Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 6.1.2024
Για το πρώτο Σαββατοκύριακο της νέας χρονιάς, επιλέξαμε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που αφορούν τον πολιτισμό και προσεγγίζουν παραγωγές από τη θεατρική, την εικαστική μέχρι και τη μουσική σκηνή, ενώ ανοίγουμε ένα παράθυρο στη λογοτεχνία και το μεταχειρισμένο βιβλίο

«Το τέρας έρχεται» στις Αποθήκες ΘΟΚ

«Το τέρας έρχεται» αποτελεί ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο νεανικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, το οποίο εκδόθηκε το 2011. Διασκευάστηκε για το θέατρο έντεκα χρόνια αργότερα για λογαριασμό του «Old Vic Theatre» από τους δημιουργούς Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, σε δημιουργική σύμπραξη με τον θίασο. Στη θεατρική σκηνή της Κύπρου, η Ειρήνη Ανδρέου και ο Γιάννης Καραούλης υλοποιούν ένα σκηνικό εγχείρημα που διαπραγματεύεται το πέρασμα από την πραγματικότητα στη φαντασία. Η δημιουργική ομάδα και οι ηθοποιοί επιχειρούν να δώσουν φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση. Ένα έργο που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου.

Σάββατο 06/01, 20.30 & Κυριακή 07/01, 18.00 | Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία

«Playground» στην γκαλερί Eins

H Γκαλερί Eins παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Μελέτιου Μελετίου στην Κύπρο, με τίτλο «Playground» σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου. Το «Playground» ενεργοποιεί με περιπετειώδη τρόπο την αίσθηση της εξερεύνησης και του παιχνιδιού. Μεταξύ επικινδυνότητας και απόλαυσης, επιθετικών επιφανειών που κάμπτονται και που η αρχική εντύπωσή τους αντιστρέφεται. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει συνθέσεις που καταλαμβάνουν τις επιφάνειες του εκθεσιακού χώρου και μοιάζουν να αναπτύσσονται, να εξαπλώνονται, να συγκροτούν ενότητες και να αυτονομούνται σε ένα παιχνίδι ισορροπιών. Ο Μελετίου επιμένει στη σημασία του παιχνιδιού και της ευχαρίστησης ακόμα και σε καταστάσεις που αυτές οι λέξεις φαίνονται αδιανόητες. Στην έκθεση, το επιθετικό αστικό περιβάλλον γίνεται ορατό με παιγνιώδη διάθεση. Μέσα από το πρίσμα μιας επικίνδυνης «παιδικής χαράς», ο καλλιτέχνης επιστρέφει στις εννοιολογήσεις της παιδικής ηλικίας, θεματική που τον απασχολεί σε ένα ευρύ φάσμα του έργου του. Έπειτα από την ατομική του παρουσίαση στο «Fondazione Pastificio Cerere», στη Ρώμη, ο Μελετίου εξελίσσει αποφασιστικά το σώμα δουλειάς του πάνω στις δυνατότητες ή τις αποτυχίες φορμαλιστικής επαναδιεκδίκησης και την οικειοποίηση της εχθρικής αρχιτεκτονικής, την ικανότητα να αλλάζουμε νόημα ή να παρακάμπτουμε δημιουργικά ενσταλαγμένες στις μορφές εξουσίες. Στο «Playground» λοιπόν, δημιουργεί έναν χώρο που επιβάλλει μια κυκλική πορεία χωρίς γωνιές. Μετατρέπει τα έντονα εχθρικά μοτίβα σε χρωματιστά έργα που αλλοιώνουν την αρχική χρησιμότητά τους. Μεταφέρει, στο κοινό, τον ενθουσιασμό που θέτει το χωρικό πλαίσιο, και μέσω του τίτλου, ως ετεροτοπία αλλά και τόπο διαπραγμάτευσης εξουσιών. Εξερευνά την παραδοξότητα του παιδικού, τη μίμηση, την αναπαραγωγή αλλά και τις δυνατότητες αντίστασης στις δεδομένες δομές, την αναπροσαρμογή και τη χαρά της ανατροπής.

Σάββατο 06/01, 11.00 - 14.00 | Γκαλερί Eins, Λεμεσός

«Future is Νow» στην εντός των τειχών Λευκωσία

Πιστή στο ραντεβού της, η γκαλερί «Isnotgallery» που βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, έχει υποδεχθεί τον νέο χρόνο με μια σειρά εξαιρετικών έργων τέχνης, από καταξιωμένους Κύπριους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες. Τα έργα σύγχρονης ζωγραφικής, γλυπτικής αλλά και κεραμικής έχουν επιλεχθεί από την ομάδα της Isnotgallery, ώστε να συνθέτουν και να παρουσιάζουν μια μικρή εικόνα των τάσεων της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πωλητήριο της γκαλερί διατίθενται έργα μικρών διαστάσεων σε χαμηλές τιμές, ιδανικά για δώρα. Επισκεφθείτε την γκαλερί σε μία από τις βόλτες, που μπορείτε να κάνετε στα σοκάκια πίσω από την πύλη Αμμοχώστου. Σήμερα η γκαλερί ανοίγει στις 10.00 το πρωί και κλείνει τις πόρτες της η ώρα 5.00 το απόγευμα. Αύριο, η τελευταία μέρα παρουσίας των έργων στον εκθεσιακό χώρο, από τις 11.00 μέχρι τις 17.00.

