Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου | Παρουσιάζει έργα Γάλλων συνθετών του ρομαντισμού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.3.2024
Οι συναυλίες με τους δύο εξαίρετους Γάλλους καλλιτέχνες, Patrick Gallois και Vincent Lucas, θα λάβουν χώρα σήμερα στη Λευκωσία και αύριο στη Λεμεσό

Η σειρά συναυλιών «Premiere 4» της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με έργα Γάλλων συνθετών, πραγματοποιούνται σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου, και αύριο, Παρασκευή 29 Μαρτίου, σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα.

O καταξιωμένος μαέστρος Patrick Gallois επιστρέφει στο πόντιουμ της ορχήστρας ξεκινώντας τη συναυλία με την αιθέρια Παβάνα του Gabriel Fauré, μια εξαιρετική εισαγωγή σε μια βραδιά γαλλικής κομψότητας.

O κορυφαίος φλαουτίστας σολίστ της Orchestre de Paris, Vincent Lucas στην πρώτη του συνεργασία με τη Σ.Ο.Κ., θα ερμηνεύσει με την απαράμιλλη τέχνη του το Κοντσέρτο για φλάουτο του Jacques Ibert. Το έργο αναδεικνύει την κατεξοχήν ελεγειακή φύση του φλάουτου μέσα από περίπλοκες μελωδίες και απαιτητικά περάσματα που κόβουν την ανάσα.

Το φινάλε αναμένεται έντονο με τη Συμφωνία αρ. 2 του Camille Saint-Saëns, ένα έργο που ξετυλίγει μια δυναμική αλληλεπίδραση μουσικών στοιχείων, από το συναρπαστικό φουγκάτο του πρώτου μέρους μέχρι την ενεργητική τελευταία κίνηση.

Oι συναυλίες «Premiere 4» αποτελούν μια όμορφη συνέργεια της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με δύο εξαίρετους Γάλλους καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν έργα Γάλλων συνθετών του ρομαντισμού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Gabriel Fauré: Παβάνα, έργο 50
Jacques Ibert: Κοντσέρτο για φλάουτο Camille Saint-Saëns: Συμφωνία αρ. 2 σε Λα ελάσσονα, έργο 55
(Διάρκεια: 90´-110΄)

Vincent Lucas φλάουτο
Patrick Gallois μαέστρος

Πληροφορίες για τους δύο καλλιτέχνες

VINCENT LUCAS φλάουτο

4808506164773473 image

Ο Vincent Lucas κατέχει τη θέση του κορυφαίου σόλο φλάουτου στην Ορχήστρα του Παρισιού ενώ προηγουμένως διατελούσε σόλο πικολίστας στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου (Claudio Abbado) για 6 χρόνια. Εργάστηκε επίσης στην Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης. Διατηρούσε ανέκαθεν δύο παράλληλες καριέρες, τόσο ως σολίστ διεθνούς εμβέλειας όσο και ως σολίστ μουσικός ορχήστρας

Φημισμένος και ως παιδαγωγός, ο Vincent Lucas δίνει σεμινάρια (masterclasses) σε όλο τον κόσμο. Το 1995 προσλήφθηκε ως βοηθός του Alain Marion και αργότερα της Sophie Cherrier στο Ανώτατο Εθνικό Κονσερβατόριο Μουσικής του Παρισιού. Το 1999, διορίστηκε επίσης Senior Professor στο CRR of Paris καθώς και Επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Toho Gakuen (Τόκυο) και στο Music House της Αγίας Πετρούπολης.

Χαίροντας αναγνώρισης από τους συναδέλφους καλλιτέχνες, είναι περιζήτητος ως μουσικός δωματίου, έχοντας συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Christoph Eschenbach, Marie-Pierre Langlamet, Laurent Wagschal, Elisabeth Vidal, Emmanuelle Bertrand και les soloists vents της Ορχήστρας του Παρισιού.

Από το 2010 ηχογραφεί αποκλειστικά για την εταιρεία IndeSENS Records και έχει συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις των άπαντων έργων των Dutilleux, Saint-Saens, Debussy, Gaubert, Poulenc και Jevtic, οι οποίες έχουν κερδίσει πολλά βραβεία όπως Classica Choc, 4 Télérama Keys, 5 Diapasons, Supersonic Pizzicato.

Πρόσφατα εξέδωσε σόλο ηχογραφήσεις: “The Art of the French Flute” με τον πιανίστα Emmanuel Strossier, τα Κοντσέρτα του Vivaldi έργο Χ (2019) και τις Φαντασίες του Telemann και του Marin Marais. Πιο πρόσφατα εξέδωσε επίσης ψηφιακό δίσκο με τίτλο “Paris 1900” με τον πιανίστα Laurent Wagschal με μουσική από την περίοδο αυτή. Επιπρόσθετα, οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν και σύγχρονη μουσική, συνθετών όπως οι Philippe Chamouard και Karol Beffa.

