«Η Gen Z ΠεζοΓράφει» σήμερα στις 19.30

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.3.2024
Λίγα λόγια για τους πέντε συμμετέχοντες και τη συνομιλία που θα λάβει χώρα στο Ξυδάδικο, στη Λεμεσό.

Το Βιβλιοτρόπιο καλεί το κοινό σε μία συνομιλία μεταξύ τριών νέων συγγραφέων της γενιάς Z και της βραβευμένης Κύπριας συγγραφέως Μαρίας Α. Ιωάννου, σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στο Ξυδάδικο, στη Λεμεσό. Στη συζήτηση παρεμβαίνει η ποιήτρια Έρινα Χαραλάμπους.

Πρόκειται για μία δράση που εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Άξια Λόγου» που έχει ετοιμάσει για τη φετινή χρονιά το Βιβλιοτρόπιο και εστιάζει το ενδιαφέρον του στον χρόνο, τη μνήμη και την επαναδιαπραγμάτευση του παρελθόντος μέσα από τη λογοτεχνία.

Στην εποχή της εικόνας, της ταχύτητας και της αδιάκοπης συσσώρευσης πληροφοριών, η λογοτεχνική διαχείριση του χρόνου και η επαναδιαπραγμάτευση της μνήμης από τη νέα γενιά λογοτεχνών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με ποιους τρόπους διαχειρίζεται λογοτεχνικά τον χρόνο και τη μνήμη η Gen Z; Τι είναι αυτό που ωθεί σήμερα νέους λογοτέχνες / νέες λογοτέχνιδες να ξεκινήσουν έναν αγώνα με τις λέξεις για να παραγάγουν καινούργια λογοτεχνικά έργα; Από πού αντλούν την έμπνευσή τους; Ποια είναι η σχέση τους με τη γλώσσα; Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το δικό τους λογοτεχνικό ύφος; Πώς διαχειρίζονται λογοτεχνικά τη μνήμη και τον χρόνο;

Το Βιβλιοτρόπιο στρέφει λοιπόν την προσοχή του στη νέα γενιά λογοτεχνών και προσκαλεί τους συγγραφείς Χάρη Καλαϊτζίδη (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου «Μένη Κουμανταρέα», υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου για το έτος 2023), Μιχάλη Μαλανδράκη (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου 2020) και Φοίβο Οικονομίδη (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου 2021) για μια συνομιλία με την Κύπρια βραβευμένη συγγραφέα Μαρία Α. Ιωάννου (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2023) σχετικά με τη γραφή και τη λειτουργία της λογοτεχνίας στη σημερινή εποχή σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη συζήτηση παρεμβαίνει η ποιήτρια Έρινα Χαραλάμπους.

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Μιχάλης Μαλανδράκης (Ελλάδα) – Συγγραφέας

Ο Μιχάλης Μαλανδράκης γεννήθηκε το 1996 στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά και της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου. Εργάζεται στο Τμήμα Μυθοπλασίας της Ε.Ρ.Τ. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Patriot (2019, εκδόσεις Πόλις) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (εξ’ ημισείας). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους.

Χάρης Καλαϊτζίδης (Ελλάδα) – Συγγραφέας

Ο Χάρης Καλαϊτζίδης γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Royal Holloway. Αρθρογραφεί με τη στήλη Ιλεκτρίσιτυ στη LiFO, ενώ θεωρητικά και πολιτικά κείμενά του μπορούν να βρεθούν σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Πολεμική Μηχανή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας.

Φοίβος Οικονομίδης (Ελλάδα) – Συγγραφέας

Ο Φοίβος Οικονομίδης γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, συγγραφέας, κειμενογράφος και σεναριογράφος. Το πρώτο του μυθιστόρημα Βορράς(2020, εκδ. Εστία) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2021. Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφορεί επίσης η ποιητική του συλλογή Ένα Εκατομμύριο Μέρες Ύπνος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Καψαλάκη.

Μαρία Α. Ιωάννου (Κύπρος) – Συγγραφέας

Η Μαρία Α. Ιωάννου γεννήθηκε το 1982 στη Λεμεσό. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Reading και εκπόνησε μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορική διατριβή πάνω στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα και τη δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια King’s College London και University of Winchester. Διηγήματά της έχουν διακριθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2013 ίδρυσε το διαθεματικό φεστιβάλ λογοτεχνίας Σαρδάμ.

Έγραψε τα βιβλία: Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας (Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011 – Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη), Καζάνι (Εκδόσεις Νεφέλη 2015 – υποψήφιο για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα), Θέλω πίσω το κεφάλι μου (Εκδόσεις Μικρόκυκλος 2016), Η μύγα κι η κανάτα (Εκδόσεις Πατάκη 2019 – εικονογράφηση: Φίλιππος Θεοδωρίδης), Οι Ενδιάμεσοι (Εκδόσεις Νεφέλη 2022 – Κρατικό Βραβείο Διηγήματος). Περισσότερες πληροφορίες - www.maria-alpha-ioannou.com.

Έρινα Χαραλάμπους (Κύπρος) – Ποιήτρια

Η Έρινα Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Πάφο το 1980. Ζει στη Λευκωσία. Έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία Πλεκτάνη (Θράκα 2020) και ΤΑΥ: είκοσι οκτώ ριπές και ένα πολεμικό ανακοινωθέν (Θράκα 2022).

Πληροφορίες

«Η Gen Z ΠεζοΓράφει» | Βιβλιοτρόπιο
Ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, 19.30
Χώρος: Ξυδάδικο, Λεμεσός
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99667599

Χορηγοί: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού – Υφυπουργείο Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Δήμου Λεμεσού
Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη