«Ageless» | Με το χάδι πυξίδα προς την πνευματική απελευθέρωση

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.1.2024
Ο «Freedom Candlemaker» μιλά στο «Π» για την πρώτη παγκύπρια παρουσίαση του νέου του δίσκου στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας και τις έννοιες που πραγματεύεται μέσα από ένα ηχητικό ταξίδι που περνάει από συναισθηματικούς διαδρόμους

Ένα ταλέντο της κυπριακής μουσικής δημιουργίας παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη την καινούργια δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Αgeless» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Ο συνθέτης και ερμηνευτής, γνωστός ως «Freedom Candlemaker», ο οποίος βρίσκεται πίσω από αρκετές ιδέες και κυπριακές μουσικές παραγωγές δημιουργεί ξανά ένα ιδιαίτερο και ονειρικό ηχητικό ταξίδι το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι βρεθούν στις 12 Ιανουαρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. 

Με αφορμή τη νέα δουλειά του και την παράσταση που «υφαίνει» μέσα από τον δίσκο «Ageless», ο «Freedom Candlemaker» μιλά στο «Π» και μοιράζεται μερικά απόκρυφα στοιχεία του δίσκου, καθώς και γι' αυτό το ταξίδι που πραγματεύεται έννοιες και αψηφά τον χρόνο ή καλύτερα την ιδέα του χρόνου.

«Ageless». Πώς προέκυψε ο τίτλος;

«Πολλές φορές οι ιδέες για μένα προηγούνται της κατανόησης του νοήματος. Με τον ίδιο τρόπο το 'Ageless', αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν μία από αυτές τις φορές. Δηλαδή, ήρθε ο τίτλος και αργότερα μπήκα στη διαδικασία να συνειδητοποιήσω τι σήμαινε αυτή η λέξη για μένα. Και οι έννοιες δεν μένουν πάντα οι ίδιες. Διαφοροποιούνται μέσα στον χρόνο. 'Age' είναι η ηλικία. Είναι επίσης η εποχή. Ο χρόνος. Άρα, 'ageless' είναι: Η απουσία του χρόνου, η απουσία της φθοράς. Και όχι απαραίτητα η απουσία της ηλικίας. Κάποια πράγματα, όπως η συνείδηση και το πνεύμα, αψηφούν τον χρόνο ή την ιδέα του χρόνου, τη γραμμικότητα. Κάπου εκεί, λοιπόν, κρύβεται πιστεύω η έμπνευση του τίτλου».


Τι ταξίδι ακολουθούν ο δίσκος και τα τραγούδια;

«Είμαι τώρα στη διαδικασία που συναρμολογώ τη διαδοχή των τραγουδιών ούτως ώστε να αποτελέσουν έναν συνεκτικό δίσκο με την επιθυμητή ισορροπία. Είναι ξεκάθαρη πλέον η πρόθεση με την οποία φτιάχνω μουσική και αυτό είναι πρωτίστως η ψυχική θεραπεία. Όλα τα κομμάτια έχουν σαν επίκεντρο τον εαυτό από όπου αρχίζουν όλα. Είναι μια ενδοσκόπηση προς την κατανόηση της ζωής και του κόσμου που μας περιβάλλει μέσα από αυτό το πρίσμα. Τα κομμάτια περνούν σαν ένα χάδι από τις διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις, με στόχο να δημιουργήσουν εικόνες και να φωτίσουν οικουμενικές έννοιες, οι οποίες επικοινωνούν ψυχοακουστικά και κατ' επέκταση σωματικά με στόχο να δημιουργήσουν σύνδεση με τον ακροατή».


«Πνευματική απελευθέρωση και αποδόμηση των συμβατικών αντιλήψεων για τον χρόνο και τη φθορά». Τι εννοεί αυτή η αναφορά και πώς προσεγγίζονται οι έννοιες μέσα από τα τραγούδια;

«Πιστεύω ότι ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο έτοιμοι, γνωρίζοντας κατά βάθος αυτά που χρειαζόμαστε να ξέρουμε. Αλλά, με κάποιον τρόπο τα ξεχνάμε για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε από την αρχή. Η πνευματική απελευθέρωση για μένα δεν είναι τίποτα άλλο από την επιστροφή στον εαυτό μας, στο 'σπίτι' μας. Σε αυτό που ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι είμαστε. Ουσιαστικά, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε τον δρόμο να επιστρέψουμε πίσω. Και για μένα η μουσική που φτιάχνω είναι ας πούμε η πυξίδα προς το 'σπίτι' μου. Νιώθω ότι το υλικό αυτού του δίσκου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πηγάζει από αυτήν την αναζήτηση».


Ποιες οι επιρροές για τη σύνθεσή τους;

«Η φύση, ο άνθρωπος, οι ανθρώπινες σχέσεις, ο αποχωρισμός, η αγάπη, η απώλεια, τα τραύματα, το φως και η αστείρευτη δύναμη που φέρουμε μέσα μας».


