«Ο Πέτρος και ο Λύκος» στη Λεμεσό
Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει, στο πλαίσιο των Οικογενειακών Συναυλιών της, τη μουσική ιστορία του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο Λύκος». Την ιστορία «διηγούνται» τα μουσικά όργανα της ορχήστρας, αντιπροσωπεύοντας τους πρωταγωνιστές της που προσκαλούν το κοινό να γνωρίσουν τα χαρούμενα και αγέρωχα έγχορδα, το φλάουτο που τιτιβίζει, το όμποε που γλιστρά στο νερό, το κλαρινέτο που πηδά ανάλαφρα στο χορτάρι, το φαγκότο που βαδίζει αργά συνοφρυωμένο, τα απειλητικά κόρνα και τα τύμπανα που εκπυρσοκροτούν.
Σάββατο 03/02, 17.00 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός
«Η μάνα του» περιοδεύει στο Παλαιχώρι
Ένα έργο-ντοκουμέντο, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, αποτελεί το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου, το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Η ίδια η σκηνοθέτιδα, ανεβαίνει επί σκηνής και ξετυλίγει την ιστορία της μάνας της, της οικογένειάς της, την ιστορία των αδερφών της Κυριάκου και Σωτήρη, την απώλειά τους, τη δολοφονία του αδερφού της, και το πώς ένας τέτοιου είδους θάνατος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή αυτών που μένουν πίσω. «Δίπλα» της η Αγαθονίκη, η μητέρα της, που σαν βασική ηρωίδα του έργου, περιγράφει μέσα από το πένθος της, την Κύπρο έτσι όπως την έζησε από την εποχή της Αγγλοκρατίας μέχρι και τις τραγικές μέρες της τούρκικης εισβολής.
Σάββατο 03/02, 18.30 | Αίθουσα θεάτρου Κώστα Ιωακείμ, Παλαιοχώρι
Uncomfortable Poses» στο 125 Space
Το 125 Space παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Κύπρο, τον Πολωνό καλλιτέχνη Michael Slusakowicz, σε μία ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, η οποία φέρει τον τίτλο «Uncomfortable Poses». Ο Slusakowicz δημιουργεί σκηνές που συχνά εμπνέονται και προέρχονται από σκηνικά της πραγματικής ζωής, αλλά εντούτοις αναδιατάσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζουν οριακά με ονειρικά τοπία. Οι πίνακες συνδυάζουν μια δραματική, έντονη χρωματική παλέτα με μια υπερρεαλιστική προσέγγιση, σαν ένα κολάζ από πολλαπλά κομμάτια του χρόνου. Το έργο του αποτυπώνει συναισθήματα αβεβαιότητας χρησιμοποιώντας φιγούρες σε φάση ενδοσκόπησης, παραμορφωμένα χρώματα και ιδιαίτερα αντικείμενα, τα οποία εφιστούν την προσοχή στα ψυχικά βάρη που προκαλούν πολλά από τα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Οι φιγούρες του διαπερνούν τον χώρο και τον χρόνο και φαίνονται να είναι είναι παγιδευμένες ανάμεσα σε δύο κόσμους - το συνειδητό και το ασυνείδητο.
Σάββατο 03/02, 10.00-13.00 & 15.00-19.30 & Κυριακή 04/02, 11.00-18.00 | 125 Space, Λεμεσός
«Καθαροί, πια» στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ
Το έργο της Σάρα Κέιν, το οποίο τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της ευρωπαϊκής σκηνής στα τέλη του 20ού αιώνα και θεωρείται από τα κορυφαία του είδους in yer face theatre, ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου. Σε έναν περίκλειστο χώρο, έξι πρόσωπα υποβάλλονται σε ακραίες δοκιμασίες υπό το σαδιστικό βλέμμα ενός γιατρού. Σχέσεις εξουσίας και υποταγής που ανοίγουν πληγές και τσακίζουν σώματα και ψυχές. Ένα τραυματικό περιβάλλον παρουσιάζεται όπου η οποιαδήποτε απόπειρα ερωτικής εκδήλωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Κραυγές αγάπης σε απόλυτο αδιέξοδο, που καλύπτονται από φόβους και παραμορφωμένα συναισθήματα. Ένα μοναδικό παράδειγμα φραστικής σκληρότητας, εικονοκλαστικής δράσης και πολιτικού στοχασμού, που καταδεικνύει με καταγγελτική ορμή τους μηχανισμούς καταπίεσης και ελέγχου των κοινωνικών θεσμών και φορέων εξουσίας, που προσπαθούν να υπονομεύσουν και, εντέλει, να εξαλείψουν κάθε δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης. Το «Καθαροί, πια» γράφτηκε το 1998 και είναι το τρίτο στη σειρά από τα πέντε αποκαλυπτικά θεατρικά έργα της συγγραφέως, μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας.
Σάββατο 03/02, 20.30 & Κυριακή 04/02, 18.00 | Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
«Η Αφροδίτη με Γούνα» στο Θέατρο Χώρα
Η παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Σόλο για Τρεις» συνεχίζει τον κύκλο παραστάσεών της και τις πρώτες εβδομάδες του Φεβράρη. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες, αστείο και ερωτικό δράμα που φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη των ρόλων μεταξύ των δύο φύλων, τη φύση της ερωτικής επιθυμίας, ενώ ταυτόχρονα μέσα στο κείμενο γίνονται αναφορές στη μυθολογία, τις τέχνες και την Ιστορία. «Η Αφροδίτη με Γούνα» διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του σήμερα και η παράσταση αρχίζει με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Τόμας να ψάχνει να βρει ηθοποιό που θα παίξει τον ρόλο της Βάντα, στο ομώνυμο κλασικό σαδομαζοχιστικό και ερωτικό μυθιστόρημα του Λέοπολντ φον Ζάχερ -Μαζόχ «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» (1870), το οποίο έχει διασκευάσει. Ο Τόμας βρίσκεται σε απόγνωση και απροσδόκητα, την τελευταία στιγμή, φτάνει αργοπορημένη για ακρόαση μια εξίσου απελπισμένη ηθοποιός, όλως περιέργως, ονόματι Βάντα. Παρ' όλο που είναι εντελώς ακατάλληλη για τον ρόλο, η Βάντα δείχνει ότι γνωρίζει πολύ καλά το κείμενο, τραβώντας έτσι το ενδιαφέρον του Τόμας, ο οποίος εντυπωσιάζεται από το σαγηνευτικό ταλέντο της και το μυστηριώδες πέπλο που καλύπτει τον χαρακτήρα της. Ωστόσο, οι δύο τους αρχίζουν να μελετούν το κείμενο, να υποδύονται το ζευγάρι του Μαζόχ και οι γραμμές ανάμεσα στον συγγραφέα, τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη και τον ήρωα αρχίζουν να θολώνουν…
Σάββατο 03/02, 20.30 | Θέατρο Χώρα, Λευκωσία
«Τrio Rondine» στο Καφενείο Πρόζακ
Rondine πάει να πει χελιδόνι και κάθε σταθμός των χελιδονιών είναι ένα τραγούδι από μια άλλη παράδοση. Κι όπως το μακρινό ταξίδι τους συνεχίζεται, την παράδοση διαδέχεται η σύγχρονη τραγουδοποιεία και η κινηματογραφική μουσική. Οι φωνές τους συνοδεύονται από ένα μαντολίνο (Μαρία Ζαννέτου), μια κιθάρα (Παυλίνα Κωνσταντοπούλου) και ένα ακορντεόν (Αντρέας Παπαπέτρου). Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια από τις χώρες της Μεσογείου (και όχι μόνο) καθώς και γνωστά θέματα από ταινίες - σταθμούς του κινηματογράφου. Το μουσικό σχήμα «Τrio Rondine», αυτή τη φορά, κάνει έναν σταθμό Καφενείο Πρόζακ και υπόσχεται να ταξιδεύσει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι.