Ο Vincent Lucas παίζει φλάουτο κατασκευής Muramatsu.

PATRICK GALLOIS μαέστρος

4808506455332544 Patrick Gallois

Ο Patrick Gallois ανήκει στη γενιά Γάλλων μουσικών που διατηρούν επιτυχημένες διεθνείς καριέρες τόσο ως σολίστ όσο και ως μαέστροι. Στην ηλικία των δεκαεπτά ετών σπούδασε φλάουτο πλάι στον Jean-Pierre Rampal στο Κονσερβατόριο του Παρισιού, και ακολούθως εργάστηκε ως σόλο φλαουτίστας στην Εθνική Ορχήστρα της Lille.

Στα εικοσιένα του χρόνια προσελήφθη ως κορυφαίος φλαουτίστας στην Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, υπό τη διεύθυνση του Lorin Maazel. Ακολούθησε μια επταετής περίοδος με πολυάριθμες συναυλίες και ηχογραφήσεις, σε συνεργασία με γνωστούς μαέστρους όπως οι Pierre Boulez και Seiji Ozawa. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, μαθήτευε πλάι στους μαέστρους Leonard Bernstein και Sergiu Celibidache.

Το 1984 αποφάσισε να επικεντρωθεί σε σολιστική καριέρα η οποία τον ταξίδευσε σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας με περιοδεία στην Ιαπωνία, όπου μέσα σε ένα χρόνο πώλησε 100,000 ψηφιακούς δίσκους με το Κοντσέρτο για φλάουτο του Mozart. Χάρη σε αυτή την επιτυχία, υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία Deustch Grammophon Gesellshaft για την οποία έκανε δέκα ηχογραφήσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ίδρυσε την ορχήστρα δωματίου Académie de Paris με φίλους. Συχνά προσκαλείται ως φιλοξενούμενος μαέστρος σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στον Καναδά και την Ιαπωνία.

Η καριέρα του πήρε μια νέα διάσταση όταν διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ορχήστρας Sinfonia Finlandia Jyväskylä στη Φινλανδία το 2003, θέση στην οποία εργάστηκε για 9 χρόνια.

Έχοντας υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία Naxos, έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 40 ψηφιακούς δίσκους για αυτήν, περιλαμβανομένων 25 όπου διευθύνει τις πρώιμες συμφωνίες των Haydn, Mauricio Kagel και Peteris Vasks.

Από το 2013, προσκαλείται συχνά σε Ιταλία: I Pommerigi Musicali (Μιλάνο), Ορχήστρα της Πάδουας, Φινλανδία: Φιλαρμονική της Όουλου, Φιλαρμονική της Κουόπιο, Ορχήστρα Δωματίου Σουηδίας, Μεξικό: Ορχήστρα της Γουαδαλαχάρα, Ιαπωνία: Φιλαρμονική της Φουκουόκα, Αργεντινή: Φιλαρμονική του Σαν Χουάν, Φιλαρμονική της Τσεχίας και πολλές άλλες.

Πληροφορίες

Συναυλίες «Premiere 4» | Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, 20.30

Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, 20.30

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Τιμές εισιτηρίων:

Ζώνη Α: €18 / €14 (μειωμένο)

Ζώνη Β: €13 / €10 (μειωμένο)

Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων:

Μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, πολύτεκνες και πενταμελείς οικογένειες με παρουσίαση ταυτότητας. Δωρέαν είσοδος σε άτομα με αναπηρίες.

Προπώληση εισιτηρίων:

Δημοτικό Θέατρο Λατσιών (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 57, Λατσιά 2235, 22 878688): Aπό την ιστοσελίδα cyso.interticket.com, το Ταμείο του Θεάτρου Παλλάς κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη.

Θέατρο Ριάλτο (Ανδρέα Δρουσιώτη 19, Πλατεία Ηρώων, 3040 Λεμεσός, 77777745): Από την ιστοσελίδα www.rialto.com.cy, το Ταμείο του Θεάτρου Δευ-Παρ: 10:00-15:00 και 1 ώρα πριν την έναρξη.

Θεσμικός Χορηγός: Κυπριακή Δημοκρατία

Μέγας Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου

Υποστηρικτές: Δήμος Πάφου, Θέατρο Ριάλτο, Δήμος Λάρνακας Θέατρο Ριάλτο Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, Θέατρο Ριάλτο

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Cyprus Mail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις