«Διαζύγιο αλά ιταλικά» | Η δεύτερη ταινία της Κινηματογραφικής Λέσχης στην Πάφο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 29.11.2023
Την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Η έβδομη σφραγίδα», του Ingmar Bergman

Με την προβολή της ταινίας «Διαζύγιο αλά ιταλικά», που είχε γυριστεί το 1962, σε σκηνοθεσία του Πιέτρο Τζέρμι, συνεχίστηκε το βράδυ της Τρίτης η πολιτιστική δραστηριότητα της κινηματογραφικής λέσχης στην Πάφο στο Αττικόν. Η επιλογή έγινε από τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου, ενώ τη δραστηριότητα αυτή αναλαμβάνουν ο Δήμος Πάφου και η Κυπριακή Ταινιοθήκη.

Όπως αναφέρθηκε από τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου το σενάριο έγραψε ο ίδιος ο Τζέρμι σε συνεργασία με τους Έννιο Ντε Κοντσίνι, Αλφρέντο Τζαννέττι και Ατζένορε Ινκρότσι, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το μυθιστόρημα του Τζοβάννι Αρπίνο Un delitto d'onore.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Μαρσέλλο Μαστρογιάννι, Ντανιέλλα Ρόκκα, Στεφανία Σαντρέλι, Λάντο Μπουτζάνκα και Λεοπόλντο Τριέστε. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1962 και βραβεύτηκε με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθου και το σενάριο, η ταινία σατιρίζει τις συνήθειες και τη νοοτροπία του ιταλικού νότου. Ο Φέφε, ένας πλούσιος Σικελός (Μαρσέλλο Μαστρογιάννι) βαρέθηκε τη γυναίκα του και θέλει να την απαλλαγεί για να παντρευτεί τη νεαρή και όμορφη εξαδέλφη του (Στεφάνια Σαντρέλλι).

Ο ιταλικός νόμος, δεν επιτρέπει το διαζύγιο, αλλά δικαιολογεί το φόνο όταν διαπράττεται για ζητήματα τιμής. Ο Φέφε λοιπόν προσπαθεί να βρει εραστή για τη σύζυγό του για να την πιάσει στα πράσα, ενώ τον απατά, και να τη σκοτώσει.

Ο Πιέτρο Τζέρμι ασκεί με την κωμωδία του μια σκληρή κριτική στο ιταλικό κράτος, που δεν επιτρέπει το διαζύγιο, αλλά και στην καθολική εκκλησία, η οποία αρνείται να αποδεχτεί τις πραγματικότητες της σύγχρονης ζωής.

Σχετικά με τον Μαρσέλλο Μαστρογιάννι, τον Ιταλό ηθοποιό, που πρωταγωνιστεί στην ταινία Dolce Vita, αλλά και σε πάνω από τις μισές ενδιαφέρουσες ιταλικές ταινίες τα τελευταία χρόνια, ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε πως υπερβαίνει εαυτό του σαν κωμικός ηθοποιός στο "Διαζύγιο αλά Ιταλικά". Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Germi, συνέχισε ο κ. Χρυσάνθου, με την έξυπνη ροή των διπλοτυπιών του σμίγει ευφυώς τις εικόνες των φονικών φαντασιώσεων του ήρωα του με τη ρουτινιάρικη καθημερινότητα του ληθαργικού και γκρινιάρικου σπιτιού του. Ο Germi φτιάχνει μια λαμπρή μαύρη κωμωδία γύρω από πολλές πλευρές της ζωής στη Σικελία με αφετηρία το σεξουαλικό, την τιμή και το έγκλημα, κατέληξε.

Μετά από την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση.

Οι προβολές γίνονται κάθε Τρίτη στις 19.30 στον κινηματογράφο Αττικόν και η είσοδος είναι δωρεάν. Όλες οι ταινίες θα είναι στην πρωτότυπη γλώσσα και θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Η έβδομη σφραγίδα», του Ingmar Bergman (Σουηδία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»