Μια συναυλία σε κλειστό θέατρο. Ποιες είναι οι προκλήσεις και πώς θα στηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας (ΔΦΛ);

«Για μας είναι μια εμπειρία και ευκαιρία η οποία δεν μας προσφέρεται συχνά. Οπότε θα εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια μαγική παράσταση. Προκλήσεις είναι ο περιορισμένος χρόνος που έχουμε για προετοιμασία στο θέατρο και ότι κάποια μέλη της ομάδας ταξιδεύουν από την Αθήνα για να εμφανιστούν μαζί μας. Παρ' όλα αυτά, εμείς θα δώσουμε όλο μας το είναι για να φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για το κοινό που θα παρευρεθεί». 


Γιατί θεωρείς πως το ΔΦΛ είναι το ιδανικό πλαίσιο για την πρώτη του παρουσίαση;

«Κυρίως λόγω του χώρου στον οποίο στεγάζεται το φεστιβάλ. Είναι γεγονός ότι στον τόπο μας δεν έχουμε αρκετούς συναυλιακούς χώρους που μπορούν να στεγάσουν μια τέτοια παράσταση. Και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας είναι ένας από τους λίγους. Γι' αυτόν τον λόγο δεχθήκαμε και αυτήν την πρόσκληση».


Ένα φωνητικό σύνολο επί σκηνής και χορευτική συνοδεία. Μίλησέ μας για τη συνεργασία.

«Ο κύριος άξονας του τρόπου που δουλεύω διαχρονικά είναι η εμπιστοσύνη και η αγάπη. Εμπιστοσύνη μεταξύ των συντελεστών και ανιδιοτελής αγάπη προς το υλικό το οποίο εκτελούμε. Αλλιώς μια τέτοια παράσταση με τέτοιες συνθήκες θα ήταν ανέφικτη. Να σκεφτείτε ότι πολλοί από τους συντελεστές της συγκεκριμένης παράστασης δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στη ζωή τους. Κι όμως, αφουγκράστηκαν με θάρρος και πίστη το κάλεσμά μου για να συμμετέχουν σε αυτήν την παράσταση χωρίς να έχουν τεράστιες προσδοκίες και με μοναδικό γνώμονα την αλληλοεκτίμησή μας».


Γενικότερα, πού μπορούμε να βρούμε τα τραγούδια σου; 

«Τη μουσική μου μπορείτε να τη βρείτε ψηφιακά κάτω από το όνομα 'Freedom Candlemaker' σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε φυσική μορφή στο δισκάδικο Desert Island Records στη Λευκωσία, αλλά και στο Bandcamp και στο κατάστημα της Louvana Records, διαδικτυακά. Παλαιότερη μουσική μου μπορείτε επίσης να βρείτε κάτω από τα ονόματα 'Lefteris Moumtzis' και 'J.Kriste', 'Master of Disguise'».


Συμμετέχεις σε διάφορα πρότζεκτ. Πες μας λίγα λόγια και γι' αυτά.

«Αυτόν τον καιρό δουλεύω με την ομάδα της Louvana Records, της εταιρείας που διατηρώ με τον Ανδρέα Τραχωνίτη από το 2009 στο στήσιμο των δράσεων του 2024 όπως το Fengaros High, το Fengaros Festival και το Fengaros Reacts και σε παραγωγές για ντόπιους καλλιτέχνες όπως η Nama Dama, ο Δημήτρης Μεσημέρης και ο Παναγιώτης Λοΐζου. Επίσης, συνθέτω μουσική για το soundtrack μιας ελληνικής ταινίας μεγάλου μήκους που ονομάζεται 'Sea of Glass' και συμμετέχω σε συναυλίες με το καινούργιο πρότζεκτ Terlikkas x Fuzz Bus με τον θρυλικό Μιχάλη Ττερλικκά, καθώς και με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη».


Με διεθνή εμβέλεια

Αξίζει να πούμε επίσης ότι ο πρώτος του δίσκος ως «Freedom Candlemaker» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2019 με τίτλο «Beaming Light» και απέσπασε θετικές κριτικές από διεθνώς αναγνωρισμένα Μέσα, καθώς το τραγούδι του «Astral Body» και το «Walk With Me» της Eleni Era (στο οποίο συμμετείχε ως παραγωγός) από το 2021 έχουν επιλεγεί και συμπεριλαμβάνονται στον δεύτερο κύκλο της δημοφιλούς τουρκικής σειράς «Love 101» του Netflix.


Ταυτότητα παράστασης

Φωνή, ηλεκτρικό μπάσο: Freedom Candlemaker 
Φωνητικά, αυλός, πλήκτρα: Nama Dama
Φωνητικά, φλάουτο: Cemre Arca 
Πλήκτρα, πιάνο: Ορέστης Μπενέκας
Φωνητικά, ηλεκτρική κιθάρα: Οδυσσέας Τζιρίτας
Ηλεκτρική κιθάρα: Αλεξάνδρα Αστραίου Καρύδη
Τύμπανα: Νικόλας Τσαγγάρης
Χορός: Σοφία Ηρακλέους, Ιόλη Κασκάνη
Ηχοληψία: Στέφανος Πόντος


INFO:

«Ageless» | Freedom Candlemaker 
12 Ιανουαρίου 2024, η ώρα 20.30
Εισιτήρια: SoldOutTickets - NIF23 - 'AGELESS' Freedom Candlemaker / https://soldouttickets.com.cy/nif23-ageless/?lang=en
Διάρκεια: 90’
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας | Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις