Ρεκόρ από επισκέπτες δημιουργούς στη 13η έκδοση ISFFC

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 2.10.2023
Οι φετινές εκπλήξεις οι στιγμές που σημάδεψαν και η συμβολή του στην κινηματογραφική τέχνη της χώρας μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνικών διευθυντών του φεστιβάλ, της Αλεξίας Ρόιτερ και του Ιωακείμ Μυλωνά

Ένα πανόραμα από ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικών πρότζεκτ, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί και φέτος στην αίθουσα του Θεάτρου Ριάλτο, στο πλαίσιο της 13ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου, θα προβληθούν επίσης 11 κυπριακές παραγωγές, οι οποίες συμμετέχουν στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και δεκάδες ταινίες από όλο τον κόσμο. Δύο πρόσωπα που βρίσκονται για χρόνια στην καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, οι δύο Κύπριοι σκηνοθέτες, Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς, μιλούν στο «Παράθυρο» για τη φετινή διοργάνωση, τις σημαδιακές στιγμές και τη συμβολή του θεσμού στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης στη χώρα μας.

Από τη 13η έκδοση του ISFFC τι να περιμένουμε;

Κάτι ξεχωριστό, για ακόμα μια φορά, για τους τυχερούς που θα βρεθούν στην τελετή έναρξης στο Ριάλτο. Στα παράλληλα προγράμματα θα έχουμε τις καθιερωμένες πλέον «Κινηματογραφικές αναγνώσεις». Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ελένη Νικοδήμου με επιλογή ταινιών που έχουν να κάνουν με τον έρωτα, την τέχνη και την πολιτική. Επίσης, δύο θεματικά προγράμματα σε επιμέλεια της Χριστιάνας Ιωάννου και του Σπύρου Χαραλάμπους, συνεργατών στην προεπιλογή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Ένα πρόγραμμα με κυπριακά ντοκιμαντέρ, τα οποία έχουν ως κεντρικό άξονά τους την κυπριακή τέχνη, καθώς επίσης μια παρουσίαση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και μία ενημερωτική συνάντηση με το γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη Κύπρου». Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα τρέχει και το εργαστήριο συγγραφής σεναρίου του TSFM. Φέτος, είμαστε ενθουσιασμένοι διότι στο ISFFC 2023 θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ επισκεπτών δημιουργών. Θα έρθουν από όλες τις μεριές του πλανήτη, ακόμα και από την Αυστραλία για να παρευρεθούν στην προβολή της ταινίας τους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο διότι θα δοθεί η ευκαιρία σε δημιουργούς να έρθουν από το εξωτερικό να γνωρίσουν το φεστιβάλ μας, αλλά κυρίως διότι θα δώσει την ευκαιρία στους Κύπριους δημιουργούς να έρθουν σε επαφή μαζί τους και κατ' επέκταση να αναπτυχθεί μια όμορφη ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, ακόμα και η δημιουργία νέων συνεργασιών.

4654760382452950 12 Oct19 210 Short Films (1)

Τι απασχολεί τη φετινή επιλογή ταινιών της διοργάνωσης;

Αναμφίβολα, οι ταινίες αντικατοπτρίζουν κάθε χρόνο τις ανησυχίες και τα βιώματα των νέων δημιουργών, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο, άρα, ακόμα και οι πιο απλές ανθρωποκεντρικές ιστορίες αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε πως αυτές οι καθημερινές ιστορίες αλλά και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η ισότητα τον φύλων, η κλιματική αλλαγή, και το μέλλον απασχολούν διαφορετικές κοινωνίες, από την Ισλανδία και το Καζακστάν, μέχρι την Ινδονησία και την Αυστραλία. Είναι διαχρονικός ο στόχος, επιδιώκουμε τη δημιουργία συναισθημάτων και αναμνήσεων μέσω του κινηματογράφου. Επίσης, μας απασχολεί η εκπαίδευση του κοινού και η ποιοτική ανάπτυξή του, αλλά και η προσέλκυση νέων θεατών και σκηνοθετών.