Σάββατο 03/02, 20.30 | Καφενείο Πρόζακ, Λευκωσία
Η «Απολυμένη» επιστρέφει στο WhereHaus 612
Οι θεατρικές ομάδες «Point To Contemporary Theater» και «Anyhow Theatre Ensemble» παρουσιάζουν την κωμωδία του Αντώνη Τσιπιανίτη «Απολυμένη» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κολοκοτρώνη. Η ιστορία διαδραματίζεται γύρω από τη ζωή της Μαριέτας η οποία είναι κοσμικογράφος και εργάζεται σε γνωστό lifestyle περιοδικό. Η στήλη της είναι από τις πιο γνωστές και η ίδια έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει μια ζωή γεμάτη λάμψη, χλιδή, πανάκριβα επώνυμα ρούχα, συλλεκτικές τσάντες, πολυτελή ταξίδια και άλλα πολλά. Ξαφνικά, όμως, όλα αλλάζουν όταν η Μαριέτα απολύεται. Σ’ αυτό το σημείο, αρχίζει το έργο. Ένα έργο γεμάτο χιούμορ, σαρκασμό, ειλικρίνεια, πάθη, λάθη, αναστοχασμό και αυτοκριτική. Με άδειο στομάχι, με τους λογαριασμούς να την πνίγουν, με όλες της τις κοσμικές φίλες να έχουν εξαφανιστεί από δίπλα της, η Μαριέτα που κάποτε πήγαινε παντού, τώρα βρίσκεται έγκλειστη στο σπίτι της βιώνοντας τη διάψευση κάθε ψευδαίσθησης που δημιούργησε και πορεύτηκε μαζί της μέχρι τώρα.
Σάββατο 03/02, 20.30 | WhereHaus 612, Λευκωσία
«Ο Σιδερένιος Κύκλος της Ζωής» στην γκαλερί «Αποκάλυψη»
Η Βάσω Θούπου επανέρχεται στα καλλιτεχνικά δρώμενα με καινούρια πρόταση, την οποία παρουσιάζει στην ίδια γκαλερί που παρουσίασε και την τελευταία της έκθεση, «Συμφιλίωση», το 2021, στην γκαλερί «Αποκάλυψη». Η νέα πρόταση της Θούπου, που φέρει τον τίτλο «Ο Σιδερένιος Κύκλος της Ζωής», έχει φιλοσοφική διάθεση και διαπραγματεύεται σε βάθος την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι μόνον και τις επαναλαμβανόμενες και κυκλικές καταστάσεις που αποτελούν στην ουσία την ίδια τη ζωή. Η κοινότοπη αλήθεια, που αναφέρεται στον αέναο και σιδερένιο κύκλο της γέννησης, της ακμής και της παρακμής στον οποίο εντάσσεται καθετί που αφορά τον άνθρωπο αλλά και τη φύση αφού μαζί συμπορεύονται, είναι το απόλυτο φράκταλ της ζωής μας. Η κάθε ιστορία κρύβει πολλές μικρές ιστορίες και αυτές με τη σειρά τους, άλλες πιο μικρές, σαν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο δηλαδή χωρίς τέλος. Ο κύκλος μπορεί να συμβολίζει την αρχή και το τέλος μιας ιστορίας, αλλά ο κύκλος μπορεί να ερμηνεύεται και σαν μια αγκαλιά που τα καλύπτει όλα. Η Βάσω Θούπου παρουσιάζει 45 περίπου έργα διαφόρων μεγεθών και τέσσερις υφασματογραφίες, μερικά χαρακτικά και μικρό αριθμό κεραμικών.
Σάββατο 03/02, 10.30 – 13.00 | Γκαλερί «Αποκάλυψη», Λευκωσία