Δεν είναι φίλοι του βιβλίου οι Κύπριοι: Στην προτελευταία θέση η Κύπρος στην ΕΕ

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.8.2024
Η πρόταση A Collective Library Project by Phytorio, Yours Faithfully είναι μια συλλογική δράση από τα μέλη και τους φίλους του Φυτωρίου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, λοιπόν, μόνο το 33,1% των πολιτών της Κύπρου επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία.

Την προτελευταία θέση καταλαμβάνει η Κύπρος σε πίνακα που παρουσιάζει τους Ευρωπαίους βιβλιοφάγους και μη. Σημειώνεται ότι, ο πίνακας εντάσσεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης κατά το 2022, καθώς αναδημοσιεύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλιόφιλων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, λοιπόν, μόνο το 33,1% των πολιτών της Κύπρου επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία. Αυτό κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη από το τέλος στον πίνακα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την πρωτιά με τους περισσότερους βιβλιοφάγους, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, παίρνει το Λουξεμβούργο, καθώς κατέχει υψηλότερο ποσοστό ατόμων που είχαν διαβάσει βιβλία τους 12 μήνες πριν από την έρευνα, με 75,2%. Ακολουθεί η Δανία με ποσοστό που αγγίζει το 72,1% και ύστερα η Εσθονία με 70,7%. Υψηλά ποσοστά, επίσης, παίρνουν οι χώρες μέλη του Σένγκεν, Ελβετία (81%) και Νορβηγία (71%).

Στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό, εκτός της Κύπρου, βρίσκεται η Ρουμανία η οποία καταλαμβάνει την τελευταία θέση με ποσοστό 29.5%. Μία θέση πιο πάνω από την Κύπρο βρίσκεται η Ιταλία.

Δείτε τον πίνακα:

4934767273530402 image

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, το 2022, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC), το 52,8% του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι διάβασε βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες.

Η νεότερη ομάδα, ηλικίας 16-29 ετών, διάβασε περισσότερο και κατέχει ποσοστό 60,1%, σε σύγκριση με τις ηλικίες 30 έως 54 ετών (53,5%), 55 έως 64 ετών (52,6%) και 65 ετών και άνω (47,2%).

Οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο

Επιπλέον, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες φαίνεται πως οι γυναίκες στην ΕΕ διαβάζουν περισσότερα βιβλία (60,5%) από τους άνδρες (44,5%). Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε και όταν εξετάστηκε ο αριθμός των βιβλίων που διαβάστηκαν: το 28,8% των γυναικών και το 24,8% των ανδρών διάβασαν λιγότερα από 5 βιβλία, το 14,3% των γυναικών και το 9,8% των ανδρών διάβασαν 5-9 βιβλία, ενώ το 17,4% των γυναικών και το 9,9% των ανδρών διάβασαν 10 ή περισσότερα βιβλία.

Πληροφορίες από ec.europa.eu/eurostat

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η «had singing birds on me» ιχνηλατεί την πορεία του Μεχμέτ Γιασίν

Η «had singing birds on me» ιχνηλατεί την πορεία του Μεχμέτ Γιασίν

Η «had singing birds on me» ιχνηλατεί την πορεία του Μεχμέτ Γιασίν