Λιγότερες φέτος οι κυπριακές παραγωγές, πού οφείλεται αυτό;

Η επιλογή των κυπριακών ταινιών είναι ανάλογη με την παραγωγή της κάθε χρονιάς. Υπάρχει αυξομείωση του αριθμού παραγωγής ταινιών οπότε αυτό αντικατοπτρίζεται αναπόφευκτα και στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα. Υπήρξε χρονιά που είχαν υποβληθεί 40 κυπριακές ταινίες αλλά και χρονιά που υποβλήθηκαν λιγότερες από 30. Κάθε φορά η προκριματική επιτροπή αξιολογεί βάσει πολλών ποιοτικών κριτηρίων τις ταινίες και καταλήγει στις τελικές συμμετοχές.

4652288899675294 18 Oct19 1551 Short Films

Βρίσκεστε για πολλά χρόνια στην καλλιτεχνική διεύθυνση του ISFFC. Πώς συνέβαλε και τι παρατηρείτε στην πορεία του;

Από την πρώτη έκδοση του φεστιβάλ καταλάβαμε τη δίψα του κοινού για ποιοτικό κινηματογράφο, αλλά και για μια εναλλακτική και συνάμα cool κινηματογραφική εμπειρία. Πριν 15-20 χρόνια, η μικρού μήκους ταινία θα έλεγε κανείς πως αποτελούσε ένα σχεδόν άγνωστο είδος οπτικοακουστικής τέχνης. Τώρα έχει πλέον αγαπηθεί πολύ από το κοινό και αυτό φαίνεται και όταν η αίθουσα του Ριάλτο γεμίζει με κοινό και δημιουργούς. Το ISFFC ανήκει πλέον στα κορυφαία της Ευρώπης αφού είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που κάθε χρόνο αυξάνονται οι αιτήσεις συμμετοχής από όλο τον κόσμο αλλά και η επισκεψιμότητα του φεστιβάλ. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της οπτικοακουστικής παιδείας, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων παραγωγής της μικρού μήκους ταινίας, το ISFFC έχει, επίσης, διοργανώσει κατά τη διάρκεια των χρόνων πολλές παρουσιάσεις και εξειδικευμένα εργαστήρια. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με επιτυχία με το «Euro Connection» και το «TSFM», δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που δίνουν ευκαιρίες στους Κύπριους δημιουργούς να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τις ταινίες τους, συμβάλλοντας έτσι στην τοπική παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Η επιτυχία της συνεργασίας με το «Euro Connection» και το φεστιβάλ του Clermont-Ferrand είναι αυταπόδεικτη. Μέχρι στιγμής όλοι οι Κύπριοι σκηνοθέτες και παραγωγοί που έχουν παρουσιάσει τις ιδέες τους εκεί έχουν βρει συμπαραγωγούς και διανομή από εταιρείες στο εξωτερικό και αυτές που έχουν ολοκληρωθεί έχουν κάνει και μεγάλη πορεία συμμετέχοντας σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν στιγμές «πινέζες» που θεωρείτε ότι άφησαν ένα σημάδι στο φεστιβάλ;

