτυχίες έφυγε από τη ζωή έχοντας αφήσει πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη

Κι εσύ δεν θα’ σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου, θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι ψυχή μου. Το κοινό ταξίδι ζωής έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε. Ευγνώμων για όλα. Σε ευχαριστώ για όλα. Σε λατρεύω για πάντα». Με αυτά τα λόγια η σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκία Καρρέρ, έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του το πρωινό του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου. Αυθεντικός, δημιουργικός και πολυπράγμων, ο Μίμης Πλέσσας ήταν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Ένας μύθος της μουσικής με αμέτρητες διακρίσεις και δεκάδες χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Ένας ταπεινός και πολυτάλαντος τζέντλεμαν που έβαλε τη σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι, στο θέατρο, στον κινηματογράφο αλλά και στην κλασική και τζαζ μουσική, και αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι. «Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου», «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά», «Τι σου 'κανα και πίνεις», «Τόσα καλοκαίρια», «Ποιος το ξέρει», «Οι χάντρες», «Μα τώρα αγάπη μου», «Η Μυρσίνη βάζει τα άσπρα», «Απόψε σε θέλω», «Μην του μιλάτε του παιδιού», «Άμα δείτε το φεγγάρι», «Η πρώτη μας νύχτα», «Μεθυσ' απόψε το κορίτσι μου», «Πρώτη φορά», «Τα φιλιά», «Έπεφτε βαθιά σιωπή», «Χίλιες βραδιές», «Του αγοριού η καρδιά», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Ξημερώνει Κυριακή», «Κορίτσι στάσου να σου πω», «Όλα δικά σου», «Είμαι γυναίκα του κεφιού», «Πέρα στα παλιά σεράγια», «Πρώτη φορά», «Έκλαψα χτες», «Το κερί μου έλιωσε», «Μια με θέλεις μια με διώχνεις», «Οι μέρες του καλοκαιριού», «Με βρήκε ο ήλιος» και πολλές άλλες συνθέσεις που έγιναν γνωστές, αγαπήθηκαν από τον κόσμο και άφησαν ανεξίτιλο το σημάδι τους στην πολιτιστική κουλτούρα της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο πιο εμπορικός

Συνεργάστηκε με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών (Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου κ.ά.), πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του. Τιμήθηκε επανειλημμένα με πλατινένιους και χρυσούς δίσκος, ενώ με το έργο του «Ο Δρόμος» κατέχει αδιαμφισβήτητα την πρώτη θέση στην ελληνική δισκογραφία. Ο «Δρόμος» είναι ο τίτλος του δίσκου που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1969 από τη Lyra και θεωρείται ο πιο εμπορικός όλων των εποχών στην Ελλάδα, με πάνω από 1.000.000 πωλήσεις. Οι πυκνές από διαδρομές, συνεργασίες και επιτυχίες βιογραφίες του Μίμη Πλέσσα είναι αδύνατον να παραλείψουν το γεγονός πως υπέγραψε τη μουσική (και τα τραγούδια) για περισσότερες από 100 ταινίες, παραμένοντας διαρκώς και υπερπαραγωγικός και ανανεωτής των εγχώριων ακουσμάτων, αλλά και βαθιά λαϊκός.

Η ζωή του

Γεννήθηκε στην Αθήνα από Ζακυνθινό πατέρα και μητέρα από τη Χάλκη των Πριγκηποννήσων. Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή και μετά την Απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε μικρή ηλικία έμαθε να παίζει πιάνο στο σπίτι του, χωρίς ποτέ να κάνει μαθήματα σε ωδείο, και στα δεκαπέντε του χρόνια έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Για να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας έπαιζε μουσική σε αμερικανικές λέσχες και σε εγγλέζικες καντίνες, που τότε λειτουργούσαν στην Αθήνα. Με τη μεσολάβηση μιας γνωριμίας, ο νεαρός Μίμης ταξίδεψε το 1950 στις ΗΠΑ. Είχε αναλάβει να επιβλέψει την αγορά μηχανημάτων που προορίζονταν για να σταθεί ξανά στα πόδια της η κατεστραμμένη οικογενειακή επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας Κάστωρ. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε και σύντομα για να βιοποριστεί, συμμετείχε σε μουσικούς διαγωνισμούς εισπράττοντας τα μικρά έπαθλα που έδιναν. Μέσα από έναν διαγωνισμό του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, κέρδισε το πρώτο βραβείο που συνοδεύονταν από έπαθλο δωρεάν σπουδών μουσικής. Εκείνος, όμως, ζήτησε να αξιοποιήσει το έπαθλο σε σπουδές χημείας κι έτσι πήρε τελικά διδακτορικό από το Cornell University Ithaka New York. Στα χρόνια που ακολούθησαν και πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, γνώρισε σπουδαίους μουσικούς, απέκτησε δική του ραδιοφωνική εκπομπή η οποία μεταδιδόταν σε εθνικό δίκτυο και βρέθηκε στην πέμπτη θέση της λίστας με τους πιο δημοφιλείς πιανίστες των ΗΠΑ. Άρχισε την ενασχόλησή του με τη σύνθεση το 1952 και στα χρόνια που ακολούθησαν η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο και έχει κερδίσει πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις για την καλλιτεχνική του προσφορά.

Το σινεμά

Έγραψε μουσική για πάνω από 100 ελληνικές ταινίες και 11 ξένες, ξεκινώντας το 1959 με την ταινία «Να Πεθερός να Μάλαμα» του Μάριου Νούσια. Η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ ξεκινά το 1960 με την ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» και μέχρι το θάνατο του Φιλοποίμενα Φίνου το 1977 θα υπογράψει 64 συνολικά ταινίες της Φίνος Φιλμ σε όλη την γκάμα των κινηματογραφικών ειδών. Το 1962 υπογράφει το soundtrack για το «Νόμο 4000» του Γιάννη Δαλιανίδη, ξεκινώντας έτσι μια συνεργασία που θα σφραγιστεί με τη μουσική που έγραψε για τα δημοφιλή μιούζικαλ που ακολούθησαν («Γοργόνες και Μάγκες», «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» και άλλα). Πιο γνωστά για τα τραγούδια που παραμένουν στις πρώτες θέσεις των «αγαπημένων» και «κλασικών» ακόμη και σήμερα, τα μιούζικαλ έδωσαν στον Μίμη Πλέσσα την ευκαιρία να φέρει στην Ελλάδα τα τζαζ ακούσματα που έφερε από τα χρόνια του στη Αμερική, ενώ σημαντική και ευτυχώς όχι πλέον υποτιμημένη είναι και η συμβολή του στο ελληνικό νουάρ με μουσικές για το «Εγκλημα στα Παρασκήνια» το 1960, τον «Εφιάλτη» το 1961, τον «Ιλιγγο» του 1963 και πολλά άλλα.

plessas karer

Ο Μίμης Πλέσσας είχε κάνει τρεις γάμους. Ο πρώτος με την Κλειώ Μουζίνα ενώ ήταν ακόμα φαντάρος, ο δεύτερος με την Τζέλλα Πλέσσα με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα, και ο τρίτος με την δημοσιογράφο Λουκίλα Καρρέρ, την γυναίκα της ζωής του που έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος του, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Ελεάνα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εξωτερικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών ο Δημήτρης Χριστοδούλου

Εξωτερικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών ο Δημήτρης Χριστοδούλου

Εξωτερικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών ο Δημήτρης Χριστοδούλου