Σάββατο 06/01, 10.00-17.00 & Κυριακή 07/01, 11.00-17.00 | «Isnotgallery», Λευκωσία

«Δίχως ρεύμα» στο Καφενείο Πρόζακ

Η μουσική παράσταση με τίτλο «Δίχως ρεύμα», στηρίζεται απόλυτα στην ηχητική του χώρου χωρίς ρεύμα και ενισχύσεις και επιστρέφει σήμερα για ένα μουσικό ταξίδι στο Καφενείο Πρόζακ. Σε αυτήν, θα παρουσιαστούν κομμάτια της Άννας Χρυσάνθου, ενορχηστρωμένα για κιθάρα και τσέλο, όπως επίσης και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, των Σαββόπουλου, Παυλίδη, Αγγελάκα, Μποφίλιου, Μαρίζα, και του πάντοτε αγαπημένου Μάνου Λοΐζου. Επίσης, μετά από αρκετό καιρό, το πρόγραμμα θα έχει και ξένα κομμάτια από τον Leonard Cohen και Doris Day. Επί «σκηνής» η ερμηνεύτρια Άννα Χρυσάνθου στο τσέλο με την Αγγελίνα Κωνσταντίνου, και στις κιθάρα, λαούτο και φωνή ο Δημήτρης Παναγή.

Σάββατο 06/01, 20.30 | Καφενείο Πρόζακ, Λευκωσία

«Buy a book - save a stray» στο «Υφαντουργείο»

Το παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου που έγινε πια θεσμός και συνεισφέρει στον εθελοντικό φιλοζωικό σύνδεσμο PAWS (Protecting Animals Without Shelter), διοργανώνεται και πάλι σε συνεργασία με το «Υφαντουργείο» αυτό το Σαββατοκύριακο. Στον χώρο του «Υφαντουργείο», θα υπάρχουν αμέτρητα νέα και μεταχειρισμένα βιβλία, τα οποία θα πωλούνται από ένα μέχρι πέντε ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλα τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση του συνδέσμου για τα ιατρικά και άλλα έξοδα των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται υπό την προστασία του PAWS. Εάν έχετε βιβλία για να δωρίσετε μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 99769011.

Σάββατο & Κυριακή 06-07/01, 11.00-18.00, | «Υφαντουργείο», εντός των τειχών Λευκωσία

«Η επίσκεψη της γηραίας κυρίας» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

Ο Νεόφυτος Ταλιώτης επέστρεψε στον ΘΟΚ για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην κρατική σκηνή, μετά την εμβληματική παράσταση του 1988. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα έργα που γράφτηκαν μέσα στον 20ό αιώνα και πραγματεύεται τη δύναμη του χρήματος και την κοινωνική διαφθορά. Το έργο διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη, το Γκίλεν, κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, όπου καταφθάνει η Κλερ Ζαχανασιάν. Η ίδια επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο της ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας και δημιουργεί μεγάλη αναταραχή, αφού οι κάτοικοι βλέπουν στο πρόσωπό της τον μοναδικό τους σωτήρα. Έτσι, η άλλοτε ευημερούσα πόλη τώρα βυθίζεται στην ανέχεια της πάμπλουτης Κλερ, η οποία υπόσχεται να τους προσφέρει απεριόριστο πλούτο, υπό έναν και μόνο όρο: τη δολοφονία, από κάποιο μέλος της κοινότητας, του Άλφρεντ Ιλ, του πρώην εραστή της, που την αρνήθηκε και την εγκατέλειψε με ένα παιδί. Η πρόκληση υποχρεώνει μια ολόκληρη κοινότητα να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική και το κέρδος.​ Στην παραγωγή συμπράττουν ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελή, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης καθώς και ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, με την Αννίτα Σαντοριναίου και τον Σταύρο Λούρα στους δύο κεντρικούς ρόλους.​

Κυριακή 07/01, 18.00 | Κεντρική σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ακυρώθηκε το World Voices Festival 2024 που είχε στο πρόγραμμά του Παλαιστίνιους συγγραφείς

Ακυρώθηκε το World Voices Festival 2024 που είχε στο πρόγραμμά του Παλαιστίνιους συγγραφείς

Ακυρώθηκε το World Voices Festival 2024 που είχε στο πρόγραμμά του Παλαιστίνιους συγγραφείς

Ρωσική Ένωση Βιβλίου | Η αστυνομία βιβλίων στη Ρωσία και η «γκέι προπαγάνδα»

Ρωσική Ένωση Βιβλίου | Η αστυνομία βιβλίων στη Ρωσία και η «γκέι προπαγάνδα»

Ρωσική Ένωση Βιβλίου | Η αστυνομία βιβλίων στη Ρωσία και η «γκέι προπαγάνδα»

«Αναζητώντας το ΦΙ» | Παρουσιάζεται στις 29 Μαΐου στο «Ξυδάδικο»

«Αναζητώντας το ΦΙ» | Παρουσιάζεται στις 29 Μαΐου στο «Ξυδάδικο»

«Αναζητώντας το ΦΙ» | Παρουσιάζεται στις 29 Μαΐου στο «Ξυδάδικο»

Το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας σε Παλαιστίνιο φυλακισμένο στο Ισραήλ

Το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας σε Παλαιστίνιο φυλακισμένο στο Ισραήλ

Το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας σε Παλαιστίνιο φυλακισμένο στο Ισραήλ