Ίσως, οι πιο σημαδιακές για μας να ήταν η προβολή προγράμματος τρισδιάστατων αβάν γκαρντ ταινιών μικρού μήκους, ένα πολύ σπάνιο πρόγραμμα που προβλήθηκε πρώτα στο φεστιβάλ του Βερολίνου και μετά στο ISFFC. Και η μεσονύκτια προβολή εν πλω που έγινε πάνω σε ένα μεγάλο καταμαράν, στα ανοικτά της Λεμεσού. Σίγουρα υπήρξαν πολλές στιγμές και πρόσωπα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε. Διαχρονικά έχουμε σημαντικές προσωπικότητες από τον διεθνή κινηματογραφικό και φεστιβαλικό χώρο. Οι ταινίες που μας έχουν σημαδέψει και που έχουμε αγαπήσει είναι πάρα πολλές… και κάθε χρόνο αυξάνονται. Παράλληλες εκδηλώσεις έχουν επίσης γίνει πολλές, ας μιλήσουμε όμως για κάτι πρόσφατο. Την έκδοση του 2020, η οποία έλαβε χώρα εν μέσω πανδημίας και αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Τα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο είχαν προχωρήσει σε διαδικτυακές εκδόσεις και εμείς βρισκόμασταν σε ένα μεγάλο δίλημμα. Ο κόσμος έστειλε μνήματα και ρώταγε αν θα γίνει το φεστιβάλ με φυσική παρουσία. Μετά από πολλή σκέψη, ωστόσο, είχαμε αποφασίσει να αποτελέσουμε την εξαίρεση και να γίνει η έκδοση του φεστιβάλ με φυσική παρουσία, αλλά με πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών. Όλος ο οργανισμός κινητοποιήθηκε και πραγματοποιήσαμε τις προβολές δίνοντας έμφαση στην υγειονομική ασφάλεια. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική και θυμόμαστε ότι οι αιτήσεις για εισιτήρια ήταν πολύ περισσότερες από τη διαθεσιμότητα. Αυτό ήταν επίσης ένα σημάδι και μία σημαντική στιγμή του φεστιβάλ, η οποία έδειξε τη δίψα του κοινού και των δημιουργών γι' αυτή την εβδομάδα προβολών και αυτό αποτελεί για μας και όλη την ομάδα του ISFFC μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

4652289570217540 09 Oct21 605 Short Films

Ένα «λεμεσιανό» φεστιβάλ πώς ταξιδεύει στις άλλες πόλεις;

Το φεστιβάλ ταξιδεύει κάθε χρόνο στη Λευκωσία στο πλαίσιο του «Short Film Day» στις 21 Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας όλες τις βραβευμένες ταινίες. Κάθε καλοκαίρι παρουσιάζει το ίδιο πρόγραμμα στη Λάρνακα σε συνεργασία με τον «Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου Λάρνακας». Επίσης, όλο το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα προβάλλεται κάθε χρόνο σε συνεργασία τον «Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας». Στο παρελθόν έχουν γίνει προβολές σε διάφορες πόλεις και ορεινά χωριά. Στόχος είναι το φεστιβάλ να έχει ένα ολόχρονο ταξίδι και δράση εντός της χώρας.

Υπήρξε μια προσπάθεια με το ΡΙΚ για προβολή ταινιών του ISFFC, θα δούμε κάτι παρόμοιο ή σε κάποια πλατφόρμα;

Με το ΡΙΚ συνεργαστήκαμε στη δημιουργία προγραμμάτων με άξονα την προβολή της κυπριακής ταινίας μικρού μήκους. Σίγουρα θα θέλαμε να επαναληφθεί στο μέλλον όταν μαζευτεί αρκετός αριθμός ταινιών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγινε και μία προσπάθεια από μια ομάδα σκηνοθετών, η οποία δημιούργησε ένα κανάλι στο vimeo όπου πάρα πολλοί δημιουργοί διέθεσαν τις ταινίες τους δωρεάν. Αυτό είναι ανοικτό στο κοινό και αξίζει τον κόπο να το επισκεφτούν όλοι σε αυτό τον σύνδεσμο: vimeo.com/channels/filmsfromcyprus

INFO:

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου | 07-13 Οκτωβρίου 2023 στο Θέατρο Ριάλτο, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός.

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, FB: Int'l Short Film Festival of Cyprus, IG: @isffc_filmfestival

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Garrick Club | Στινγκ, Στίβεν Φράι και άλλοι καλλιτέχνες ζητούν να δεχτεί γυναίκες

Garrick Club | Στινγκ, Στίβεν Φράι και άλλοι καλλιτέχνες ζητούν να δεχτεί γυναίκες

Garrick Club | Στινγκ, Στίβεν Φράι και άλλοι καλλιτέχνες ζητούν να δεχτεί γυναίκες

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»